Son yıllarda, oyun endüstrisi bir dizi değişiklik geçirdi. Oyunlar, üstesinden gelinmesi gereken ilginç problemler ortaya koyarak yapay zekâ araştırmalarında önemli bir rol oynadı. Ancak oyunlar sayesinde sadece yapay zekâ ilerlemedi. Oyun endüstrisi de yapay zekâ entegrasyonundan fayda sağladı. Bir başka deyişle yapay zekâ, oyun tasarımından, geliştirmeden işlevselliğe ve hatta nasıl oynandığına kadar çeşitli cephelerde oyunları iyileştirdi. Dolayısıyla yapay zekâlı oyunlar da bir hayli, ilgi odağı haline geldi.

Bir oyunda yapay zekanın yönü her oyunda benzersizdir. Yapay zekâ, oyun açısından farklı şekilde programlanmıştır. Pac-man’deki Sonlu durum makinelerinden, Mario’daki A* algoritmasına kadar, oyun yapay zekâsının oyunu geliştirmeye katkısı çok büyük olmuştur. Derin öğrenmedeki ilerleme sayesinde, bilgisayarlar bir sonraki aşamada oyunlardaki ‘bilişsel süreçleri’ ele alabilir. Ve oyunculara paralarının karşılığını verebilir.

Bu yazıda, oynanışına, yapay zekâyı en iyi ekleyen video oyunlarını listeliyoruz. İşte başlıyoruz!

1. Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist

Geliştirici: Ubisoft

Oyuncular Splinter Cell serisini bir devrim olarak adlandırıyor. Splinter Cell, oyundaki gizliliğe ve stratejiye dayanan bir aksiyon-macera oyunudur. Oyunu, bir istihbarat bölümü için oldukça yetenekli bir ajan olan Sam Fisher olarak oynuyoruz. Tipik bir üçüncü şahıs nişancı olan oyuncu, oyundaki her seviyeyi tamamlamak için hamlelerini strateji olarak belirleyecektir.

2. Rocket League

Geliştirici:  Psyonix

Rocket League, roketlerle çalışan arabaların yer aldığı bir futbol video oyunudur. 2015 yılında piyasaya sürüldü. Ve hala en çok oynanan multiplayer oyunlardan biri. Oynanış şekli, oyuncuların roketle çalışan arabalarla rakibin kalesine topa vurması şeklindedir. Herhangi bir spor video oyunu gibi görünse de, oyunun yapay zekâsı, top oyunu stratejisini ele almak için çok güçlüdür.Böylelikle gerçekçi de bir deneyim sağlıyor. Futbolun ve arabaların büyüsüne kapılma fikri çok iyi sonuç verdi. Özetle Rocket League bu fikri mükemmelleştirmenin güzel bir örneği.

3. Minecraft

Geliştirici: Mojang AB

Minecraft 2012 yılında Yılın Oyunu Ödülü’ne layık görülmüştü. İlk olarak geliştirici Markus Persson ve daha sonra Mojang tarafından tasarlanan bir sandbox oyunudur. Geleneksel bir video oyununun aksine, Minecraft’ın oyunda ulaşmak için belirli bir hedefi yoktur. Oyuncular bir oyun dünyası yaratmak için basitçe 3B nesneleri düzenleyerek Minecraft’ı hiç bitmeyen bir oyun haline getirir. Bu kadar. Oyun, macera modu, izleyici modu ve benzeri gibi çeşitli farklı modlar sunar.

Minecraft’ı harika yapan şey, oyuncuların kişiselleştirmesine uyum sağlayan ve süresiz olarak sanal ortamlar yaratma gücü sunan oyun yapay zekâsıdır. Minecraft’a benzer oyunlar olsa da yaratıcılığına ve oyunculara verdiği özgürlüğe henüz kimse yaklaşamadı.

4. F.E.A.R

Geliştirici: Monolith Productions

FEAR olarak bilinen First Encounter Assault Recon, Monolith Productions tarafından geliştirilen bir birinci şahıs nişancı (FPS) video oyunudur. 2005 yılında piyasaya sürülen bu oyun, oyun içi yapay zekâsı nedeniyle oyun topluluğunda büyük ilgi gördü. Aslında günümüz modern oyunlarına yakın bir rekabet sağlıyor.

Oyuna gelince, ürkütücü bir hikâyesi olan tipik bir taktik nişancı oyunudur. Daha önce de belirtildiği gibi, onu farklı kılan, son derece iyi olan ve en küçük ayrıntılara bile etki eden rakip yapay zekâdır. Örneğin, oyunda bir oyuncu bir barikatın arkasına siper alırsa, düşman yapay zekâ oyuncuyu ortadan kaldırmak için hızlı bir şekilde işler ve bir el bombası atar. Diğer bir yön, oyun yapay zekâsının oyundaki iletişimidir. Düşmanlar, oyuncuların hareketlerine göre konuşur ve hareketlerini detaylandırır.

FEAR, yapay zekânın önceki yıllarda başaramadığını, insana benzer bir deneyim sunarak keşfetti.

5. The Last of Us

Geliştirici: Naughty Dog

Son fakat en az yapay zekalı değil, The Last of Us 2013 yılında Sony Interactive Entertainment tarafından yayınlanan bir aksiyon-macera video oyunudur. Oyun, dünyanın çoğuna bulaşmış bir vebaya çare bulmaya çalışan ikilinin hikâyesini kapsar.  Oynanışı nasıl diye bakarsak, oyuncuya, oyun dünyasına yayılmış bir dizi görev ve senaryodan geçerken üçüncü şahıs bir bakış açısı sunar.

Yapay zekâ oyununa gelince, her karakterin iki davranışsal özelliği vardır. Birincisi hücum cephesinde (rakip yapay zekâ tarafı) ikincisi ise diğeri savunma tarafında (oyuncu tarafı). Her şey oyuncuların farklı karakterleri içeren duruma nasıl tepki verdiğine bağlıdır. Yapay zekâ, bu yanıtlara göre geçiş yapar ve buna göre hareket eder. 

İnsan benzeri bir yapay zekâ hissine sahip olmak istiyorsanız The Last of Us kesinlikle kaçırılmaması gereken bir oyun.

Daha fazla oyun içeriği okumak için tıklayın.