Format Atarken Nelere Dikkat Edilmeli?

08 Nisan 2022

Format Atarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bilgisayarlarda meydana gelen arızalarda ya da yeniden kurulum gereken durumlarda bilgisayara format atılabilir. Format atarken dikkat edilmesi gerekenler rehberi ile sorunsuz bir şekilde bilgisayarınıza format atabilirsiniz.

Öncelik Veri ve Yedeklemede

Format atarken öncelikle yedeklere ve verilere dikkat edilmelidir. Oynanan oyunlardaki kayıtlı dosyalar, fotoğraflar, evraklar, belgeler ve benzer veriler mutlaka format öncesinde güvenli bir alana taşınmalıdır. Bu sayede format sonrası herhangi bir veri kaybı yaşanması önlenebilir. 

Format Atmaya Başlangıç

Veri ve yedek kontrolü sonrasında bilgisayar için format atma işlemlerine geçiş yapılabilir. Eğer kurulum diski ya da USB belleği bulunmuyorsa mutlaka resmi internet siteleri üzerinden sunulan orijinal kurulum dosyaları kullanılmalıdır. Böylece zararlı ve virüs içermeyen kurulum dosyaları hazırlanabilir. Windows işletim sisteminin kendi ürünü olan “Media Creation Tool” isimli bir dosyası vardır. Bu dosya ile CD ve USB belleklere kurulum için gerekli yüklemeler yapılarak kurulum kaynağının hazır hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Format atma işlemleri sırasında doğru bir akış takip edilmelidir. Bilgisayarın kurulum dosyası üzerinden başlatılması ile birlikte, işletim sistemi sürümü ve mimarisi gibi seçenekler de bilgisayarın özelliklerine uygun seçimler yapılmalıdır. 

Silme ve Üzerine Kurulum 

Format atma aşamasında kullanıcıların iki farklı seçeneği vardır. İlk seçenek tamamen verilerin silinerek temiz bir kurulum yapılmasıdır. Bu tür durumda hard disk üzerinde kurulum yapılacak alanın silinmesi, tekrar bölüm oluşturulması ve kurulumun bu alan üzerinden başlatılması gerekir.

Önceki işletim sisteminin üzerine kurulum yapılıyorsa herhangi bir silme işlemi yapılmaz. İşletim sistemindeki tüm veriler Windows.old klasörüne aktarılır ve erişilebilir hale getirilir. Bu iki ayrım format atma sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan birisidir. 

Sürücüler

Format atma aşamasında sürücülere de dikkat edilmelidir. Çok eski bir bilgisayarınız varsa, sürücü bulma konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Ayrıca eski bilgisayarlarda ağ tanımlamaları otomatik bir şekilde yapılamayacağı göz önünde bulundurularak format öncesinde sürücüler indirilerek format sonrası için hazır hale getirilebilir. 

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.