İster PC’de, ister istasyon oyunu isterse de kutu oyunu olsun; oyun oynamak bizler için bir tutku. Türlerine, özelliklerine, takım sayılarına göre birçok türde de oyun var. Clan’cılar için her fırsatta tüm oyun oyun türlerini incelemeye çalışıyoruz. Bu yazımızda bizim gibi oyun tutkunu Clan’cılar için, iki farklı oyun türünden bahsedeceğiz. İlki RPG yani ‘Role Playing Game’ ve ikincisi FRP yani ‘Fantasy Role Playing’. RPG ve FRP, bu iki terimi daha önce duymuş muydunuz?

 

Image Credit: thewitcher.com

RPG (Role Play Game)

İngilizce çevirisi ‘Rol Yapma Oyunu’ olan RPG, oyun kategorileri arasında oldukça popüler. Zaman zaman yaşadığımız hayattan sıkılıyoruz. Arada bir kaçma isteği doğuyor içimize. Böyle zamanlarda bir süreliğine başka biri olmak ve farklı bir hayat yaşama hissi bazen bizi rahatlatır. Gerçek dünyanın monotonluğundan bir süreliğine sıyrılırız.

RPG’de asıl amaç yerine geçtiğimiz karakteri en iyi şekilde temsil etmektir. Ona tamamen bürünmektir. Aslında bir nevi tiyatro yapmaktır. Bu oyunlar video oyunları, kutu oyunları, doğaçlama oyunlar tarzında olabilir. Facebook’ta bazı evrenler için RPG grupları bulunmakta. Örneğin ‘Percy Jackson RPG’ grubuna girip o evrenden bir karakter olabilirsiniz. Her ne kadar Facebook biraz eskide kalsa da bu tür eğlenceler için bazen hala kullanılıyor. Eğer savaş tanrısı Ares gibi takılmak istiyorsanız grubu bir ziyaret edebilirsiniz.

FRP (Fantasy Role Playing)
FRP (Fantasy Role Playing)

Aslında bir RPG olan FRP’nin Türkçe karşılığı ise ‘Fantastik Rol Yapma’dır. Bir kutu oyunu şeklinde olan FRP oyun türünü grup halinde oynuyoruz. Herkese bir role düşüyor. DM (Dungeon Master) yani Zindan Efendisi, oyunun yönlendiricisii / yöneticisidir. Aynı zamanda hikayeyi anlatan kişidir. DM olan kişinin oyunda tecrübeli olması ve doğaçlama gücünün yüksek olması önemlidir. Zindan Efendisi dediğimiz karakter oyuncu kartlarını dağıtır, oyuncuların içinde bulunduğu evrene şekil verir. Bu kartlarda karakterin tüm özellikleri yazar. Fiziksel özellikler, yetenekler, silahlar, puanlarınız vs. bu kağıda işlenir. Yani aslında siz, oyun boyunca bu kağıtta yazanlarsınız. Oyunun gidişatında zarın önemli bir yeri vardır. Klasik 6 yüzlü zarla birlikte 4, 8, 10, 12, 20 yüzlü zarlarla da oynanıyor. Oyunu daha iyi anlayabilmek adına el kitabını okumakta fayda var.

Şimdi gelelim FRP’nin en güzel yanına. Türkiye’de bazı illerde FRP kafeler bulunmakta. Arkadaşlarınızla burada aşırı keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz. Hem bilgisayar dışında oyun oynamanın da ne kadar keyifli olabileceğini görmek için bir fırsat olabilir. Hem de arkadaşlarla vakit geçirmek, sosyalleşmek için harika bir bahane. Özellikle İstanbul ve Ankara’da birçok oyun kulübünde bu harika oyunları deneyimleme fırsatınız vardır.  

Eğer FRP oynamayı daha önce hiç deneyimlemediyseniz; birkaç arkadaşınızı ikna edip bu mekanlardan birine koşmanızı öneriyoruz. Her şeyin dijitalleşmeye başladığı bu dönemde bu tarz oyunların hepimize iyi geleceğini düşünüyoruz.

Daha önce bu tarz bi deneyim yaşamış mıydınız? Daha fazla oyun içeriği için buraya tıklayabilir, Clan’ın oyun dünyasına derinlemesine dalabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!