Anime dünyasına tam olarak giriş yapmaya gönül vermiş biriyseniz bazı kelimeleri öğrenmek işinizi oldukça kolaylaşır. Bunun için sizlere bilmeniz gereken bazı terimlerden bir otaku sözlüğü oluşturduk. Öyleyse öncelikle otakunun ne anlama geldiğinden başlayalım. Otaku, mangalara ve animelere karşı fazla hayranlık besleyenlere deniyor. Zaten otakunun Japoncada kelime anlamı da fanatik. Kolay olanından başladık, biraz da pek bilinmedik kelimelere göz atalım!

Seinen

Önceki yazılarımızda da kullandığımız bu terim hatırlamayanlar için orta yaşlı genç erkeklerin ilgisini çekecek manga/animeler için kullanılıyor. Çoğunlukla yetişkinlik sorunlarını işliyor ve daha gerçekçi öğeler barındırıyor. 

Shounen

Kelime anlamı ‘genç’ olan Shounen 8-18 yaş aralığında daha küçük erkek çocuklarını hedef alıyor. Daha çocuksu kavgaları, ilk aşkları barındıran bir manga/anime türü. Bu türe örnek olarak Tsubasa, One Piece, Naruto gibi efsaneleri verebiliriz. 

Dementia

Zihnin sınırlarını zorlayan, aklı allak bullak eden animelerdir. Serial Experiments Lain, Neon Genesis Evangelion, Perfect Blue gibi yapımlar bu türe örnektir. 

Doujinshi

Hem animeler hem dergiler, kitaplar, mangalar için kullanılan terim kişisel yapımlara denir. Genelde hayranlar tarafından yapılan amatör animelerdir. 

Kodomo

Yaşlar gittikçe küçülüyor. Bu sefer 8 yaş ve altı küçük çocukları hedef alan animeleri ifade eder bu terim. Kelime anlamı zaten ‘Children’ yani çocuktan geliyor.

Josei

Seinen’in kadınlara yönelik hali olarak düşünebiliriz. 18-40 Yaş arası kadınları genelde daha olgun bir aşk temasını barındırarak hedef alıyor. Japonca Josei kelimesi dişi anlamına geliyor. 

Shoujo

Daha genç, 18 yaşının altındaki kız çocuklarını hedef alan animelere denir. Daha çocuksu bir aşk vardır. 

Tsundere

Soğuk, itici ve egoist karakterlerdir. Fakat sonradan ana karaktere bağlanırlar ve bunun sonu bir aşkla bile bitebilir. 

Yandere

Aşkı için dağları taşları delen karakterlere verilen genel tanımdır. Baş karaktere öyle bir aşıktırlar ki gözleri aşklarından kör olmuştur ve böylelikle tüm psikopatlıkları yapabilirler. En bilindik ve cuk oturan örnek olarak Death Note’dan Misa karakterini verebiliriz. 

Meganekko

Gözlük takan bir karakterler için bile ayrı isim koymuşlar. Evet, Meganekko sadece gözlük takan karakterlere deniyor.

Kuudere

Duygularını belli etmeyen, poker face ile dolaşan kız karakterlerdir. bu karakterlerde ne bir acıma duygusu ne bir utangaçlık vardır. 

Dandere

Sınıfın sessizi olarak bilinirler. Genellikle asosyal takılırlar ve kitap okumayı severler. Fakat ara sıra baş kahramanımız ile küçük konuşmaları vardır. 

AMV

Açılımı basitçe ‘’Anime Music Video’ olan müzikli anime videolarına denir. Gerçek sahnelerin sesi ve altyazıları kesilir, arkaya uygun bir müzik koyulur ve özellikle fanlar için görsel şölen oluşturulur. Fan yapımı videolar olarak düşünebiliriz.

İsekai

Japoncada farklı dünya anlamına gelen İsekai, yaşadığı dünyadan bir şekilde farklı bir paralel evrene geçiş yapan kahramanların öykülerini anlatır. Çoğu zaman şimdiki dünyadan daha fantastik bir dünyaya geçiş işlenirken bazen de tam tersi olur. Örneğin, The Devil is A Part Timer animesinde şeytan gerçek dünyaya inmesi ve Fast Food dükkanında çalışması anlatılıyor. Oldukça ilginç ve keyifli olan bu fantazi anime türüne en güzel öneriler: No Game No Life, Sword Art Online, Spirited Away…

Bu otaku sözlüğü genellikle anime/manga alt türleri ve karakter tiplerinden oluşuyordu. Daha fazla bunun gibi terim içerikleri istiyorsanız bizimle paylaşmayı unutmayın! Bai Bai!