Oscar’a Aday Anime listesi mi istemiştiniz? Siparişiniz hazır. Animasyon dalında Oscar kategorisi 2002 yılından beri bulunuyor. Bu dalda şimdiye kadar birçok anime de yarıştı. Japon kültürünün yansıması olan el emeği göz nuru animelerin en güzel örnekleri arasında olan yapımlardan sağlam bir liste oluşturduk.

Anime meraklısı olmanız gerekmiyor. Eğer film izlemeyi seviyorsanız bu seçeneklere göz atmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Anime isimleri yanındaki yılların ödül yılları olduğunu da belirtelim; belki rakiplere ve diğer adaylara da göz atmak isteyenler olabilir.

Oscar Ödülü

Sen to Chihiro no Kamikakushi (Ruhların Kaçışı/Spirited Away) – 2004

Yönetmen Hayao Miyazaki’nin büyülü dünyası içinde yaşamak isteyenler toplansa bir ülke kurabiliriz! Ustanın bu filmi Oscar’a aday olmakla kalmadı, heykelciği bileğinin hakkıyla kazandı. Malum, anime yapımı gerçek anlamıyla “güçlü bilekler” gerektiren bir iştir. Bu filmin de %90’ı elle yapılan çizimler ve illustrasyonlar ile ortaya çıktı.

Filmde ruhlar dünyasında anne ve babasını kaybeden ve bulmaya çalışan cesur bir kızın hikayesi anlatılıyor. Anne ve babasının kayboluş öyküsü, “çalışarak hak etmedikleri, aç gözlülükle yedikleri yemekler sonucunda” bir domuza dönüşmeleriyle başlıyor.

Oscar Adayı Animeler

Hauru no Ugoku Shiro (Yürüyen Şato/Howl’s Moving Castle) – 2006

Yürüyen Şato’nun Oscar’a aday gösterildiği sene rakipleri Wallace ve Gromit Yaramaz Tavşana Karşı ve Ölü Gelin’di. Her filmin ayrı ayrı ödüle layık olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Wallace ve Gromit’in ödülü almasının en büyük nedeni, büyük ihtimalle çılgın mucit ve köpeğinin karakter olarak önceden de biliniyor ve seviliyor olmasıydı. Tim Burton’ın Ölü Gelin filmi ise kesinlikle bir klasik!

Esas eserimize dönelim. Hayao Miyazaki’den bir garip evren masalı daha: Yürüyen Şato. İsminde herhangi bir gönderme olmayan animede, gerçekten yürüyen bir şato var ve bu şato Howl’a ait. Yaşlı bir kadına dönüşen genç bir kız ve üstündeki laneti kaldırmaya çalışan Howl’un yolları kesişiyor. Ve sadece kendi dertleriyle değil, etraflarını çevreleyen savaşın da bitmesi için uğraşıyorlar. Miyazaki her zamanki gibi karakterlerinde saf iyiliği de, karanlık yönleri de harika yansıtıyor.

Oscar'a Aday Anime

Kaze Tachinu (Rüzgar Yükseliyor/The Wind Rises) – 2014

II. Dünya Savaşı döneminde Japon avcı uçak tasarımlarında baş mühendis olarak çalışan Jiro Horikoshi’nin gerçek hikayesinden esinle ortaya çıktı. Rüzgar Yükseliyor, ustanın diğer eserlerinin yanında biraz sönük kalıyor olsa da elbette izlemeye değer bir yapım. Kaldı ki bunu Oscar’a aday gösterilmesinden de anlıyoruz. 2014’te Karlar Ülkesi animasyon dalında aday olunca Oscar’daki tüm rakiplerini devirmişti. Rüzgar Yükseliyor böyle bir etki yaratmadı belki ama, mutlaka izlenmesi gereken bir anime.

 

Kaguyahime no Monogatari (Prenses Kaguya Masalı/The Tale of the Princess Kaguya) – 2015

10. yüzyılda Japonya’da yazılmış bir halk masalının filmini izlemek güzel olmaz mı? Olur tabii. Hele bir de bu filmi “anime” denince akla gelen en önemli şirketlerden biri olan Studio Ghibli yaptıysa! Güzeller güzeli Prenses Kaguya’nın Ay’dan Dünya’ya gelişi ve uzayda nice savaşlar koparken kendini yeryüzünde korumaya çalışmasının fantastik hikayesi. Ne yazık ki Oscar’ı kazanamadı bu eser; ama her Ghibli şaheseri gibi gönülleri kazandığı kesin.

Omoide no Mânî (Marnie Oradayken/When Marnie was There) – 2016

Studio Ghibli’nin diğer animelerine göre biraz daha düşük bir puan verebileceğimiz bir anime Marnie Oradayken. “Düşük puan” verdik derken sizi yanıltmasın. Düşük puanı, Ghibli’nin kendi standartları içinde verdik. Yoksa Oscar’a aday olarak yine de belli bir seviyede olduğunu elbette gösteriyor. Aile kavramını, benlik arayışını, sevgi ve bağ konularının yoğun duygusallıkla harmanlanar ak işlenmesi ilginizi çekiyorsa, izlerken hoş vakit geçirebilirsiniz.

Oscara aday anime

La Tortue Rouge (Kırmızı Kaplumbağa/The Red Turtle) – 2017

Issız adaya düşen ve adadan kaçmaya çalışırken, sürekli salını parçalayan kırmızı bir kaplumbağa ile mücadele eden bir adamın öyküsü… Bu sessiz filmin hikayesi içinizde çok farklı sesler uyandıracak. Arka planda, insan ve doğa ilişkisine yönelik irdelenen felsefi görüş, sizi çok etkileyecek. Bu animeye mutlaka bir şans verin. Oscar’a Aday Anime listesinin en farklı filmlerinden biri bu.

Oscar'a Aday Anime Listesi

Mirai no Mirai (Mirai) – 2019

4 yaşındaki bir çocuğun kardeşiyle ilişkisinin irdelenmesiyle başlayan animenin konusu tabii ki burada bitmiyor. Mirai bir takım gizemli olaylar sonucunda zamanda yolculuk yapmaya başlıyor. Aynı zamanda serüveninde, bir çocuğa göre oldukça oldukça derin düşünceler içinde yüzüyor. Özellikle aile ilişkilerinin sorgulanması açısından ilgi çekici noktalara temas ediyor.

Listemizin sonuna geldik. Eğer daha fazla anime içeriği okumak isterseniz sizi buraya alalım.