Telefonlarınızı Nasıl Daha Uzun Ömürlü Kullanırsınız?

31 Mart 2023

Telefonlarınızı Nasıl Daha Uzun Ömürlü Kullanırsınız?

Gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında büyük yardımcımız olan cep telefonlarını sabah akşam demeden elimizden düşürmüyoruz. Ama her telefonun bir bataryası ve bataryaların da sahip olduğu performansı koruyabilecekleri bir kullanım ömrü vardır. Bataryanın kullanım ömrü ortalama iki yıl olarak belirlenmiş olsa da toplamda beş yıla yakın bir süre ortalamanın üzerinde verim sağlamaya devam etmektedir. Telefonun kullanım süresi, yapılan aramalar, konuşma süreleri, oynanılan oyunlar, yüklenen uygulamalar kısacası telefonunuzda yapmış olduğunuz tüm işlemler batarya ömrünün dayanıklığını etkileyen etmenlerdir. Bu hasarların önüne nasıl geçebiliriz? Telefonları nasıl daha uzun ömürlü kullanabiliriz?

Casper telefon şarj

Telefonlarınızı Hatalı Şarj Ettirmeyin

Cep telefonlarınızı her gün şarj etmek batarya ömrünü kısaltmaktadır. Cep telefonlarınızı hatalı şarj etmeniz durumunda telefon performansı ve batarya doğrudan etkilenmektedir.

Şarjınızı Tamamen Bitirmeyin

Telefonunuzu şarja takmak için %0 olmasını beklemeyin. Şarj ettirmek için tamamen kapanmasını beklerseniz cihazınızın ömrü azalacaktır.

Şarjınızı %100 Doldurmayın

Telefonlarınızı her şarj aşamasında %100 şarj etmeniz batarya ömrünü kısaltacaktır. Tam dolum halinde, prizden çıkarmadığınız zaman aynı şekilde batarya gereksiz güç harcayacaktır. Tam dolumu ayda bir kez yapmak ve şarj oranlarını %20 ile %80 arasında tutmak yapacağınız en doğru tercih olacaktır.

Gece Boyu Şarjda Takılı Tutmayın

Telefonunuzu gece boyunca prizde bırakmak hem fazla elektrik enerjisi harcamanıza hem de telefonunuzu gereğinden fazla şarj etmenize neden olacaktır. Gereğinden fazla şarj edilen telefonların zamanla pil şarj döngüleri bozulacaktır. Ayrıca gece boyu şarj edilen telefonlar fazla ısınıp patlama riski taşıyabilir.

Şarj Olurken Kullanmayın

Telefon kullanımında yapılan en büyük hata telefonunuzu şarj halindeyken kullanmaktır. Şarjda telefon kullanımı cihazın fazla ısınmasına neden olur. Çünkü pil kapasitesi tam olarak dolmadan, boşaltmaya başladığı için batarya ömrü kısa sürede biter.

Telefon Kılıfı İle Şarja Takmayın

Bataryalar ısı sevmeyen cihazlardır. Eğer telefon kılıfı ile şarja takarsanız açığa çıkan ısı telefona hapsolur. Bu da telefonun ve içerisinde yer alan bileşenlerin ısınmasına neden olur. Telefonunuzu şarj etmeden önce ve şarj esnasında kılıfı çıkararak bataryanın ısısını azaltmasına yardımcı olabilirsiniz.

Orijinal Şarj Cihazı Kullanın

Bütün telefonların kendine özel tasarlanmış şarj cihazları vardır. Eğer sizin telefonunuza ait olan şarj cihazınızı kullanmazsanız bataryaya iletilmesi gereken güç oranında fazlalıklar veya düşüşler meydana gelebilir. Bu da telefonun aşırı ısınmasına yada geç şarj olarak uzun süre prizde kalmasına neden olabilir.

Ekran Parlaklığını Azaltın

Tüm telefonlarda en fazla pil tüketen etken ekrandır. Ekran parlaklığınızı kısık kullanmak güç tasarrufu sağlayacaktır. Günümüzde telefon ekranları birçok Full HD televizyondan ve monitör ekranlarından daha ileri teknolojiye sahip, dolayısıyla düşük parlaklıkta dahi yeterli aydınlatmayı sağlayacaktır.

Titreşimde Kullanmayın

Telefonlar titreşim oluşturmak için kullanılan kinetik enerjiden fazla güç çeker. Çünkü titreşim hareketi mekanik bir işlemdir. Telefonunuzu uzun süre kullanmayacağınız zaman titreşim modundan çıkartmak pil tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.

Gereksiz Uygulama İndirmeyin

Telefonlarımızda yer alan mobil uygulamaların birçoğu kişisel verilerimize erişme imkanına sahiptir. Ve bu verileri üçüncü taraflara satarak kazanç elde etmektedirler. Yani sizler uzun zamandır kullanmadığınızı düşünseniz bile arka planda tüm uygulamalar çalışmalarını devam ettirir. Bu da cihaz RAM’ini azaltır. Cihaz belleği azaldıkça işlemci daha çok çalışarak hızla şarjı tüketir. Eğer ki kullanmadığınız uygulamaları kaldırmak istemiyorsanız güncellemelerini kaldırabilirsiniz veya devre dışı bırakabilirsiniz. Bu şekilde cihaz belleğinde yer kaplamasını önleyebilirsiniz.

Telefon Senkronizasyon Özelliğini Kapatın

Senkronizasyon yani eşitleme özelliği, rehberinizin sosyal medyanızda yer alan kişilerle senkronize edilmesini sağlar. Bu özellik kişisel tercihlerinize de bağlıdır. Her uygulamanın arkadaş listesinin farklı olması gerektiğini düşünüyorsanız bu özelliği kapatmanız telefonunuzun yararına olacaktır. Senkronizasyon işlemi Wi-Fi veya mobil veri kullandığı için internet bağlantınızın yavaşlamasına neden olacaktır. Aynı zamanda telefonunuzun uyku moduna geçmesini engelleyerek fazla güç harcamasına neden olacaktır.

Konum ve Bluetooth Özelliklerini Kapatın

Akıllı telefon mantığına aykırı olan şeylerin başında onu akıllı yapan özellikleri kapatmak olacaktır. Cihazınızın konumunu ve bluetooth’u yalnızca kullanacağınız zaman açmak enerji tasarrufu sağlayacaktır. Aynı zamanda Wi-Fi bağlantısı olan yerlerde 3G kullanmayın. Çünkü 3G, Wi-Fi’a göre daha fazla enerji tüketmektedir.

Telefonunuzu Güneşte Bırakmayın

Telefonu ısınacağı bir yere bırakmak performansta düşüşe neden olur. Aynı zamanda sistem çipleri de olumsuz etkilenebilir. Bu da telefonunuzun ömrünü kısaltacaktır.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.