DDR5 RAM Teknolojisini Neden Tercih Etmeliyiz? DDR4 ile Farkları Nelerdir?

11 Nisan 2023

DDR5 RAM Teknolojisini Neden Tercih Etmeliyiz? DDR4 ile Farkları Nelerdir?

Bilgisayarların ve telefonların içerisinde bulunan RAM, yaptığınız işlemleri geçici olarak kaydeden ve bu işlemleri ihtiyaç anında hızlıca okuyan bir donanımdır. Bu yüzden bilgisayar ve telefon açısından oldukça önemli bir sistemdir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ram okuma hızları artıyor. Çift veri hızı olarak tanımlanan DDR(Double Data Rate) RAM’in içerisindeki veri akışını ifade etmektedir. Günümüzde DDR4 ve DDR5 bilgisayarlarda oldukça sık karşılaştığımız bir RAM türüdür. 2133-3200 MHZ hızına sahip DDR4 RAM’ler tam verimin sağlanması için Quad Channel gerektiren RAM modelidir. Oldukça yeni teknolojiye sahiptir. Bir diğer sık çıkan RAM türü ise DDR5 RAM türleridir. Bu ramler DDR’ın 5. neslidir ve DDR5 günümüzde en hızlı veri akışını sağlayan bir RAM türüdür. DDR5, 4800 MT/s*’den çıkış yapabiliyor.

DDR5 RAM Teknolojisi Tercih Edilir Mi?

Yeni nesil olan DDR5 RAM’ler hız konusunda oldukça dikkat çeker. Bir RAM’in veri aktarım hızı sizi internette tarayıcınızla sekmeler arası geçiş yaparken, oyunlarda, programlarda oldukça öne çıkarır. Özellikle grafik programları gibi geçici veri tutan programlarda sizi ön plana çıkarabilir. Bu yüzden DDR5’li bir RAM işlerinizi kolaylaştıracaktır. DDR5, 6400 MT/s’ye ulaşacak performans artışlarına sahiptir. Bu sebeple RAM türleri arasında en hızlısı diyebiliriz. DDR5, 1,1 V'ta 1,2 V'ta çalışan RAM’lerdir. Bu değerler dizüstü bilgisayarlarda pil ömrünün uzamasına yardımcı olurken, sürekli çalışan kurumsal sunucular için de oldukça iyi bir seçenek haline geliyor.

Casper bilgisayar DDR5 Ram

DDR4 ve DDR5 RAM’ler Arasındaki Temel Farklılıklar

DDR4 ve DDR5 arasındaki en temel fark slot girişi, hız ve güç tüketimidir.

DDR4 ve DDR5 slot giriş yerleri yani RAM yuvaları birbirinden bağımsızdır. Bu yüzden DDR4 RAM destekleyen bir bilgisayara DDR5 RAM takılamaz.

DDR4 en fazla 3200 MT/s performans sunarken DDR5, en fazla 6400 MT/s performans sunar.

DDR5, 1,1 V'ta 1,2 V'ta çalışan DDR4 bileşenlere göre %20 daha faz güç tüketir.  Bu sebeple laptop bilgisayarlarda pil ömrünü uzatır.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.