Günümüzde elle tutulur nesnelerin sayısı git gide azalıyor. Somuttan soyuta uzanan bir geleceğe doğru ilerliyoruz. Bu geleceğin temelini de bilgisayarlar, telefonlar, tabletler ve yapay zekâ alanları oluşturuyor. Yeni dünyanın önemli ve eğlenceli bir parçası da elbette dijital oyunlar. Bu yazımızda oyun geliştirme ile ilgilenenlere kitap önerileri yapacağız.

Bilindiği gibi bilgisayar oyunları çok hızlı değişiyor, gelişiyor. Ve birkaç yıl önce hayal bile edemeyeceğimiz formatlar ortaya çıkıyor. Sanal alemin rengarenk dünyasının albenisine kapılmayacak kişi neredeyse yok diyebiliriz.

Her sektörde olduğu gibi oyun sektörü de 2 aktöre sahip. Talep eden ve arz eden yani oyuncu ve oyun üreticisi. Tarafınızı seçtiyseniz ve oyun üreticileri grubunda yer almak istiyorsanız eğer, yazılımcı veya tasarımcı olmayı hedef olarak belirleyebilirsiniz. Ya da ben süper kahraman gibiyimdir diyorsanız iki işi birlikte de yapabilirsiniz.

Sağlam bir eğitim altyapısı ile dijital oyun geliştirmenin inceliklerini öğrenebilirsiniz. Bunun için üniversite eğitimi almanın yanında internet üzerinden verilen eğitimlerle ve özel videolar ile de kendinizi geliştirmeniz mümkün. Kitaplar da size yardımcı olacaktır. Bu yazımızda oyun geliştirme konusuna ilgi duyan herkese fayda sağlayacak, dilimize çevrilmiş yabancı kaynakları derledik. Kapıları piksel piksel aralama vakti!

1-C++ İle Programlama

Harika fikirlerinizi oyuna dönüştürmek istiyorsanız ve bu yola baş koyduysanız, her aşamayı merak ediyorsunuz. Bir dijital oyunun temelleri elbette yazılım ile atılıyor. Şu anda piyasadaki çoğu seçeneğin altyapısını da C++ oluşturuyor. Eğer ben okuyarak daha kolay anlayabiliyorum diyorsanız Paul Deitel’in C++ İle Programlama kitabını okuyabilirsiniz.

Yazılım dediğimizde C++ dışında da birçok farklı seçenek elbettte var. Aynı yazarın C ile programlama kitabı da birçok öğrenci ve akademisyenin tercihleri arasında yar alıyor. Ayrıca C++, Java, JavaScript, SQL, HTML5, Pyhton gibi farklı yazılım dili seçenekleri de mevcut. Bir dil bir insan ise bir yazılım dili de birçok farklı oyun türü yaratımına göz kırpar.

2. Kan Ter ve Pikseller: Video Oyun Yapımcılığının Arkasındaki Çalkantılı ve Zafer Dolu Hikayeler

Piyasada oyun yapımının teknik incelikleri ile ilgili birçok kitap ve video bulabilirsiniz. Ama oyun yapımcılarının gerçek hikayelerine erişmek çok da kolay olmaz. Bir işe merak saldıysanız o işi iyi yapanların hikayelerine göz atmanız kesinlikle ufkunuzu genişletecek ve sizin için faydalı olacaktır.

“Kan Ter ve Pikseller” kitabı adında da anlaşılacağı üzere piksel piksel dokunan her oyun karesinin arkasında nasıl ekiplerin çalıştığını anlatıyor.

Kitabın yazarı Jason Schreier, BioWare’in Dragon Age: Inquisition’ı tasarlarken zaman ve teknik detaylar konusunda yaşadığı problemleri nasıl aştığını, Eric Barone’un RPG’sini multimilyon dolarlık bir fikre dönüştürdüğü bireysel yolculuğunu, Bungie’nin tüm dünyayı etkisi altına alacak bir evrene sahip olduğuna inandığı Destiny’yi yaratmak için Microsoft’tan ayrılması gibi perde arkasında yaşananların hepsini okuyucuların kucağına bırakıyor.

3- Sony’deki Devrimciler

Yazarı Reiji Asakura olan “Sony’deki Devrimciler” kitabı ilk kez 1994’te basılnış. O zamanlar piyasaya sürülen PlayStation’ın çıkış aşamasında Sony Computer Entertainment şirketinin başkan yardımcısı olan Ken Kutaragi’nin izniyle.

Oyun Geliştirme ve dijital oyun dünyasından bahsediyorsak ve bu alanda ilgi gören işlere imza atmak istiyorsak bu sektörün tarihine de mutlaka göz atmalıyız. İlkler arasında olan PlayStation’ın konumunun sektörde eşsiz olduğu konusunda herkes hemfikirdir, peki PlayStation nasıl günlük hayatların bir parçası haline geldi?

Sanal bir dünya yaratmanın ötesinde insanların somut dünyalarıyla iç içe geçecek bir orta dünya yaratabilmenin sırlarını, pazarlama yöntemlerini ve analizler ile öngörülerin ne kadar mühim olduğunu çok iyi anlatan bir eser.

4- Grafik Tasarımı Değiştiren 100 Fikir

Sanal alemin olmazsa olmazı sanal tasarımlardır. Oyun evrenlerinin ve karakterlerin yapımında ilk aşamada elde ve bilgisayar ortamında yapılan çizimler kullanılıyor. Bilgisayar ortamında iki boyutlu yani 2D ve 3 boyutlu yani 3D tasarım teknikleri kullanılıyor.

Çizim programlarını öğrenmek önemlidir ama işe tasarımın inceliklerini öğrenerek başlamak daha da önemlidir. Veronique Vienne ve Steven Heller’ın “Grafik Tasarımı Değiştiren 100 Fikir” kitabı ile tasarım tarihinde bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Bu eser ile yaratımların kişileri nasıl etkilediğini öğrenebilir ve yaratıcı kişilerin hikayelerinden ilham alabilirsiniz. 

5- Dijital Oyun Tasarımı – Sıfırdan Oyunlar Oluşturun!

Oyun geliştirmek için ne kadar çok detay varmış. Ben sadece evde kendi başıma pikselleri yiyen kurtçuk gibi basit oyunlar yapmak istiyorum. Karmakarışık yazılımlar ve öyle üç boyutlu tasarımlarla uğraşamam diyenler için de bir kitap var. Olivia J. Mullins’den Dijital Oyun Tasarımı – Sıfırdan Oyunlar Oluşturun! Oyun geliştirmeyle ilgilenenlere önerebileceğimiz harika bir kitap önerisi.

Size özel dijital oyununuzu tasarlamak için ücretsiz bir Scratch hesabı açın. Ek olarak bu kitabın ışığında ilerl. Basit ve hazır kodlarla ilerlerken aslında farkında olmadan daha profesyonel olma yolunda da kendinizi geliştireceksiniz. Emin olabilirsiniz.