Nebula Ödüllü Fantastik Romanlar listemize hoş geldiniz. Nebula Ödülü Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları’nın (SFWA) beğendiği eserlere verdiği bir ödül. Para ile desteklenmemesine karşın itibarı son derece yüksek olan sembolik bir ödül. Bir yazarın, hele ki ilk eserini vermiş bir yazarın, Nebula ödülü alması, onun gelecekteki bilim kurgu / fantastik evren kariyerini gerçekten olumlu anlamda etkiliyor.

Biz de bu diyarda nam salanlardan bahsetmek istedik. Ve Nebula kazanan fantastik / bilim kurgu içerikli romanlardan güzel bir liste hazırladık. İyi okumalar!

Dune Serisi – Frank Herbert, Brian Herbert, Kevin J. Anderson

Dune serisi; pek çok edebiyatsever için, özellikle de ilk kitabı ile Yüzüklerin Efendisi’ne eşdeğer bir şaheserdir. Bilim kurgu evreni kurgulamak, psikolojik çözümlemeler yapmak, felsefi ve sosyolojik çıkarımlarda bulunmak bir çöl gezegenine düşse, o gezegenin adı kaçınılmaz şekilde “Dune” olurdu.

Serinin kitapları şöyle; Çöl Gezegeni Dune (Dune, Desert Planet), Dune Mesihi (Dune Messiah), Dune’un Çocukları (Children of Dune), Dune’un İmparator Tanrısı (God Emperor of Dune), Dune Sapkınları (Heretics of Dune), Dune Rahibeler Meclisi (Chapterhouse: Dune).

Psikoloji, sosyoloji, felsefe, din eleştirisi, siyaset, ekonomi, toplumsal cinsiyet. Okumaya başladığınızda bu konu başlıklarının hepsinin altını, kendi dönemi için devrimsel sayılabilecek fikirlerle doluyor! Nebula Ödüllü Fantastik Romanlar listesinin baş tacı!

Algernon’a Çiçekler – Daniel Keyes

Algernon; kitapta bahsi geçen bir laboratuvar faresi. Bu farenin zekâ seviyesi bazı testlerle artırılıyor. Deney sonuçları başarılı olunca; “aynı prosedür neden insanlarda da uygulanamasın?” deniyor… Yazarın, bu hikâye için fikirleri, 14 yıl içinde gelişmiş. Ve Keyes’in hayatındaki olaylardan ilham almış. Keyes’in ailesiyle olan çatışması ile başlayan ve onu yazma kariyeri peşinde koşma arzusuna rağmen onu tıp öncesi eğitime zorlayan ebeveynleriyle çatışması arka plandaki ana unsur… Keyes, eğitiminin kendisi ve ebeveynleri arasında bir boşluk oluşturduğunu hissetmiş. Öte yandan bu durum, bir kişinin zekâsını artırmak mümkün olsaydı ne olacağını merak etmesine neden olmuş.

“Kitapların dünyası çok güzel. Ama bu aralar odaklanıp okumakta zorlanıyorum” diyorsanız Algernon’un Çiçekler’in sinemaya da uyarlanmış bir yapıt olduğunu belirtelim. Hatta bu film ile Cliff Robertson en iyi erkek oyuncu ödülünü de almıştı.

Kurma Kız – Paolo Bacigalupi

Birçok fantastik eserde olduğu gibi bu kitap da bir distopya evreninde geçiyor. Şaşırmayacağınız üzere insanlık olarak yine pek başarılı olamamışız ve işler epey sarpa sarmış…

Bir umut ışığı peşinden gidilirken, 5 farklı karakterin gözünden konunun ilerleyişini okuyoruz. Kitabın bölüm bölüm olması ve 5 karakter arasındaki sıçrayışlarla ilerlemesi, sürükleyiciliğini oldukça artırıyor. Kitaba ismini veren “Kurma Kız” da bu karakterlerden bir tanesi.

Bu yazımız yalnızca Nebula Ödüllü Fantastik Romanlar listesi. Ancak Kurma Kız’ın birçok farklı ödülü silip süpüren çok başarılı bir roman olduğunu söyleyelim. Mutlaka okuyun.

 

2312 – Kim Stanley Robinson

Bu kitap harika ve şaşırtıcı bir son bekleyenler için çok olağan dışı bir done sunmuyor belki… Ama anlatılan evrenin detaylarıyla insanı adeta büyülüyor.

İsminden anlaşılacağı üzere 2300’lü yıllarda bir yolculuğa çıkıyoruz… İnsanlık, tüm Güneş sistemine yayılmış, yaşam süresi uzamış. Buna karşın teknolojik birçok yenilik yapılmış! 2312 sanki gelecek nesiller için bir el kitabı niteliğinde. Özetle teknolojik gelişmelerin nasıl olduğu, insanlığın nasıl seviye atladığı bir bir anlatılıyor.

Kitabı okurken yazarın geleceğe yolculuk yapıp geri döndüğünden şüphelenebilirsiniz. Bu konuda yalnız olmadığınıza emin olabilirsiniz. Nebula Ödüllü Fantastik Romanlar listesinin, Dune’dan sonra, kesinlikle en gerçekçi tasvirlere ve çözümlere sahip eseri diyebiliriz.

İşte İnsan – Michael Moorcock

Bir zaman makinesine atlayıp, İsa Peygamber’in yaşadığı döneme gitmeye ne dersiniz? Peki insan, din, inanç, kader ve yaratan kavramları ile ilgili derin sorgulamalara dalmak ister misiniz? “İşte İnsan” adlı bu eserle derin bir yolculuğa çıkacağınızın garantisini verebiliriz. Kitabın yazarı, “İnsanlar ihtiyaç duyduğu zaman, akla hayale gelmeyecek başlangıçlara sahip büyük bir din yaratabilirler.” Diyor. Bu cümle kitapta nelerle karşılaşabileceğinize dair size ufak bir ipucu verebilir…

Bu eser teoloji ve felsefe ile ilgili en derin sorgulamalara sahip. Okurken döneme dair tarihi gerçekleri de araştırmak isteyeceksiniz.
 
Daha fazla kitap içeriği için tıklayın.