Doğru SSD Nasıl Seçilir?

16 Mart 2022

Doğru SSD Nasıl Seçilir?

HDD’nin yerini SSD’ye bıraktığı dönemde geçiş yapmak ya da yeni bir SSD almak isteyenlerin doğru kriterlere göre seçim yapması gerekiyor. Böylece klasik harddiskler yerine daha yüksek performans alabilecek SSD modelleri ile beklentileri karşılayabilecek sonuçlar elde edilebilir. İhtiyaçlarınıza göre alınabilecek en iyi SSD modellerinin belirlenmesi için ise kriterlerin doğru belirlenmesi önemli.


Adım Adım Doğru SSD Seçimi

SSD seçimi sırasında bilgisayar üzerinden planlamalar başlatılmalıdır. Uyumluluk, kullanılabilecek farklı markalar, SSD depolama alanı seçenekleri ve fiyat doğrultusunda en uygun modeli belirleyebilirsiniz.

  • SSD Uyum Kontrolü 

SSD satın alma aşamasında dikkat edilmesi gereken en önemli detay uyumluluktur. Eski bir bilgisayarı hızlandırmak için ya da yeni bilgisayarda performansı artırmak ve beklentileri karşılamak için SSD tercih edilebilir. Farklı formlarda ve teknolojilerde SSD olması nedeniyle rastgele bir satın alma pek çok farklı sorunun yaşanmasına neden olabilir. 
Bu nedenle bilgisayarınızın mevcut donanım ve özelliklerine göre hangi SSD modellerinin desteklendiği belirlenmeli. Öyle ki, Sata 3.0 SSD modellerinde harici güç kablosu gibi gereksinimler olabilir. Böyle bir imkanın olmadığı durumlarda size ekstra güç kablosu ya SATA kablosu gerektirmeyecek M.2 SSD modelleri tercih edilebilir. 

  • Depolama Alanı 

Seçilecek depolama alanında kapasite de belirlenmesi gereken bir diğer kriter. 128 GB gibi temel giriş seviyelerinden 8 TB’a kadar oldukça zengin bir seçeneğin olması, seçim aşamasında kafalarda karışıklık yaratabilir. Ancak bilgisayarınızdaki mevcut depolama alanının daha üzerinde bir alana sahip SSD satın alınması, ileri dönemlerde yaşanabilecek alan problemlerinin ortadan kalkmasını sağlar. 

  • Fiyat/Performans Dengesi

Farklı markalar tarafından piyasaya sunulan ürünlerde fiyat/performans farkları net bir şekilde ölçülmekte ve gözlemlenebilmektedir. Bu nedenle kriterlere uyan modeller üzerinden yapılacak ikinci bir pazar araştırması ile fiyat/performans dengesi kurulabilir. Çok uygun fiyatlı bir model beklentileri karşılamayabilir ya da çok yüksek fiyatı ve özellikleri bulunan bir model de yine istenen sonuçların alınmamasına neden olabilir. Bu açıdan fiyat/performans dengesinin yanı sıra donanımın sunacağı performansın da mutlaka resmi olarak yapılan test sonuçları üzerinden incelenmesi önerilmektedir.
 

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.