Robotların dijital dünyayı ele geçireceği ile ilgili senaryolar uzun yıllardır hem günlük muhabbetlerimizi hem de sinema dünyasını epey meşgul ediyor. Bundan dolayı biz de bu meşguliyet ürünü olan robot filmlere kısaca göz atmak istedik. Hazırladığımız listede birbirinden farklı robot arkadaşların dijitalleşen dünyadaki hikâyelerini, beyaz perdeye yansıtan filmleri bulabilirsiniz. İşte Dijitalleşen Dünyada Robot Filmleri, keyifli okumalar!

 

Robot filmleri - I am mother
I am Mother – 2019

Robot da olsa anne, annedir! Filmin isminin Türkçe çevirisini naçizane “Anayım Ben Ana!” olarak yapmak istiyoruz.

Annelerin kız çocuklarına “anne olunca anlarsın” cümlesini sanki filmdeki başkarakterlerden olan anne robota da annesi beddua olarak söylemiş gibi. Özetle anne robot yavrusu için elinden geleni yapsa da bir sürü zorlukla mücadele ediyor. İzlemeye kesinlikle değer bir film!

 

Ex Machina – 2014

Ex Machina – 2014

Oscar’da ‘En İyi Görsel Efekt’ dalında heykelcik sahibi olan Ex Machina, ‘En İyi Özgün Senaryo’ dalında da aday oldu. Ancak o sene Birdman gibi çok güçlü bir rakip film varken senaryo dalında ödül almak elbette herkesin harcı değildi.

Ex Machina, başroldeki güzel robotuyla görsel olarak estetik kareler sunuyor. Aynı zamanda, internet üzerinden özellikle kişisel verilerle ilgili nasıl manipülasyonlar yapıldığını da gösteriyor. Eleştirel tavrıyla izleyicinin genel hatlarıyla beğendiği bir film, tüm bunların sonucunda da IMDB puanı da 7.7.

 

 

Wall-e - 2008

Wall-e – 2008

Oscar heykelciği için ter döken ilk bilgisayar animasyon filmi olan Luxo Jr.’da iki tane masa lambasının öyküsünü izliyoruz. Bu masa lambalarının gözleri gibi görünen kocaman ampulleri vardı. Animasyon filmlerindeki karakter tasarımından fazlalıklar atılınca, sadelikte başarının nasıl da mükemmel şekilde yakalanabildiğinin harika bir örneği.  

 

Peki , masa lambası ve animasyon dediğimizde aklıma ne geliyor? Elbette, animasyon şirketi Pixar! Her Pixar yapımının başında izlediğim logoda zıp zıp zıplayan masa lambasının çıkışının Luxo Jr. filmiyle olduğunu biliyor muydunuz? Tüm bunlar yazının bu bölümündeki Wall-e filmi ile bağlantısı nedir diye mi sordunuz? Wall-e de Pixar yapımı ve başkarakter olan robotun iskeleti, yıllar önce yapılan Luxo Jr.’a iskelet olarak ilginç bir şekilde benzer. Sanki Wall-E’nin gözleri o ampullerin duygu yüklü bakışlarını gerçeğe dönüştürmek için varmış gibi.

 

Son olarak robot filmi denince mekanik ve teknolojik gelişmelerin ötesinde işin duygusal yönünü de irdelemek isteyenler için Wall-e iyi bir seçim.

 

Robot filmleri - Bicentennial Man / Robot Adam - 1999
Bicentennial Man / Robot Adam – 1999

Bilim kurgu denince akla önemli isimlerden olan Isaac Asimov gelir. Bicentennial Man (Robot Adam) de Asimov’un “The Positronic Man” adlı hikâyesinden uyarlanmadır

 

Evde sağı solu temizlesin diye üretilen bir robotun duygusal dönüşümünü izliyoruz. Öte yandan filmin başarısında en büyük payın başroldeki Robin Williams’a ait olduğunu düşünüyoruz. Kökleri insani duygularımızın derinlerine uzanıyor. Sağlam bir oyunculukla taçlandırılan filmlerin kaliteli olması zaten kaçınılmaz bir durum

 

1999’dan bahsettiğimiz için görsel efektlerin havalarda uçuşmasını beklememek lazım. Ama onun dışında her açıdan tıkır tıkır işleyen bir film Robot Adam.

 
Japon-isi- 1987
Japon İşi – 1987

Türk sineması da boş durmuyor ve çağa ayak uyduruyor. Yıl 1987, yönetmen koltuğunda Kartal Tibet var ve yerli robot filmi çekiliyor. Üstelik adı da Japon İşi. Başrollerini Kemal Sunal ve Fatma Girik’in paylaştığı film belki efektleriyle IMDB’den kanaat notu ile birlikte 2-3 puan ancak alabildi… Buna rağmen senaryosu ve öncü yapısıyla göz dolduruyor ve 6.1 puan ile gayet başarılı bir konumda bulunuyor.

 

Japon İşi’nde; başrol âşık olduğu kişiden ilgi göremiyor. Bu nedenle ona tıpatıp benzeyen bir robot ile kurmaya çalıştığı duygusal bağ konu ediliyor. 

Senaryosu Erdoğan Tünaş’a ait. Bu eser bir Türk bilim kurgusu olarak ismini tarihe uzay çağının gri rengiyle yazdı diyebiliriz.

Evet, Dijitalleşen Dünyada Robot Filmleri listemizin sonuna geldik. Umarız listemizi beğenmişsinizdir. Daha fazla film içeriği okumak için buraya ışınlanabilirsiniz.