Excalibur Oyun Bilgisayarları ile Mux Switch Özelliği Deneyimi

26 Haziran 2023

Excalibur Oyun Bilgisayarları ile Mux Switch Özelliği Deneyimi

2023 dizüstü bilgisayarlarımızın çoğu, NVIDIA Advanced Optimus adı verilen daha akıllı Mux Switch’i destekliyor. Mux’u manuel olarak ileri geri değiştirmek yerine NVDIA Advanced Optimus’la doğrudan GPU modu ve NVIDIA Optimus modu ile otomatik geçiş yapabiliyorsunuz. Bu şekilde, bir oyun oynandığında, dizüstü bilgisayarınız çerçevelerini otomatik olarak mümkün olan en verimli şekilde yönlendirir ve yeniden başlatma veya manuel geçiş yapmanız gerekmez.

Peki Mux Switch Anahtarı Nedir?

Özel grafiklere sahip bir masaüstü bilgisayarda, monitörünüz doğrudan grafik kartına bağlı olur. GPU bir kareyi işlemeyi bitirdiği zaman görüntüyü doğrudan ekranınıza gönderir ve kullanılan FreeSync veya G-Sync özellikli bir ekran kartı ile burada hemen gözükür. Bu düşük gecikme süresi çok az performans yükü sağlar ve oyun esnasında düşmanlarınız sizi görmeden önce sizin onları görebilmeniz için bir saniyelik şans verir.

Modern oyun dizüstü bilgisayarları biraz farklı çalışmaktadır. Tipik olarak, dizüstü bilgisayarınızın özel GPU’su çerçeveyi işler, ardından ekrana göndermeden önce CPU’nun tümleşik grafiklerine yönlendirir. Bunun öncelikle güç kullanımı alanında birkaç avantajı vardır: bu şekilde birbiriyle iletişim kurarak, dizüstü bilgisayarınız özel grafikleri gerektiği gibi kapatabilir ki, bu da pil ömrünü iki katından fazla artıracaktır. Fakat her şeyin CPU’dan geçmesi gerektiği için GPU, beygir gücünün %100’ünü bu yoğun oyun ortamına veremez ama yine de mükemmel performans elde edersiniz, ancak maksimuma çıkaramazsınız.

Bir Mux anahtarının devreye girdiği yer burasıdır. Bu mikroçip, özel GPU’nun CPU’yu atlamasına ve karelerini doğrudan ekrana iletmesine olanak tanır ve gecikmeyi azaltır. Bu şekilde, Mux Switch’in en önemli özelliklerinden ve avantajlarından biri olan güç tasarrufu sağlamasıyla Excalibur oyun bilgisayarınızın pil ömrü daha uzun olacaktır.

Ayrıca Mux Switch sayesinde harici ekran kartı ve dahili ekran kartı arasında rahatlıkla geçiş yapılabiliyor. Örneğin kullanım sırasında bilgisayarda temel işlemler yapılıyorsa daha uzun pil ömrü için dahili ekran kartını, oyun oynamak için ya da daha yoğun GPU kullanılması gerekli işler yapılıyorsa daha yüksek performansını ve uyum alabilmek için de harici ekran kartı kullanılabiliyor. Ayrıca control center üzerinden kolayca hangi ekran kartını kullanacağınızın da seçimini yapabiliyorsunuz.

Microsoft Karma Grafikleri ve Mux Switch’e Geçiş

Tipik dizüstü bilgisayarlarda, video sinyali CPU’nun içindeki entegre grafiklerden çıkar. Bu, ayrı grafiklere sahip dizüstü bilgisayar için de geçerli olmaktadır. Oyunlar veya 3B işleme yazılımı gibi GPU’yu yoğun olarak kullanan bazı uygulamalar başlatırsanız, GPU bu görevleri işler ve videoyu ekrana çıkarmak için entegre grafikleri geri gönderir. GPU’nun video sinyalini doğrudan görüntülemesini sağlayan grafik modu kadar iyi olmadığını kanıtlamıştır. Bu sebeple Mux Switch’ın doğmasının önemli bir nedeni de budur.

Mux anahtarı ile, Microsoft karma grafik modu ve ayrı grafik modu arasında serbestçe geçiş yapılabiliyor. Yalnızca belgeler veya web’de gezinme gibi işlevleri kullanıyorsanız, daha uzun pil ömrü için Microsoft Karma grafik moduna geçiş yapmak yeterlidir. Oyun oynamak veya GPU yoğunluklu işler yapılacak ise daha iyi performans ve uyumluluk için ayrı grafik moduna geçiş yapmak yeterli olacaktır.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.