Distopik kurgulu oyunlar listemize hoş geldiniz. Madem, bir önceki gün, bahsi distopik konulu dizilerden açtık, o zaman bunun oyun versiyonunu da yapmanın zamanı gelmiş demektir. “Sürekli distopya paylaşıyorsunuz, içimiz karardı” diyorsanız, merak etmeyin. Bir sürü eğlenceli içeriğimiz de var. Onlar için sizi hemen buraya alalım.

 

Lafı uzatmadan Distopik kurgulu oyunlar sıralamamıza başlıyoruz. Bu listeyi, editörümüz kişisel beğenilerine göre oluşturdu. Eğer farklı oyun önerileriniz varsa, ya da bu listedeki oyunlarla ilgili paylaşmak istediğiniz yorumlarınız mevcutsa, Excalibur Clan ailesinin bir üyesi olarak, aktaracağınız düşünceleri merakla bekliyoruz.

 

Lafı daha fazla uzatmayalım ve distopik kurgulu oyunlar listemize başlayalım.

 

Cyberpunk 2077

 

2020’yi başarıyla atlatanlardansanız, Cyberpunk 2077’yi duymamış, görmemiş, belki de oynamamış ya da oyun videosunu izlememiş olma şansınız yok. 2012’den beri çıkması beklenen oyun, geçen seneye damgasını vurdu diyebiliriz. Gerçi pek çok anlamda, haklı eleştirilere maruz kalan bir oyun oldu. Konsol versiyonu çok sorunluydu, “crunch” gerçeğine maruz kalan geliştirici ekip, çok fazla iş, çok az zaman ve yüksek beklentilerle karşılaştığı için, bunların pek çoğunu yerine getiremedi ve bug’larla dolu bir oyun piyasaya çıktı.

 

Her şeye rağmen, genel atmosferi, detayları, tamamı muazzam şekilde hayata geçirilemese de arka plandaki fikirleri ve mükemmel müzikleri ile Cyberpunk 2077, kesinlikle bu listede olmayı hak ediyor. Klasik bir cyberpunk distopyasının tüm unsurlarını içinde bulunduruyor. Şehrin merkezinden uzak, taşra hayatı yaşayan bir sivili, bir “şirket lejyonerini” ya da kural tanımaz bir sokak çocuğunu oynayabilirsiniz. Gerçi, orijin noktaları dışında, hikayenin gidişatına çok kalıcı etkiler bırakmıyor bu seçimler. Ama; yeniden oynanabilirliği bir nebze artıran bir ordöv olarak tabağınıza farklı karakterlerin hikayelerini alabilirsiniz.

 

BloodRayne 2

 

“Yahu bu eski oyunun burada ne işi var?” Diyecek olan varsa, 2 dakika sabretsin. Bir kere editörümüz, 30’larının ortasında. O nedenle “eski oyunları” çok seviyor. Ama bu oyunun, bu listede olmasının nedeni farklı. Genellikle “distopya” dediğimiz zaman, işlenen konuların ana ekseni bellidir: Ya uzaylı bir ırk işgale kalkışır, ya kapitalizm çığırından çıkıp Corporatism’e dönüşür, ya nükleer felaket olur ya da yapay zeka isyan ederek insanlara zulmeder. BloodRayne 2’de bunların tamamından farklı bir konu hakim:

Yüzyıllar boyunca gizlilik içinde yaşayan vampirler, teknolojik üstünlüğü ele geçirerek insanlığa savaş açıyor. Henüz “Cyberpunk” teması, dünyayı bu kadar açık ve net biçimde ele geçirmemişken, ilk oyunda “Nazi ve İkinci Dünya Savaşı” temasını işleyen bir ekibin, devam hikayesinde bu cyberpunk ağırlıklı temayı seçmiş olması; ve üstelik bunu, Blood Rayne gibi muazzam işlenen bir karakterle hayata geçirmiş olması, hakkı verilmesi gereken bir öngörü. Oyun, ne yazık ki istenen başarıyı elde edemedi ve Terminal Reality’nin gerçekliğini sona erdirdi. Ama olsun. Steam’de BloodRayne bundle’ını satın alıp, Excalibur’unuzda, bu eski ama kült oyunun “kanını” çıkarabilirsiniz. 

 

Metro: Exodus

 

Rus edebiyatının modern klasiklerinden olan “Metro” serisi; birbirinden başarılı 3 oyuna (ve yan hikayelerine) ilham oldu. Metro Redux 2033, Metro: Last Light Redux ve Metro: Exodus. Şimdi RTX ve DLSS desteği ile adeta yeniden doğan “Metro Exodus: Enchanced Edition” Steam’de fırtınalar estiriyor. Dmitry Glukhovsky’nin romanlarına dayanan Metro üçlemesinin son bölümünü, “oyunda güç budur” diyerek oynamak istemez miydiniz? O zaman sizi şöyle alalım.

 

Kendi araştırmanızı mutlaka yapacaksınız; ama yeri gelmişken, son oyunun konusundan da kısaca bahsetmeden olmaz. Metro Exodus, 2035 yılında, bir nükleer savaşla harap olmuş kıyamet sonrası bir Dünya’da, Metro: Last Light olaylarından bir yıl sonra geçiyor. Oyun Metro: Last Light’ın “Redemption” sonunu dikkate alarak, bu noktadan itibaren hikayeye devam ediyor. Oyuncu, önceki iki oyunun başlangıç bölümlerine benzer şekilde, Moskova Metrosu’ndan kaçan ve müttefikleriyle birlikte “Aurora” adlı lokomotifle kıtayı kapsayan bir yolculuğa çıkan Artyom rolünü üstleniyor. Zaten kitapları okuyanlar, “Artyom” adını duyunca, masaüstündeki Steam kısayoluna şimdiden tıkladı bile.

 

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

 

Metro serisinden bahsedip de, S.T.A.L.K.E.R. serisinden bahsetmemek kabul edilemez. S.T.A.L.K.E.R .: Shadow of Chernobyl, Ukraynalı stüdyo GSC Game World tarafından geliştirilen ve uzun bir süreçten sonra THQ tarafından 2007’de yayınlanan hayatta kalma / korku temalı bir FPS. Oyun, Çernobil Bölgesi’nde ikinci bir nükleer felaketin meydana geldiği ve çevresindeki alanda garip değişikliklere neden olduğu alternatif bir gerçeklikte geçiyor. Zengin diyalogları, gerçek hayattakine çok benzer şekilde ilerleyen kurgusu var. Üzerinden geçen senelere rağmen, RPG severlerin benzerini kolay kolay bulamadığı rol yapma öğelerine sahip. Deyim yerindeyse nükleer felaket temalı distopyalardan hoşlananların arayıp da bulamayacağı bir nimet.

 

Eski bir oyun olduğu için, kontrolleri, kamera hareketleri ve zorluk seviyesi sizi çıldırtabilir; ama hemen pes etmeyin. Eğer oyunun bu tuhaf yönlerinde ustalaşmayı başarabilirseniz, torunlarınıza bile anlatabileceğiniz kadar gerçekçi bir “nükleer felaketten sağ çıkma “ hikâyeniz olacak. Eğer, bir noktadan sonra inanılmaz ölçüde zorlaşan bu oyunu “hilesiz” bitirmeyi başarabilirseniz, kendini kutlayın ve devam oyunlarının tadını çıkarın:

 

S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky ve S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat. İnanın, bu iki oyun da en az ilki kadar başarılı ve etkileyici. Yeter ki nükleer bazlı bir mutasyon geçirerek, kendinizi S.T.A.L.K.E.R. evrenine adapte etmeyi başarabilin.

Distopik Kurgulu Oyunlar

 

Dünya Karması

 

Listeye girmeyi hak eden çok fazla oyun var. Pek çoğu hemen herkesin bildiği klasikler:

Metal Gear efsanesi, BioShock serisi, Call of Duty’nin distopik temalı oyunları (Advanced Warfare, BlackOps III,  Modern Warfare 3), Crysis serisi, XCOM serisi, Dishonored serisi, Deus EX serisi, Final Fantasy serisinin son 4 oyunu, Gears of War serisi, Infamous serisi, bilgisayar oyunları dünyasının distopyalar kralı olan HALF LIFE serisi, özellikle de HALF LIFE II… Saymakla bitmez. Ama kapanışı yapmadan önce, biraz kenarda köşede kalmış, aslında çok iyi oyunlar olan; ama çıktıkları dönem itibarı ile başka büyük oyunların gölgesinde kaybolan oyunları da eklemek istedik. Oyunların Wiki Steam linklerini de ekleyeceğiz; böylece kendi araştırmanızı yapabilirsiniz.

 

Mirror’s Edge: Yükseklik korkusu olanların oynanaması gereken, renkli, özgün, farklı bir distopya: Link. 2016’da çıkan devam oyunu Mirror’s Edge Catalyst’i de unutmayalım.

 

Oni: Bu oyunun Steam ya da GOG linkini ne yazık ki bulamadık. (Steam’de Oni isimli başka bir oyun var; ama bu Oni, o Oni değil. Bizim bahsettiğimiz Oni, Bungie West tarafından geliştirilen ve 2001’de piyasaya sürülen eski bir üçüncü şahıs aksiyon temalı oyun… Oni’nin görsel, işitsel ve dövüş mekaniği tarzı büyük ölçüde Ghost in the Shell ve Akira’dan esinlenmişti. Ve cyberpunk temalı bir dünyada geçiyordu. Birbirini çok fazla tekrar eden bölümler dolayısıyla, hak ettiği yere gelemedi ama her şeye rağmen, kendini unutulmazlar arasına yazmayı başardı: Wikipedia. 

 

Papers, Please!

 

Papers, Please, bağımsız oyun geliştiricisi Lucas Pope tarafından geliştirilen, bulmaca ve simülasyonu distopik bir potada eriten, indie’lerin yüz akı bir oyun: Link.

 

“Distopik kurgulu oyunlar listesinde şu oyunu nasıl atlarsınız, bu kabul edilemez!” dediğiniz bir oyun var mı? Varsa sizi hemen yorumlar bölümüne alalım.