Kitap listesi arayanlar buraya! Milyonları peşinde sürükleyen, gerçek zamandan kopartıp sanal alemlerde esir eden bilgisayar oyunları aslında hangi edebi eserlerden esinle ortaya çıktı biliyor musunuz? Haydi, birlikte bakalım!

The Witcher

Oyun meraklılarının iyi bildiği The Witcher serisi aslında bir kitap serisinden ilhamla hazırlandı. Bazı oyuncular kitapları hala eline almamışken bazıları ise kitaplarla oyun ile birlikte tanıştı. Yazar Abdrzej Sapkowski kitaplar sayesinde oyunlar yükseldi tezini savunuyor. Öyle olsa bile oyun sayesinde kitaplara yönelenlerin aslında daha çok olduğu da kapalı kapılar arkasında konuşuluyor…

Kitap ile oyunlar birebir örtüşmüyor. Zira oyun kitapta anlatılandan daha sonra olanlarla ilgili bir dünyayı betimliyor. Ayrıca kitap her karaktere daha duygusal yaklaşırken oyunda daha acımasız bir hava hakim!

Bioshock

Muhtemelen deniz üstü hayattan biraz ümidini kesen bir yazarın kaleminden çıkan hikaye… Deniz altında başlayan yeni bir adem hikayesinde ütopya yaratıyor. Dinin olmadığı ahlaki kuralların sıfırdan oluştuğu yeni düzende neler olabileceğine dair ilginç fikirleri okumak isterseniz Bİoshock romanını okuyabilirsiniz.

Hikâye oyuna uyarlama açısından oldukça zengin bir alt yapı sunduğu için dijital hunter’lar da boş durmamış ve Bioshock oyunu yapmış. Son oyunda da dayanamayıp güzel ortamı yine yeryüzüne taşımışlar. Öyleyse bir el atmakta fayda var!

Mass Effect

Mass Effect hikâyesi birçok bilim kurgu eserinde olduğu gibi mekanik canlılarla insanoğlunun son demlerini temsil eden askerlerin savaşını konu alıyor. Bu oyunları oynata oynata bizi geleceğe mi hazırlıyorlar acaba diye şüphelenmiyor değiliz…

Ben hazırlıklı olmayı severim diyorsanız Mass Effect’in Keşif, Yükseliş ve İntikam kitaplarını okurken bir yandan da oyununa başlayabilirsiniz. Yaşam alanını robotlara devretmeyelim!

Assassin’s Creed

Tam bir kitap uyarlaması değil lakin Assasin’s Creed Alamut romanından esinlenilmiş. Kitabı okumanızı oyundan bağımsız olarak da şiddetle tavsiye ederiz. Hasan Sabbah’ın cennetine konuk olunca başınızın biraz dönmesine hazırlıklı olun, huriler sizi bekliyor…

Oyunun tadının ise en az kitap kadar güzel ve haşhaş aromalı olduğunu söyleyebiliriz. Haşhaşiler ile Tapınak Şövalyelerinin Cennet Elması için savaşına katılmak isteyenleri Assassin’s Creed dünyasına alalım…

Metro

İsimden de anlaşılacağı üzere Metro’nun hikâyesi bir metroda başlıyor… Kitap yazarları da uyarlanan oyunun yapımcıları da lafı dolandırmayı pek sevmeyen kişiler galiba.

Metro kitap serisi: Metro 2033, Metro 2034 ve Metro 2035. Bu isimlerde de bir gizem yok. Gelgelelim verilen yıllarda 3. Dünya Savaşı Sonrası metroya sığınan insanların bir hayalperestin peşine düşüp yeryüzüne tekrar çıkma çabalarını anlatıyor.

Bazılarını önce kitapları okuyup sonra oyunları oynamayı daha zevkli bulurken bazıları ise önce oyun dünyasına dalıp sonra kitaplara sarmanın daha zevkli olduğunu söylüyor. Seçim sizin; isterseniz oyun ve kitaplar arası paralel bir akışla heyecanı ikiye de katlayabilirsiniz.

kitap

Tom Clancy

2013 yılında aramızdan ayrılan yazar ve danışman Tom Clancy adeta marka olmuş bir isim. Zira yazdığı kitapların dışında da birçok roman için de danışmanlık yapmış ve o romanlara adını telif hakkıyla sunmuştur. Bu yüzden piyasada “Tom Clancy…” ismiyle başlayan birçok eser ile karşılaşabilirsiniz.

Şu dünyada terörden bıktık usandık, Tom Clancy’nin anti-terörizm timi ile biraz nefes alalım bari!

çernobil kitap

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl

S.T.A.L.K.E.R.’ın açılımını vererek başlayalım: “Scavenger, Trespasser, Adventurer, Loner, Killer, Explorer, Robber”. Meali; “Yağmacı, İhlalci, Maceracı, Kendi Başında, Katil, Kâşif, Haydut.” Konuda her şeyden biraz var, “Little little right in the middle” yani ortaya karışık diyebiliriz.
Sinema dünyasının eli öpülesi yönetmenlerinden Andrei Tarkovsky’nin “Stalker” isimli filminden esinle yaratılan oyun yalnızca ustaya saygı kuşağında bile oynanabilir. Henüz filmi izlemediyseniz oyuna başlamadan önce ilk yapacağınız şey sinema keyfini yaşamak olsun.

Oyunlarla ilgili daha fazla içerik; kitaplarla ilgili daha fazla içerik isteyenler ise buraya.