Kullanılabilir RAM Miktarı Nedir?

10 Eylül 2021

Kullanılabilir RAM Miktarı Nedir?

Bilgisayarların sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi adına RAM ihtiyacı vardır. Bilgisayarlarda elde edilmek istenen performansa göre farklı RAM kapasiteleri tercih edilebilirken mevcut RAM’ler bilgisayar üzerinden kontrol edilebilmektedir.

RAM Nasıl Kontrol Edilir?

Hangi işletim sistemi kullanılırsa kullanılsın, 'bilgisayarım' simgesinin üzerine sağ tıklayarak 'özellikler' seçiminin yapılması, bilgisayar özelliklerinin öğrenilmesini sağlar. Bu bölümde bilgisayarda yer alan işlemci, yüklü bellek, sistem türü gibi farklı bilgisayar özellikleri detaylı bir şekilde yer almaktadır. Ancak söz konusu RAM olduğunda, kullanılabilir miktar olarak özel bir şekilde belirtilmesi, RAM kullanımında kullanıcılarda soru işaretine neden olabilmektedir. “Kullanılabilir RAM miktarı nedir?” “Bilgisayardaki RAM neden düşük gösteriliyor? “ gibi sorulara neden olan durum, Microsoft tarafından getirilen bir özelliktir.

Kullanılabilir RAM Miktarı Nedir, RAM Neden Az Gösteriliyor?

Windows 7 işletim sistemi ile birlikte, sistemde RAM gösterimlerinde değişikliğe gidilmiştir. 4 GB RAM bulunan bir bilgisayarda, kullanılabilir RAM miktarı hiçbir zaman 4GB olmayacaktır. Bunun en önemli nedeni ise Microsoft tarafından algoritmalarda yapılan bir değişikliktir. Bilgisayarlarda yüklü belleği sorunsuz bir şekilde aktarabilen Microsoft, kullanılabilir bellek miktarı tanımını getirmiştir. Fiziksel bellekten, donanıma ayrılmış bellek miktarının çıkarılması ile birlikte gerçek kullanılabilecek RAM miktarı, kullanılabilir RAM miktarı adıyla kullanıcılara sunulmaktadır. Bu noktadan hareket ile alınan veriler, RAM kapasitesi için maksimum değerleri göstermektedir. Eksik olan kısım Microsoft tarafından Windows işletim sisteminin çalışması ve donanımlar için gerekli gücün elde edilebilmesi adına ayrıldığından dolayı RAM miktarında kullanılabilir olarak bazı kısıtlamalar görülebilmektedir. 

Kullanılabilir RAM Miktarı Neden Düşük?

Kullanılabilir RAM miktarında her bilgisayar için aynı şekilde hesaplamalar yapılır. Ancak aynı RAM modellerinde dahi farklı kullanılabilir RAM miktarları görülebilmektedir. Bunun en önemli nedeni ise bilgisayardan bilgisayara yaşanacak farklılıklardır. Bilgisayarda takılı olan farklı aygıt ve bu aygıtlar için ayrılmış olan bellekler, anakart özellikleri ve kapasitesi, sistem BIOS özellikleri ve ayarlar bilgisayarda kullanılabilir RAM miktarının da farklılıklar olmasına neden olur. Özellikle 64-bit yerine 32-bit bir sistem kullanan kullanıcılar, 4 GB ve daha üzeri RAM seçeneklerini mevcut sürümlerde kullanamayacaktır. Bu nedenle kullanılabilir RAM miktarı her zaman düşük olacaktır. Donanımdan en iyi şekilde yararlanmak isteyenlerin mevcut RAM miktarını göre uygun bir işletim sistemi tercih etmesi de bu nedenle önemlidir. 

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.