Hyper-casual Oyun Nedir? En İyi 5 Hyper-casual Oyun

27 Mayıs 2022

Hyper-casual Oyun Nedir? En İyi 5 Hyper-casual Oyun

Hyper-casual Oyun Nedir? En İyi 5 Hyper-casual Oyun

Çok yüksek bütçelerle uzun sürelerde geliştirilen oyunlara karşı çok daha basit yapısıyla dikkat çeken hyper-casual oyunlar, sektördeki mevcut oyunlara karşı çok daha iyi bir performans gösterebiliyor. Son dönemlerde sıkça örneklerine rastlamaya başladığımız hyper-casual oyunlar, basit yapısı ile oyunları herkes için eğlenceli hale getirebiliyor.

Hyper-casual Oyun Nedir?

Hyper-casual olarak adlandırılan oyunlar sade, basit oyunları ifade etmektedir. Çok basit oynanış yapısına sahip olan oyunlar, bu basitliğe karşın oyunu oynayanlarda sürekli oynama isteği yaratmaktadır. Genelde mobil odaklı bir şekilde geliştirilen oyunlarda, tek ya da iki oyun mekaniği bulunmaktadır. Bu sayede oyuncuların herhangi bir strateji geliştirmesi ya da oyunu öğrenmesi gerekmez.  Türkçe’ye aşırı basit şeklinde çevrilebilecek hyper-casual oyunlar, basit oynanmalarının yanı sıra grafik ve efektleriyle de sade bir yapıdadır. Oyunların öncülerinden olan Flappy Bird, kısa süre içerisinde tüm dünyada popüler hale geldiği gibi, bu tür diğer oyunlar için de kazanç potansiyeli oldukça yüksektir.

Hyper-casual oyunların genelinde belirli bir mekanik takip edilmektedir. Bu mekaniklerde en çok tercih edilenler ise şöyle;

Kaydırma

Sürükleme

Dokunma

Dokun ve tut

Nişan alma

Dokun ve zamanla

Çizim

Yazma

En İyi 5 Hyper-casual Oyun

Flappy Bird’ün en popülerleri ve öncülerinden biri olduğu bu oyun türünde, yıllar içinde benzer etkiler yaratan en iyi 5 oyunu listede bulabilirsiniz.

Helix Jump

En iyi mobil video oyun yayıncılarından birisi olan Voodoo tarafından geliştirilen Helix Jump, kısa süre içerisinde en popüler oyunlar listesine girmeyi başardı. Topun boşluklardan aşağı kaymasını sağlayan oyuncular, oldukça hızlı bir şekilde oynanan bu oyunu tekrar tekrar oynayabilmektedir. Basit olduğu kadar oyuncuların reflekslerine dayanan Helix Jump, ayrıca kendi içerisinde de bir rekabet yaratıyor.

Rise Up

Uygulama marketlerinde 100 milyon indirmeyi aşarak adını duyurmayı başaran Rise Up, basit bir balon oyunu. Oyuncular parmaklarıyla balonu kontrol ederken, balonu akan diğer nesnelerden korumaya çalışıyor.  Engelleri ortadan kaldırarak balonun uçmasını sağlaması gereken oyuncular, minimalist grafikler ve pastel renklerle geliştirilen bu oyunda bir nevi meditasyon deneyimi yaşayabiliyor.

Jelly Jump

Jöleden ismini alan oyunda, akışkan, yumuşak bir kıvama sahip olan jölenin kontrol edilmesi gerekiyor. Sadece basit bir atlama ile ilerleme kaydedilebilen oyunda, engelleri kaçırmadan yukarıya doğru tırmanılması gerekiyor.

FunRace 3D

Amerika’da büyük bir akım haline gelen Ninja Warrior programından esinlenilerek hazırlanan FunRace 3D’de oyuncular engelleri geçmeye çalışıyor. Ekrana dokunulmasıyla birlikte hareket ettirilebilecek karakter, ekrandan parmağın çekilmesiyle duruyor. Böylece engelleri aşmaya çalışan oyuncular, diğer rakiplerine karşı da ilk sırada yer alarak oyunu birinci olarak bitirmeye çalışıyor.

Crowd City

Voodoo'nun piyasaya sürdüğü bir diğer oyun olan Crowd City, şehirde koşan bir kalabalığın kontrol edilmesiyle oynanıyor. Şehirde daha büyük kalabalığa sahip olunması için küçük insan topluluklarını gruba dahil etmek yeterli. Oyuncuların oyunu oynarken tek yapması gereken ise kalabalığın nereye gideceğine karar vermek.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.