Geleceği öngören distopik diziler listemizle karşınızdayız. Gönül ister ki gelecekte güzel hayallerimizdeki gibi ütopik bir dünyada yaşayalım ama kahinlik yapan dizi-sinema sektörüne bakarsak durum pek de öyle görünmüyor… Karanlık distopyaların konu edinildiği yapımlar aldı başını gidiyor!

Tünelin ucunda yine de ışık var gibi; çünkü distopik evrenlerde genelde bir kurtuluş çabası ve kahramanlık yapmak isteyenler de mevcut! Bu yazımızda IMDB puanı yüksek distopya konulu dizilerden oluşan mini bir liste hazırladık, iyi okumalar ve iyi seyirler.

 

The Handmaid’s Tale – IMDB: 8.4

2017’de Emmy Ödülleri’nde adından söz ettiren dizi, 8 dalda ödüle layık görülmüştü. Türkçesi biraz kulağa kaba gelse de, aslında dizinin vurucu yönünü iyi anlatıyor “Damızlık Kız”. Dizinin konusu seyirciyi, kadınların maalesef “damızlık” gibi görüldüğü karanlık bir gelecek portresini incelemeye davet ediyor. Diziden önce, aynı kitap sinemaya da uyarlandı; ancak film ne yazık ki dizi kadar başarılı olamamıştı.

İnsan doğasının derininde, yalnızca üreme gereksiniminin olduğu teorisi etrafında kurgulanan hikâyede, insanların cinsel hayatlarını üreme dışında motivasyonlarla şekillendirmesi, hamileliği önleyen ilaçlar kullanması vb. sebeplerle lanetlendiğine inanan bir toplum var. Bu lanetin bir neticesi olarak doğurganlığın azaldığına inandıkları için; kadınların elinden “doğurmak” dışındaki tüm haları alınıyor. Sonrasında neler olabileceğini diziyi izleyerek görebilirsiniz.

 

Travelers – IMDB: 8.1

Distopyalarda genellikle insanoğlunun başarısızlıkları, aç gözlülüğü ya da bir şekilde beceriksizliği yüzünden mahvolan, hatta bazen tamamen yok olan dünyadan bahsedilir. Peki, bu hataları yapma sebeplerimiz bir yana, teknoloji bu kadar ilerlemişken, hatalarımızı telafi etmenin bir yolu yok mu?

Nihayet birileri çıktı ve bu soruların peşine düşerek, geçmişi ilmek ilmek telafi edecek bir dizi yaptı: Travelers. Dizideki gezginler “Evet insanlık olarak dünyanın kılıfını kötü şekilde dürdük. Fakat malûm teknoloji de aldı başını gitti. Artık zamanda yolculuk yapmak mümkün, o zaman geçmişe gidelim ve tüm hataları düzeltelim!” diyor. Biz de “Oh be!” diyoruz. Geleceği öngören distopik diziler listesinin en “retrospektif” hikayesi Traveler’ta!

Altered Carbon

 

Altered Carbon – IMDB: 8.0

Günümüzden yaklaşık 250 yıl sonra insanların zihinlerinin, kişiliklerinin, hatta belki de “ruhlarının” ufak çiplerle transfer edilebildiği distopik bir evrene gidiyoruz…

Altered Carbon, konusu gereği hem bilim kurgu sevenleri, hem de Cyberpunk türüne aşina olanları mutlu edecek. Ancak şu detayı da atlamayalım: Gelecekle ve teknolojinin varoluşumuzdaki izdüşümüne yönelik derin sorgulamalar yaptıracağını düşünüyorsanız; beklentinizi çok da yükseltmeyin. Diziyi izlerken yaşanan düşünme girdapları daha çok; “bu kimdi, bu karakter neden burada, bu karakter o zaman ne yapmıştı?” gibi polisiye sorgulamalar üzerine olacak.

Humans

 

Humans – IMDB: 8.0

Distopyalara yapay zekâ dominasyonu ve robot hikâyeleri görme ihtimalinin çok yüksek olduğunu hepimiz biliriz. Peki, bu makineler, iç dünyalarında ne yaşıyorlar, aralarında ne gibi konular, tartışmalar geçiyor diyecek olsak, cevabınız ne olur? Cevaplarınızı yorum olarak duymayı çok isteriz. Fakat Humans dizisi, bu soruya kendi yanıtlarını veriyor.

Gelin, robotları bir de robotlardan dinleyelim; geleceği öngören distopik diziler listemize bir de onların gözünden hikâye ekleyelim.

3%

 

3% – IMDB: 7.5

Dünyada, ekonomik ve sosyolojik tabanlı, adı konulmamış bir kast sistemi var mı? İnsan hakları, eşitliği, sınırları ekonomik olanaklarla esnetilip genişletilebilen bir olgu mu? 3% dizisinde bu tartışmalı konunun biraz yüzeysel de olsa, doğru sorgulamalarla işlenişini görüyoruz. Bir tarafta süper zenginler var; bir tarafta süper fakirler! Aslında aynı konu, geleceği öngören distopik diziler listemizdeki bir başka dizi olan Altered Carbon’da da farklı bir perspektiften inceleniyor

Yavaş yavaş karakterleri tanımak, distopik bir evrende, psikolojik ve felsefi çözümlemelere girmek hoşunuza gidecekse bu diziyi de seveceksiniz. Damakta bıraktığı tat biraz Açlık Oyunları’nı andırıyor dersek, hiç spoiler vermeden bir öngörünüz olmasını sağlayabiliriz. Karakter dönüşümü kurgusu açısından da efsanevi dizi Lost’a çok benziyor. İçinizden; “Yahu şaka maka Lost çok bozdu. Öyle bozdu ki önünü alamadık. Daha da bozmaz dedik, yine bozdu. Bu dizi de öyle olmasın?” diyorsanız izlemeden karar vermeyin deriz!

 

Dizilerle ilgili diğer içerikler için sizi buraya alalım.