Oyun müziği denince aklınıza ilk hangi oyun geliyor? Şu an taze yetişkinseniz, çocukluğunuzdaki “Atari” salonlarını ve ilerleyen yıllarda eve alınan Atari’leri kesinlikle hatırlıyorsunuzdur. Tabancayla ördek vurmaya çalışmak, bugün bile eşiği aşılamamış seviyede üst düzey bir teknolojiydi ve gerçekten devrim niteliğindeydi!

Şimdi ise VR gözlükler sayesinde “oyun dünyası” denen sanal evren, gerçek hayatla iç içe geçmiş durumda. Bundan çok memnun olanlar da var, eskileri özleyenler de…

Dijital oyunların konularına, oynama tarzlarına, karakterlerine olan ilgi ülkelere göre değişkenlik gösterdiği gibi oyun müziklerine olan beğenide de aynı durum söz konusu. Dünya çapında sevilen, efsaneleşmiş oyunların müzikleri de aynı şekilde beğeniliyor. Bu bir tesadüf değil; çünkü oyunların başarısı, aslında stüdyo ekibininin her bir unsura gösterdiği özende saklı oluyor.

Peki, geçmişten bugüne hafızalara kazınmış oyun müziklerini kimlerin, ne koşullarda ürettiğini hiç merak ettiniz mi? Soruya cevap ararken kendimizi çok ilginç hikâyeler içinde bulduk ve sizinle paylaşmak istedik. İyi okumalar!

Oyun müziği denince akla gelen ünlü müzisyenler

Super Mario – Koji Kondo

1985 yılında piyasaya sürülen Super Mario, hâlâ oynanan bir bilgisayar oyunu ve çok sevilmeye devam ediyor. Oyunun ana teması, bu oyunu hiç oynamamış kişilerin bile ezbere bildiği bir melodiye sahip. Başka bir galaksiden gelen bir ziyaretçi “oyun müziği nedir?” diye sorsa, vereeğimiz ilk cevap Mario teması olurdu!

Koji Kondo müzik ile birlikte oyunun tasarımının paralel ilerlediğinden bahsederken, oyuna dair fikirlerini de prodüksiyona iletebildiğini söylüyor. Yani Super Mario, gerçekten ekip işinin güzel bir yansıması ve sanatçının hakkını veren, fikirlerine sahip çıkan ve oyunun özüne yansıtan bir oyun diyebiliriz.

Street Fighter II – Yoko Shimamura

Oyunun muazzam başarısını öngörmediği için, Yoko Shimamura, sanki herhangi bir oyuna müzik besteler gibi çalışmış bu prohede. İşine özenen, titiz bir sanatçı; karakterleri çok sevdiği için hikayeyi okumuş. Her birinin ülkesi özelinde temalar oluştarak, zengin melodiler ortaya çıkarmış. Diğer bir deyişle oyun müziği, hikayeyi besleyip değer katan bir unsur. Asla geri plana atılmamalı.

Street Fighter II, Cacpcom’un en çok satan oyunları arasında yer aldı. Ama ilginçtir ki, müziklerinin bestecisi bu olağanüstü başarının ardından bir zam bile almamış. Sanat eserlerinin yaratıcılarının, eserin maddi dünyadaki karşılığını öngörememesi bu tip paradoksları sık sık yaratıyor. Ne yazık ki bu da hayatın tatsız bir cilvesi!

Sonic The Hedgehog – Masaro Nakamura

Super Mario’nun en güçlü rakiplerinden biri olan mavi kahraman Sonic. Çok popüler olsa da emekçi Mario’nun yerini tutabildiğini söyleyemeyiz. Ancak yaratım sürecinde, ekibin projeye olan inancı, müzisyen Masaro Nakamura’yı o kadar çok etkilemiş ki, bu nedenle birlikte çalışma teklifini kabul etmiş.

Sonic’in müziklerini dinlediğinizde, oyun müziğinden ziyade, bir film soundtrack’inin, oyun dünyası için değiştirilip bir versiyonu gibi duyuluyor diyebilirsiniz. İzleniminiz yanlış değil; çünkü Masaro Nakaruma da müzikleri bestelerken aynen böyle düşünmüş. Zira oyunun arka planındaki güçlü hikâye sayesinde; bu mavi kafalı ve hızlı kahramanın dünyasını, sanatsal derinliği olan bir yapım olarak değerlendirmiş.

Final Fantasy – Nobuo Uematsu

“Oyun müziği yapımcısı olmanın” sadece “niş bir fantezi” olduğu o yıllarda Nubuo Uematsu da bu işe geçici gözüyle bakarak başlamış. Final Fanstasy’nin yapım şirketi Square’e dahil olup, bu oyunun müziklerini yapmaya başladıktan sonra öyle başarılı olmuş ki; sektöre tabir-i caizse kazık çakmış.

Uzun yıllar Square’de çalışan müzisyen, 2006’da kendi şirketi kurmuş. Bugün hala aynı tutku ve heyecanla müzik yapmaya devam ediyor. Nubuo’nun gençlik yıllarındaki kariyer hayali ise bambaşka… Japon müzisyen aslında güreşçi olmak istiyormuş. Boşuna “Hayat biz planlar yaparken başımıza gelenlerdir” dememişler.

Metroid – Hirokazu Tanaka

Bir elektronik müzik tarzı olan chiptune öncülerinden olan Hirokazu Tanaka, elektronik mühendisi bir gençken, oyun dünyasının güçlü markalarından Nintendo’da çalışmaya başlamış. Ünlü klasik “Metroid” gibi 2D oyunlardan, günümüzdeki pek çok klasiğe kadar hala daha oyun sektöründe iz bırakmaya devam eden nam-ı diğer Chip Tanaka, sadece müzisyen kimliği ile değil yapımcı, yönetmen ve tasarımcı olarak da oyun mutfağında çalışıyor. Pokemon oyunlarının çoğunda Chip’in de katkısı bulunuyor

Müzikle ilgili daha fazla içerik keşfetmek isterseniz sizi buraya, oyunlarla ilgili de buraya alalım.