Bugüne kadar hep oynadık biraz da oyun geliştirelim diyoruz. Oyun geliştirmek istiyorsunuz ancak nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız bu yazımızı mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz. Video Oyunu Geliştirme öğrenmek isteyenler için rehber niteliğinde kılavuz sizler için.

 

Video Oyunu Geliştirme Nedir?

En basit haliyle, video oyunu geliştirme, bir video oyunu yapma sürecidir.

Oyununuz için bir fikir veya konsept düşünüyorsunuz. Onu tam teşekküllü bir oyuna sahip olana kadar geliştiriyor, programlıyor, mühendislik yapıyorsunuz. Render alıyor, kaydediyor, karıştırıyor, üretiyor ve test ediyorsunuz. 

Video oyunu geliştirmenin popülaritesi her geçen gün artıyor. Hatta son 10 yılda biraz daha büyüdü diyebiliriz. Bunun birkaç nedeni var. Birinci olarak oyun endüstrisi sürekli büyüyor. Video oyunları daha erişilebilir hale geldikçe ve daha fazla takipçi kazandıkça, pek çok insan da sahne arkasında olanlara katılmak istiyor.

İkinci olarak internet! Artık her şey oldukça erişilebilir. Başarılı bir bağımsız oyun geliştirici olmanın ne kadar eğlenceli olduğunu anlatan öğretici oyunlar, videolar ve makaleler o kadar çok ki…

 

Peki Ne Yapmalı?

Bu konu ile ilgili iyi haber şu ki oyun geliştirme için istediğiniz zaman yararlanabileceğiniz çok fazla kaynağınız var. Ancak kötü haber de şu ki bu kaynaklar herkes için var. Çözüm ise çok basit: zaman ayırmak.

Bunun için bir örgün eğitim alabilirsiniz ancak almadan da bu işin üstesinden gelebilirsiniz elbette. Bu kılavuz size oyun geliştirme kartopunuzu yuvarlayacak. Onu büyütmenize yardımcı olacak ipuçlarını, püf noktalarını, araçları ve temel bilgileri vermek için…

Ama önce bir soru: Oyun Geliştirme ve Oyun Tasarımı aynı şeyler mi?

 

Video Oyunu Geliştirme ve Oyun Tasarımı

Evet, doğru! Oyun tasarımı ve oyun geliştirme farklı şeyler. Ancak bazen bunların birbirinin yerine kullanıldığını göreceksiniz. Oyun Geliştirme, hem oyun tasarımını hem de oyun geliştirmeyi kapsar. Bu yüzden bazen oyun stüdyolarına oyun geliştiricileri denir. 

Oyun tasarımı, kavramsal tarafla ilgilenir. Tasarımcılar bir oyun için ilk vizyonu bulurlar. Mekanikler, temel kavramlar, estetik, karakterler, seviyeler, anlatılar gibi unsurlar oyun tasarımı kapsamına girer. 

Oyun geliştirme ise bu fikirleri hayata geçirmeyi içerir. Geliştiriciler, oyunları kavramsal aşamadan geliştirmeye ve gerçeğe dönüştürür. Oyunların geliştirme tarafı tipik olarak oyunun programlanması, kodlanması, oluşturulması, mühendisliği ve test edilmesini içerir.

 
Video Oyunu Geliştirme Aşamaları Nelerdir

Oyun geliştirme için şu adımlar gereklidir.

Yeterli bir ekip ve donanım
Oyunu tasarlamaya ve geliştirmeye yetecek düzeyde kalifiye bir ekibinizin ve donanımınızın olduğundan emin olmalısınız.

İyi bir fikir
Fikirlerinizi birkaç cümleye indirgeyeceğiniz kısa bir açıklama hazırlamalısınız.

Konsept sunumu
Fikirlerinizi en iyi şekilde iletmek için özetlenmiş yalın bir şekilde sunmanız gereklidir. Aynı zamanda finansal ve ticari olarak da detaylandırmak iyi bir fikirdir.

Konsept
Oyunun tüm yönlerini ana hatlarıyla belirttiğiniz ve tanımladığınız yer
burasıdır. Hikaye, demografi, risk analizi ve bir tekne dolusu daha fazla
bilgiden bahsediyoruz.

Tasarım
Gerçek oynanışa bağlı yönleri ve projenizin prototipik yönlerini içeren proje sunumudur. 

Prototip
Bu adım sizin ve ekibinizin parlayacağı yerdir. Fikrinizi, tasarımınızı, hedeflerinizi somut örnek olarak sunabilmenize olanak tanır. 

Üretim
Bu adım Tasarım, Seviye Oluşturma ve Programlama olarak üç aşamalıdır. İşte burası, oyun geliştirme kartopunuzun yuvarlanmaya başladığı aşamadır. Sağlam ve erken grafiksel varlıklar gibi unsurlar uygulanmaya başlar. Oyun yerden kaldırılır ve nihayet şekillenmeye başlar. Programlamanın oyun geliştirme sürecine girdiği yer burasıdır.

 

Oyun Geliştirmede Programlama Nedir?

Programlama, oyun geliştirmenin dilidir. Oyun geliştiricileri, ürünlerini daha iyi hale getirmek için çeşitli kodlama dillerinden birini kullanarak oyun programlamayı öğrenmelidir. Ancak bazı çaylak oyun geliştiricileri için buradaki asıl soru, video oyunu programlamanın nasıl öğrenileceği.

Oyun geliştiricileri, video oyunu programlamayı çok sayıda farklı yolla öğrenebilirler. Ama önce kendi tarzlarına ve öğrenme seviyelerine uyan dili bulmalılar. 

 

Programlama Dilleri Nelerdir?

Şu anda en popüler ve en yaygın kullanılan programlama dilleri şunlardır:

  • C++: Bu bir oyun standardıdır. Java gibi diğer dillerden orta derecede daha zordur. Ancak tasarım söz konusu olduğunda daha fazla özerklik ve özgürlük sağlar.
  • Java: Java, şimdiye kadar yapılmış en çok yönlü programlama dillerinden biridir. Neredeyse mevcut olan her şeyde çalıştığı kanıtlanmıştır, bu da onu yıllar boyunca birçok oyun geliştiricisinin favorisi haline getirir. Çok yönlülük çok çekicidir. Ve bu da projenizde size yardımcı olabilir.
  • HTML5: HTML5 (Köprü Metni İşaretleme Dili 5), web sayfalarının işlevini ve görünümünü özelleştirmek için kullanılan bir biçimlendirme dilidir.
  • JavaScript: Bir web tarayıcısında efekt oluşturmak için kullanılan bir web programlama dili.

 

Oyun Geliştiricisi Ne Yapar?

Bir video oyunu oluşturmaya ve geliştirmeye giden birçok unsur vardır:

  • Hikaye
  • Ses öğeleri
  • Karakterler
  • Seviyeler
  • Oyun mekaniği

Liste tabii daha devam ediyor. Ancak bir geliştirici olup ve bu unsurlardan herhangi birinin sorumlusu olabilirsiniz. Pek çok oyun geliştiricisi, programlama tarafında güçlüdür. Yani kodlamayı biliyorlar ve tasarım konseptini hayata geçirmek için tam olarak bunu yapıyorlar.

Oyun geliştirmenin temel kuralı, ekibiniz ne kadar küçükse, rolünüz o kadar büyük olur.

Geliştiricilerin bir veya iki belirli alanda uzmanlaşması normaldir. Ancak yine, ekibinizin büyüklüğü ve projenin kapsamı, rolünüzün genişliğini belirlemede önemli bir rol oynayacaktır.

Bazı durumlarda, tasarımcı ve geliştiricinin rolü karışır. Beyin fırtınası ve konsept karakter tasarımları için zaman harcayabilir ve ardından son konseptleri alıp oyunda hayata geçirebilirsiniz.

Oyun Geliştiricileri, tedarik açısından oyun tasarımcılarına göre ekstra bir avantaja sahip. Stüdyolar genellikle harika programlama yeteneği arar. İyi programcıların “eksikliği”, onları geliştirmeye aç stüdyolar için ise vazgeçilmezdir.

Ayrıca, somut programlama yeteneklerinizi ölçmek, başarılı oyun tasarımcıları için gerekli olan “yaratıcılık” gibi soyut bir beceriden genellikle daha kolaydır.