Okullarda bilim hakkında birçok şey öğreniriz. Birçoğu da çoğu zaman tekdüze ve ezbere dayalı bilgiler. Aslında bilimi eğlenceli hale getirmek hiç de zor bir şey değil. Öyle geniş bir repertuvar ki herkesin ilgisini çekecek bir şeyler bulmak mümkün. Hala yaşadığımız dünya hakkında, canlıların biyolojisi hakkında, evren hakkında yani bilim hakkında bir sürü bilmediğimiz bilgiler var. Bakalım neymiş bilimle ilgili eğlenceli bilgiler.

Okyanus tam 8 tane Empire State Binası derinliğindedir

Okyanus ortalama 3.682 metre derinliğindedir. Bu da yaklaşık 8 Empire State binasına denk geliyor. Okyanusun en derin kısmı ise 11.030 metre derinliğinde. Yani yaklaşık 25 Empire State binası kadar. Bilmeyenler için Empire State binası New York’ta 1931 senesine kadar dünyanın en büyük binası unvanına sahip bir gökdelendir.

Develer aslında hörgüçlerinde su depolamıyor

Çöl iklimlerde rastladığımız develerin hörgüçlerinde su depoladıkları hakkında doğru olmayan bir bilgi var. Oysaki develerin hörgüçlerinde sadece yağ bulunur. Yaklaşık 30 kilogramlık bir yağ deposudur hörgüçler. Hörgücün diğer işlevi ise çölün yanıcı sıcaklarından deveyi korumaktır. Develer 13 dakikada yaklaşık 113 litre su içebilirler. Bu nedenle uzun süre susuz kalabilirler çünkü bu miktarda suyu bir süre kan dolaşımı yoluyla vücudunda tutabilirler.

Yüzleri hatırlayamamak
Yüzleri hatırlayamamak bir psikolojik bozukluk

Beynimizde “fuziform girus” olarak adlandırılan bölüm, yüzleri ayırt etmemizi ve hatırlamamızı sağlıyor. Bunda güçlük çekmeye ve hatırlayamama durumuna “prosopagnozi” adı veriliyor psikolojide. Yunancada prósōpon yüz anlamına gelirken agnōsíadan bilinmezlik anlamına geliyor. Yüz körlüğü de diyebileceğimiz prosopagnoziden muzdarip insanlar dünya nüfusunun %2’sini oluşturuyor.

Eyfel Kulesi yazın 15 cm daha uzun olabiliyor

Bir maddeye ısı verildiğinde maddenin tanecikleri hareketlenir, hacimce daha çok yer kaplar. Okullarda yıllarca örnek verdiğimiz kışın büzülerek, yazın yayılarak uyuruz örneğine benzer. Buna termal genleşme denir. Bir termometre içindeki civa seviyesi da ortam sıcaklığı sayesine yükselir veya azalır. Termometre bu sayede işe yarar. Bu sebeple köprüler gibi büyük mimari yapılar, herhangi bir hasara neden olmadan genleşmelerine ve büzülmelerine izin veren genleşme derzleri ile inşa edilir.

Mide asidi paslanmaz çeliği eritecek kadar güçlüdür

Midemiz pH değeri 2 ile 3 olan bir hidroklorik asittir ve yiyecekleri bu asit sayesinde sindiririz. Biz sakız yuttuğumuzda bile midemizde sonsuza kadar kalacağını düşünsek de aslında mide asidimiz görevini fazlasıyla yerine getiriyor. Bilimle ilgili eğlenceli bilgiler listesinin en şaşırtıcı maddesi bu olsa gerek. Tabii ki yine de ne yediğimize içtiğimize dikkat edelim. Vücuda alınmaması gereken maddelerin alınması zehirlenmelere ve sindirim sisteminin zarar görmesine sebep olabilir.

Kendi bedenimizi, dünyamızı, uzayı, hayvanları, bitkileri, doğayı anlamaya çalışmak çok güzel. Size en ilginç gelen bilgi hangisiydi? Bizimle paylaşın. Daha fazla eğlenceli bilgi için Excalibur Clan’ın renkli dünyasını takip etmeyi unutmayın!