Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bu iki terim UX ve UI nedir, temelde farklılıkları nelerdir hiç merak ettiniz mi? Kariyerinde yeni bir yol çizmek isteyen veya mevcutta site, uygulama ya da oyun tasarlamış Clan’cılar için araştırdık: UX vs UI. 

İnternette istediğiniz bi site veya uygulamaya tıkladığınızda ilk neye dikkat edersiniz? Renkler, düzen, yeni özellikler… Kullandığınız uygulama veya web sitesi gözünüze hoş geliyor mu? Kullanıcıların bu web site veya uygulamalar ile etkileşimi Kullanıcı Deneyimidir. Kullanıcı Arayüzü ise bundan biraz daha farklıdır. Kullanıcıların etkileşimde bulunduğu belirli öğelerdir. Mesela, renkler ve tipografi gibi görsel tasarım gibi… 

Dolayısıyla bu iki terim birbirinden farklıdır ancak ikisinin bir arada olması çok önemlidir. Gelin detayları hep birlikte öğrenelim



UX – Kullanıcı Deneyimi – Nedir?

Bu terim en temelde kullanıcının belirli bir site, uygulama veya marka ile yaşadığı deneyimdir. Bu terimi icat eden Don Norman şu cümlelerle ifade ediyor. “Kullanıcı deneyimi”, son kullanıcıların şirket, hizmetleri ve ürünleri ile etkileşiminin tüm yönlerini kapsar. Bunu yalnızca sosyal medya hesapları gibi düşünmemek gerekir. Temelde dünyaca ünlü markaların da benzersiz kullanıcı deneyimleri ve UX tasarımları vardır. Bu deneyimin herkes için olumlu olması gerekiyor. Eğer popülasyonun bir alt kümesi bile kullanıcı deneyiminin dışında bırakılırsa bu iyi bir UX değildir.

Don Norman ve Jakob Nielsen fikirlerini göstermek için bir film inceleme sitesi örneği veriyorlar:

“Bir film bulmak için kullanıcı arayüzü mükemmel olsa bile, temeldeki veritabanı yalnızca büyük stüdyolardan filmler içeriyor diyelim. Böylelikle küçük bir bağımsız sürüm hakkında bilgi isteyen bir kullanıcı için UX zayıf olacaktır.”

UX tasarımcıları temel olarak MindManager, MockPlus, SmartDraw, UserTesting gibi programları kullanır. Yardımcı yazılım olarak da AppCooker, Microsoft Visio, Time Doctor, Trello, InVision vb. programları kullanır.

 
UI – Kullanıcı Arayüzü – Nedir?

Orijinal adı User Interface olan terim, kullanıcının ya da oyuncunun bir ürün veya oyunla fiziksel olarak nasıl etkileşime girdiği ile ilgilidir. Bir oyun içi menü, radyal bir silah tekerleği, zorluk seçici ve bir envanter ekranı, kullanıcı arayüzlerinin başlıca örnekleridir.

UI estetik detaylar ve görünüm ile ilgilenir. Böylece amaç bilimsel odaklı iyileştirmedir. Sayfanın yapısı, butonlar, resimler, renkler, çizgiler gibi  grafik elemanlar UI tasarımının bir parçasıdır.

UI tasarımcılarının temel olarak kullandığı programlara Adobe XD, Sketch, Gravity Design, Affinity Designer örnek verilebilir. Ayrıca Figma, Adobe Illustrator ve Adobe Photoshop da bu programlar arasındadır.


Aralarındaki Fark Nedir?

UI ve UX arasındaki fark, nasıl düşünüldükleri ve uygulandıklarıdır. Oyuncular ve kullanıcılar her zaman kullanıcı arayüzünü görecekler, ancak oyun oynarken UX öğeleriyle etkileşime girecekler. Kullanıcı deneyimi daha kavramsal iken, kullanıcı arayüzü kesinlikle çok daha somut bir özelliktir.

Daha iyi ifade etmek için bir örnek ile canlandıralım.

Bir ev düşünün. Evin çerçevesi fiziksel yapıdır. Bu bir kodlamadır. Elektrik sistemi, sıhhi tesisat ve havalandırma sistemi evin işlevselliğidir. Bu kullanıcı deneyimidir. Evin pencere donanımı, kapı kolları, muslukları, boyası, ev sahibinin evle nasıl etkileşime girdiğini gösterir ve bundan keyif almasını sağlar. İşte bu da kullanıcı arayüzüdür.

O zaman soruyoruz: UX vs UI sen hangi taraftasın? Tarafına göre görev sorumluluklarını da okumak istersen:

UX Tasarımcısının Temel Sorumlulukları

  • İçerik/Strateji: Müşteri Analizi, Rakip Analizi, Ürün Yapısı/Stratejisi
  • Prototipleme ve Çerçeveleme : Prototipleme, Test/Yineleme, Geliştirme, Planlama, Tel Çerçeveleme
  • Analitik ve Yürütme: Geliştirici(ler) ile Koordinasyon, UI Tasarımcı(lar) ile Koordinasyon, Analiz ve Yineleme, Takip Hedefleri ve Entegrasyon

 

UI Tasarımcısının Temel Sorumlulukları

  • Bak ve Hisset: Markalaşma ve Grafik Geliştirme, Kullanım Kılavuzları/Öykü, Müşteri Analizi, Tasarım Araştırması
  • Duyarlılık ve Etkileşim: Tüm Cihaz Ekran Boyutlarına Uyarlama, Etkileşim ve Animasyon, Geliştirici ile Uygulama, UI Prototipleme, Geliştirici ile Uygulama

 

UX ve UI Birbirleri İle Nasıl Çalışır?

Her ikisi de geliştirme çevrelerinde eşit derecede önemli rollerdir. Kullanıcı deneyimi olmadan, kullanıcı arayüzü sadece boş bir kabuk olabilir. İyi görünebilir, ancak işlevsel bir deneyim olmadan işe yaramaz.

 

Aynı şekilde, mükemmel bir kullanıcı arayüzü olmadan, insanlar tasarım seçimlerinizden memnun olmayabilir. Sonuç olarak markanızdan veya ürününüzden uzaklaşabilirler. İkisi birlikte çalıştığında, ideal olarak harika görünümlü bir kullanıcı arayüzüne ve sorunsuz bir kullanıcı deneyimine sahip olursunuz. Bu iki rol birleştiğinde ortaya kesinlikle nefes kesici bir ürün çıkabiliyor.

 

Yeni teknolojilerden haberden olmak ve ayrıca en yeni bilgilerle hep güncel kalmak için Clan’ı takip etmeyi unutma.