İşlemci Değerleri Anlık Nasıl Takip Edilir?

18 Ağustos 2022

İşlemci Değerleri Anlık Nasıl Takip Edilir?

Programsız İşlemci Değerlerini Takip Etme

İşlemci değerlerini takip etmek isteyenler için ilk seçeneklerden birisi görev yöneticisidir. CTRL + ALT + DEL kısayolu ile açılacak görev yöneticisinde performans sekmesi altında bilgisayar donanımlarının verileri kontrol edilebilmektedir. İşlemci için CPU verilerinin incelenmesi yeterli olacaktır. Bu kapsamda işlemcinin yüzde kaçını kullanıldığı, işlemcinin teknik özelliklerinin neler olduğu ve son 1 dakikalık süre içerisindeki kullanım durumu grafiklerle gösterilmektedir. Grafikte işlemcinin hızı ve totaldeki çalışma zamanı da ayrıntılı olarak görülebilmektedir.  Görev yöneticisi en basit yöntem olsa da sıcaklık gibi ek değerlere ulaşmak isteyenlerin gelişmiş programları kullanması gerekmektedir. Bu alandaki en popüler ve güvenilir seçeneklerden birisi ise HWMonitor’dür.

Program İle İşlemci Değerlerini Takip Etme

HWMonitor programı ile işlemci değerlerini takip etmek isteyenlerin resmi internet sitesi üzerinden programı indirerek kurması gerekmektedir. Kurulum tamamlandıktan sonra kullanıcılar sadece işlemci için değil, bilgisayardaki tüm donanımlar için ayrıntılı verilere ulaşma imkanı bulmaktadır. İşlemci verilerinde ise Voltaj (Voltages) ile işlemcinin voltaj değerleri incelenebilmektedir.  Sıcaklık (Temperatures) bölümünde ise işlemcinin sıcaklığının hangi aralıklarda seyrettiği görülebilmektedir. Donanım için en önemli verilerden birisi olan sıcaklık, performansı da etkilemektedir.  Güç (Powers) seçeneğinde ise anlık olarak harcanan elektrik değerleri görüntülenmektedir. Hız (Clocks) bölümünde işlemcinin saat hızları ve frekans değerleri yer almaktadır.

HWMonitor işlemci değerlerini anlık takip etmek isteyenler için tek seçenek değildir. HWMonitor dışında alternatif olarak tercih edilebilecek diğer programlar ise şöyle;

CAM

HWiNFO 64

Core Temp

Speed Fan

Open Hardware Monitor

Her bir program farklı ara yüzlere ve verilere sahiptir. HWMonitör global terimler ile veriler sunmaktadır.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.