Oynadığımız oyunlarda farklı mitolojilerden birçok unsur görmek mümkün. Özellikle Yunan mitolojisi ve İskandinav mitolojisi ögelerini oyunlarda kullanmak oldukça ilgi çekici olabiliyor. Mitolojik ögeler, tanrılar, ilginç hikayeler, değişik yaratıklar görmek iki insan ve araba görmekten daha dikkat çekici oluyor genellikle. Kitaplara, filmlere, dizilere konu olduğu gibi oyunlara da konu olan yunan mitolojisi, çok geniş bir bilgi birikintisi gerektiriyor. Çünkü oldukça çok geniş bir yelpaze. Sadece Zeus ve Poseidon’dan ibaret değil yunan mitolojisi. 

 

En basitinden bir marvel karakteri olan Thor’u mitolojide yağmur, yıldırım ve tarım tanrısı olarak biliyoruz. Devasa bir cüssesi vardır ve çok güçlüdür. Elindeki kudretli çekicin ismi Miollnir olarak bilinir. İngilizcede anlamı perşembe olan ‘thursday’ bile İskandinav tanrısı Thor’dan gelmektedir. Tıpkı friday kelimesinin bir İskandinav tanrıçası olan Freya’dan geldiği gibi.

Peki mitoloji ve oyunlar birleşince, oyunlarda mitolojik ögeler işlenince neler oluyor görelim bakalım.

 

mitolojik oyun mooseman
1-Mooseman

Macera ve puzzle türünde olan Mooseman oyunu mitolojiden besleniyor. Bu oyunda en çok hoşumuza giden ise, alışık olduğumuz mitolojik ögelerin olmaması. Kuzey doğu Avrasya mitolojisi üzerine kurulmuş. Oyunun seslendirmeleri de mistik bir hava katıyor. Ural dil ailesine ait bir dil kullanılıyor. Maalesef Türkçe desteği yok, İngilizce olarak oynayabiliyorsunuz. Karakterimizin elinde sopa var ve mistik güçlere sahip. Ruhlar dünyasına geçebiliyor. Eğer değişik mitolojilere ilgi duyuyorsanız kaçırmamanız gereken bir oyun olduğunu söylememizde fayda var.

 

Mitolojik-Ögeler-ve-Oyunlar-assasins

 2-Assassin’s Creed Odyssey

Assasin’s Creed Origins’de mısır mitolojisinden ögelere rastlarken daha sonra çıkan Assassin’s Creed Odyssey’de Yunan mitolojisini görüyoruz. Spartalılarla Atinalıların savaştığı dönemlerde savaştığımız, eski Yunanistan’ı görebildiğimiz bu oyunda Kassandra veya Alexios karakterlerinden birini oynuyoruz. Biri erkek biri kadın olan bu iki karakter arasında başka hiçbir fark yok. İkisi de Sparta kralı Leonidas’ın torunu ve kardeşler. Tabii ki bu oyunda Yunanistan’a gitmişken çeşitli mitolojik yaratıklar görüyoruz ve savaşıyoruz. Oldukça zorlu görevler bizi bekliyor. Assassin’s Creed severleri hala oynamadıysa, kesinlikle oynasınlar diyoruz.

 

mitolojik oyun okami

3-Ōkami

Adından da anlayacağımız üzere Japon mitlerinden esinlenerek ortaya konmuş olan Okami bir macera oyunudur. Bu isim Japoncada ‘Kurt’ veya ‘Kudretli Tanrı’ anlamlarına geliyor. Güneş tanrıçası Amaterasu olarak oyunu oynuyoruz. Amaterasu bu oyunda kurt formunda ve aslında oyunun ismi de buradan geliyor. Bir yandan iblislerle savaşırken bir yandan elinizdeki fırçayla desenler çizerek rüzgar, patlayan bombalar oluşturabilirilsiniz. Eğer Japon kültüründen hoşlanıyorsanız bu oyunu oynamadan geçmeyin!

 

Age-of-Mythology

4-Age of Mythology

Strateji oyunlarını sevenlerin zaten oynadıklarını düşündüğümüz bu oyun bize Yunan, Mısır ve İskandinav mitolojilerini aynı anda veriyor. Oyunda sürekli kaynak toplamalı ve gelişmelisiniz ki korkulan bir topluluğa dönüşün. Age of Empires’tan farklı askeri birlikler olarak mitolojik yaratıklar yaratabilmeniz. At kafalı eşekler, yunus kafalı güvercinler ve dahası. Seçtiğiniz tanrılar size avantajlar sağlıyor ve savaşlarda yardımcı oluyor. Hala oynamayan varsa oyunseverliğinden şüphe etmeli.

 

Sizin de eklemek istediğiniz mitolojik oyunlar varsa yorumlarda bizimle paylaşın. Daha fazla oyun içeriği için Excalibur Clan’ı takip etmeye devam edin!