siber suçlarla ilgili dizi önerileri

Siber Suçlarla İlgili 3 Önemli Dizi

Siber suç teması işleyen dizilere olduk olası ilgimiz var. İnternette, TV’de, hatta sosyal medyada bile oldukça gündem olan siber suçlarla ilgili dizi ve filmleri hayranlıkla izliyoruz. Siber suçlara meraklı Clan üyeleri için harika dizi önerillerini bu başlıkta topladık. Şimdiden iyi seyirler!

Mr. Robot

siber suçlarla ilgili dizi dendiğinde akla gelen ilk isim: Mr. Robot. Mr. Robot’un kurgusunu USA Network için Sam Esmail yapmış. Aynı zamanda pek çok bölümünün yönetmenliğini üstlendiği bir Amerikan dizisi. Rami Malek, sosyal anksiyete bozukluğu ve klinik depresyonu olan bir bilgisayar korsanını canlandırıyor; Elliot Alderson. Elliot’un, Christian Slater tarafından canlandırılan ve “Mr. Robot” olarak bilinen bir anarşist tarafından, “fsociety” adlı bilgisayar korsanları grubu için işe alınmasını izliyoruz. Grup, dünyanın en büyük holdingi olan E-Corp’un finansal verilerini şifreleyerek tüm borç ve alacak kayıtlarını yok etmeyi hedefliyor.

27 Mayıs 2015’te başlayan dizi, 4 sezon boyunca oldukça iyi ratingler aldı. Ancak 22 Aralık 2019’da da sona erdi. Mr. Robot, özellikle Malek ve Slater’ın oyunculuk performansları, hikâyesi, görsel sunumu ve Mac Quayle’ın soundtrack’leri ile hem eleştirmenlerin hem de izleyicilerin beğenisini topladı. İki Altın Küre Ödülü, iki Primetime Emmy Ödülü ve bir Peabody Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül aldı.

Eğer karakter draması, hacking, siber güvenlik, finans, anarşi, toplum mühendisliği gibi konulardan hoşlanıyorsanız, mutlaka Mr. Robot’a bir şans verin.

Mr. Robot
Mr. Robot
Person of Interest

Person of Interest, 2011 ile 2016 arasında CBS’de yayınlanan ve pek çok izleyicinin “en iyi diziler” listesinde bir numaraya yerleşen bir Amerikan bilim kurgu suç draması. Beş sezonu 103 bölümden oluşan dizinin yaratıcısı Jonathan Nolan. J. Abrams, Bryan Burk, Greg Plageman, Denise Thé ve Chris Fisher’dı.

Dizi, gizemli, münzevi bir milyarder bilgisayar programcısı Harold Finch’e (Michael Emerson) odaklanıyor. Finch, federal hükümet için terörist eylemleri tahmin etmek ve tanımlamak için tüm bilgi kaynaklarını bir araya getirebilen, “Makine” adıyla bilinen bilgisayar programının geliştiricisi. Makine, ölümcül sonuçlar doğuracak suçların faillerini ve kurbanlarını, olay gerçekleşmeden önce tespit edebiliyor; ancak hükümet, makineyi büyük terör olayları için kullanmaya odaklanıyor. Buna karşın küçük olaylarla ilgili tahminleri “alakasız” olarak görmezden geliyor.

Finch İnsan hayatının görmezden gelinmesine tahammül edemiyor. Bunun sonucunda da kötü amaçlar için kullanılacağına emin olduğu Makine’ye bir arka kapı ekliyor. Ondan sonra, onu, verilerin yalnızca küçük bir parçasını kendisine sağlaması için yönlendiriyor. “Odak noktadaki kişinin sosyal güvenlik numarası”. Bu bir kurban, fail veya ölümcül olayların ortasında kalan, masum bir tanık olabilir. İlk bölüm, Finch’in Makine’nin sağladığı numarayla tanımlanan kişiyi araştırmasıyla açılıyor. Buna çözüm bulması için eski Yeşil Bereli ve CIA ajanı Reese’i nasıl işe aldığını anlatıyor.

Dizi, ilk bölümünden itibaren, mahremiyet, çoğunluğun iyiliği, haklı cinayet kavramı ve sınırlı bilgiyle çalışmanın neden olduğu sorunlar gibi bir dizi ahlaki sorunu gündeme getiriyor. Person of Interest, pek çok eleştirmen tarafından “en iyi” ya da “ikinci en iyi” bilimkurgu dizisi olarak tanımlanıyor. (Listeyi genellikle Battlestar Galactica ile paylaşıyorlar). Eğer son zamanlarda, WhatsApp / Facebook tartışmalarıyla tekrar alevlenen veri mahremiyeti konusunun bir TV dizisinde ne kadar detaylı işlenebileceğini görmek istiyorsanız, pek çok insanın favori diziler listesinin zirvesindeki Person of Interest’le tanışma zamanınız gelmiş demektir.

Black Mirror

Black Mirror, Charlie Brooker tarafından tasarlanıp kurgulanmış. Distopik bilim kurgu antolojisi olarak tanımlanabilen, İngiliz yapımı bir dizi. Kendisiyle beraber diziyi yürüten Annabel Jones, yeni teknolojilerin beklenmeyen sonuçlarının modern toplum üzerindeki etkisini ele alarak inceliyor.

Black Mirror’da bölümler birbirinden bağımsızdır; konular genellikle alternatif bir şimdiki zamanda veya yakın gelecekte, bazen daha deneysel ve daha hafif fakat genellikle karanlık ve hiciv ağırlıklı geçer.

Yapımcısının beyanına göre bu dizi, tartışmalı ve güncel konuları masaya yatırabilmesi için, “kurgu” olmasından ötürü, diğer yapımlara kıyasla daha az sansürlenen The Twilight Zone gibi eski antoloji dizilerinden esinlenilerek çekildi. Dizi ilk gösterimini 2011’de yapmıştı. Fakat, Black Mirror’ı asıl etkisine ulaştıran Netflix, Eylül 2015’te diziyi kataloğuna ekledi. Neredeyse tüm eleştirmenlerden olumlu tepki toplayan Black Mirror, birçok ödül ve adaylık aldı; “San Junipero”, “USS Callister” ve “Bandersnatch” bölümleri ise sekiz Emmy Ödülü kazanmasını sağladı.

Teknoloji, pek çok yönüyle insanlara keyif veren ve onları başka bir aleme sürükleyebilen bir unsur. Peki bu hazzın doğuracağı yan etkiler nelerdir? Eğer ki bu sorgulamayı yapıyorsanız, haz ve rahatsızlık arasında kalan bu alan, Black Mirror’ın tüm öykülerini kapsıyor. Diziye ismini veren siyah ayna ise her duvarda, her masada hatta avucunuzda bulacağınız bir ayna; bir TV’nin bir monitörün, bir akıllı telefonun soğuk, siyah ve parlak ekranı.

Black Mirror
Black Mirror
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Farklı Gelişmelerden Haberdar Olun

Gladyatör 2

Gladyatör II’den 4 Saatlik Versiyon Gelebilir

2024 yılının en çok dikkat çeken filmlerinden olan Gladyatör 2, Lucilla’nın oğlu ve Commodus’un yeğeni Lucius’ın hayatını merkeze alıyor. Gladyatör 2, Ridley Scott tarafından yönetildi ve Gladyatör (2000) filminin devamı

devamı

İlginizi Çekebilecekler

#excaliburclan