FreeDos Nedir?

07 Ekim 2021

FreeDos Nedir?

FreeDos, satışa sunulan bilgisayarlarda lisanslı bir şekilde işletim sisteminin olmamasını ifade etmektedir.  FreeDos DOS tabanlı bir işletim sistemidir.  Ancak bu sistemde herhangi bir işlem yapılması mümkün değildir. Bilgisayar açıldığında genellikle siyah bir ekran ya da BİOS ekranı açılır.

Bilgisayarlarda FreeDos Kullanılmasının Nedeni Ne?

Bilgisayar satışlarında lisanslı bir şekilde Windows işletim sistemi kullanıldığı takdirde fiyatlara lisans fiyatı da eklenebildiğinden dolayı daha uygun maliyetlerle bilgisayarlarını satışa sunmak isteyen üreticiler, satışta FreeDos seçeneği de sunabilmektedir. Ancak bu tür bir bilgisayar satın alınmak istediğinde işletim sistemi kurulmadan bilgisayarın kurulamayacağı bilinmelidir. Özellikle elinde orijinal işletim sistemi lisansı bulunan ve bu lisansı kullanmak isteyenler için daha cazip bir seçenek olan FreeDos, kişilerin işletim sistemi tercihi yapmasını da sağlar.

FreeDos Bilgisayar Satın Alınır Mı?

Bilgisayarlardaki “FreeDos” tanımlaması, çoğu kullanıcıyı tedirgin edebilmektedir. Ancak FreeDos bilgisayar ile Windows 10 yüklü bilgisayara arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Her iki bilgisayarda da sınırsız bir şekilde Windows ve Linux gibi farklı işletim sistemlerinin kurulması ve kullanılması mümkün olmaktadır. Bunun dışında bilgisayar modellerinde teknik olarak hiçbir fark bulunmamaktadır. Ancak bilgisayarı satın aldıktan sonra hemen kullanmak isteyen, işletim sistemi lisansı satın alma aşamalarıyla uğraşmak istemeyenler FreeDos yerine Windows işletim sistemine sahip modelleri değerlendirmelidir.

FreeDos Bilgisayara Yeni İşletim Sistemi Nasıl Kurulur?

FreeDos olarak satın alınan bir bilgisayara yeni işletim sisteminin kurulması noktasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bilgisayarlarda format atma adımları takip edilerek istenen işletim sistemi kolayca bilgisayarda kurulabilmektedir. Kişilerin kendi teknik bilgileri bulunuyorsa, FreeDos bilgisayar satın aldıktan sonra yeni işletim sistemi kurulum işlemlerini yapabilmektedir. Ancak teknik bilgisi olmayanların uzmanlardan yardım alması gerekecektir.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.