HDD ve SSD HardDisk Karşılaştırmaları Sonucunda Ortaya Çıkan Farklar?

15 Eylül 2020

HDD ve SSD HardDisk Karşılaştırmaları Sonucunda Ortaya Çıkan Farklar?

SSD ve HDD, yeni bir hard disk alacak kişiler için iki seçenekten biri. HDD ve SSD HardDisk karşılaştırmaları sonucunda ortaya çıkan farklar, tercih yapmakta zorlanan kullanıcılar için rehber olacaktır. 

SSD Nedir?

SSD, Katı Hal Sürücüsü’nün kısa biçimi olarak kullanılır. Mikroçipler üzerinde saklanan verilere direk ulaşılabilir. Bu sayede klasik bir HDD HardDisk türüne göre SSD çok daha hızlı çalışabilmektedir. Özel bir flash belleği kullanır ve denetleyici ne kadar hızlıysa, veri okuma ve yazma hızları da o kadar hızlıdır.

HDD Nedir?

HDD; Sabit Disk Sürücüsü’nün kısa biçimi olarak kullanılır. HardDiskler için ilk geliştirilen modellerden birisi olan HDD'ler, 60 yıl öncesine kadar dayanıyor. İlk örnekleri IBM tarafından kullanılan bu modeller artık eski bir teknoloji. HDD’de SSD’den farklı olarak verileri depolamak için manyetizma kullanılır. Bu manyetizmalar, yüksek hızlarda dönen bir plakaya sahiptir ve üzerine bir okuma / yazma kafası koyularak plaka üzerindeki veriler okunur. HDD'nin performansı bu nedenle dönüş hızına bağlıdır. 5400 RPM ila 7200 RPM gibi değerler bu diskler için bir nevi hızın da göstergesidir. HDD'lerin yaygın olmasının en önemli nedeni ekonomik olmasıdır. SSD ise tam tersi olarak daha yüksek fiyatlar ile satın alınabilir. 

HDD ve SSD HardDisk Karşılaştırmaları 

HDD ve SSD karşılaştırmalarında fiyat önemli bir kriter olduğu gibi farklar sadece fiyat ile sınırlı değildir. Önemli farklar ise şöyledir;

Pil Ömrü 

SSD ortalama 2-3 watt tüketim yaparken pil tüketiminde de 30 dakika kazandırır. HDD ise 6-7 watt çeker ve bu nedenle daha fazla pil gücü kullanır. 

İşletim Sistemi Önyükleme Süresi 

Bu HardDisk modellerinde, hız işletim sistemi yüklemesinde dahi kendisini göstermektedir. Öyle ki SSD ile ortalama 10-13 saniye bir önyükleme süresi görülürken, HDD modellerinde bu süre 30 ile 40 saniye arasında değişmektedir. 

Ses

SSD içerisinde hareketli bir parça olmadığından dolayı HardDisk kaynaklı bir ses duyulmaz. Ancak HDD modellerinde plakaların dönmesi gibi hareketler nedeniyle ses duyulabilir. Aynı şekilde SSD için titreşim de olmayacağı gibi HDD modellerinde titreşim hissedilebilir.

Isı 

SSD daha düşük güçlerle çalıştığından dolayı ısı konusunda avantajlıdır. Üstelik bir hareket olmadığından dolayı ısınmayı arttıracak bir durum söz konusu değildir. Daha az ısı daha yüksek performans sunar. Ancak HDD modellerinde plaka hareketleri ile birlikte ısınma meydana gelir. Bu da uzun süreli kullanımlarda ve eski parçalarda performans sorunlarına yol açabilir.

HDD mi SSD mi?

Tüm bu farklar sonrasında HDD ve SSD arasında hangisi sizin için doğru tercih olacak? Daha düşük bütçeye sahipseniz, hız sizin için çok önemli değilse, fotoğraf video, belge vb dosyalar depolamak istiyorsanız, standart işlemler için bir HardDisk arıyorsanız HDD seçebilirsiniz. Dizüstü bilgisayarınız ile daha fazla ve hızlı çalışmak istiyorsanız, grafik ya da video düzenleme gibi işlemler yapacaksanız, gürültüsüz ve iyi bir ses kaydı yapmak istiyorsanız tercihiniz SSD yönünde olmalıdır.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.