Hangisi Sizin Gereksinimlerinize Daha Uygun

26 Ağustos 2022

Hangisi Sizin Gereksinimlerinize Daha Uygun

Windows 11 için sürümler arasında Home ve Pro olarak 2 farklı seçenekten hangisi tercih edilmeli? İşte Windows 11 Home ile Windows 11 Pro arasındaki farklar.

Özelliklere Göre Windows 11 Home & Windows 11 Pro

Windows 11 Pro, gelişmiş özelliklere sahip olduğundan dolayı Home sürüme göre çoğu zaman avantaj sağlamaktadır. Windows 10 Home kullanıcıları, Pro’daki bu avantajlardan yararlanamamaktadır.  Özelliklere göre iki sürüm arasındaki farklar ise şöyledir;

Gelişmiş Donanım Yükseltme

Donanım yükseltme söz konusu olduğunda Windows 11 Pro çok daha esnektir. Windows 11 Home 1 CPU soketini desteklerken, Windows 11 Pro’da 2 CPU soketi desteklenmektedir. Windows 11 Pro, Home sürümünün 128 GB RAM sınırına karşı 2 TB’a kadar RAM desteği sunmaktadır. Bu nedenle de çok sayıda sanal makine oluşturma gibi işlemlerde Windows 11 Pro öne çıkmaktadır.

BitLocker Şifrelemesi

Windows 11 Pro'nun en dikkat çeken özelliklerden birisi de BitLocker olmaktadır. 128 bit veya 256 bit AES şifrelemesi ile bilgisayarlardaki TPM (Güvenilir Platform Modülü) işlemcisini kullanarak sürücüleri şifreleyen BitLocker, güvenlik noktasında çok daha fazlasını sunar. Bilgisayarlarında hassas verileri bulunan kullanıcılar, BitLocker sistemiyle verileri şifreleyerek koruma altına alabilmektedir.

Hyper-V Sanallaştırma

Sürekli sanal makine ile çalışmanız gerekiyorsa, Windows 11 Pro’dan daha iyi bir performans alınabilir. Windows 11 Pro’da yerleşik bulunan Hyper-V sayesinde, kullanıcılar kolayca yüksek performanslı sanal makineler oluşturabilmektedir.

Grup İlkesi Düzenleyicisi

Windows 11 Pro’da Grup İlkesi Düzenleyicisi üzerinden işlem yapılabilmektedir. İleri düzeyde ayarlamaların yapılmasına imkan tanıyan bu özellik, bilgisayardaki kontrollerin artmasını sağlar. Windows 11 Home gibi sürümlerde yer bulmayan bu özellik, Windows 11 Pro’nun tercih edilmesindeki en önemli etkenlerden birisidir.

Uzak Masaüstü Bağlantısı

Uzak Masaüstü Protokolü, Windows 11 Pro ile uzak masaüstü bağlantılarının kurulmasını sağlar. Sadece Windows 11 Pro için değil, diğer işletim sistemini kullanan bilgisayarlara da erişimin sağlanabildiği bu özellik ile uzaktan kontrol kolaylaşmaktadır. Windows 11 Home kullanıcıları ise Anydesk gibi programları kullanmak zorundadır.

Bu 5 özellik, Windows 11 Pro ile Windows 11 Home arasındaki temel farkları da ortaya koymaktadır. Bununla birlikte tek bir tabloda, Windows 11 Home ile Pro farkları ise şöyledir;

Özellikler

Windows 11 Home

Windows 11 Pro

RAM Sınırı

128 GB

2 TB

CPU Çekirdek Sınırı

64 Çekirdek

128 Çekirdek (64 + 64)

CPU Soketi

1

2

Windows Hello

Var

Var

Cihazımı Bul

Var

Var

Otomatik HDR

Var

Var

Android uygulama desteği

Var

Var

Yerel Hesap

Yok

Var

BitLocker

Yok

Var

Güvenli Önyükleme

Var

Var

Mobil cihaz yönetimi

Yok

Var

Uzak Masaüstü Bağlantısı

Yok

Var

Windows Korumalı Alanı

Yok

Evet

Hyper-V

Yok

Evet

Grup ilkesi

Yok

Evet

Windows Güvenliği

Evet

Evet

Sohbet Entegrasyonu

Evet

Evet

Ebeveyn Denetimleri

Evet

Evet

İş için Microsoft Mağazası

Yok

Evet

 

 

 

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.