Bilgisayarlarda Ram Nedir, Ne İşe Yarar?

03 Kasım 2022

Bilgisayarlarda Ram Nedir, Ne İşe Yarar?

RAM Nedir?

RAM, bilgisayarlarda anakart slotlarına yerleştirilen ve dosyaların hızlı yazılıp okunmasına izin veren bir depolama birimidir. Random Access Memory kısaltması olarak kullanılan RAM, Türkçeye Rastgele Erişim Belleği olarak geçmiştir.

RAM Ne İşe Yarar?

RAM, depolama birimi olduğundan dolayı farklı bir kullanım amacı taşıdığı düşünülür. Ancak RAM sadece geçici depolama alanıdır. Hiçbir zaman RAM’deki veriler saklı tutulmaz ve kayıt altına alınmaz. Bu nedenle RAM’in çalışma prensibi, bilgisayar harddisklerinden oldukça farklıdır. Bilgisayara çalıştığı süre içerisinde yapılan işler, RAM üzerinde depolanır ve böylece ekrana işlemler yansıtılır.

Microsoft Word programı çalıştıran bir kişinin işlemleri RAM üzerinden sağlanır. RAM’in performansı ne kadar iyi ise kullanıcılar o kadar hızlı bir dönüş alarak bilgisayarlarından iyi bir performans elde edebilir. Sistem tarafından otomatik bir şekilde yönetilen RAM’deki tüm veriler otomatik bir şekilde silinir, kaydedilir ve bu süreç sürekli tekrarlanır.

RAM Çeşitleri Neler?

Günümüzde kullanılan RAM’ler iki farklı çeşitte pazara sunulmaktadır. Bunlar dinamik ve statik olarak ikiye ayrılır ve DRAM ya da SRAM şeklinde adlandırılır. DRAM, Dinamik RAM kısaltması olurken SRAM Statik RAM’dir. DRAM maliyet ve fiyat konusunda çok daha uygun bir seçenek olduğundan dolayı piyasada en yaygın kullanılan RAM türüdür.

Bilgisayarda Ne Kadar RAM Olduğu Nasıl Öğrenilir?

Yükseltme yapmak istiyorsanız ya da bilgisayarınızda ne kadar ram olduğunu öğrenmek istiyorsanız bilgisayar simgesine sağ tıklayarak özellikler seçeneğine ulaşmanız yeterli olacaktır. Özellikler seçeneğindeki menüden sistem seçimi ile bilgisayarda RAM dahil olmak üzere tüm özellikleri görüntüleyebilirsiniz. Bu ekranda takılı RAM olarak bilgisayar tarafından tanımlanan ve kullanılabilen RAM miktarı gösterilmektedir.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.