İşlemci (CPU) Sıcaklığı Nasıl Kontrol Edilir? 

09 Mayıs 2022

İşlemci (CPU) Sıcaklığı Nasıl Kontrol Edilir? 

İşlemciler, bilgisayarların en önemli bölümlerinden birisi olduğu gibi ısı, bu donanımlarda hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle işlemci sıcaklığının ara ara kontrol edilmesi gerekir. İşlemci sıcaklığının nasıl kontrol edilebileceği konusunda sorun yaşıyorsanız bu rehber sayesinde işlemci sıcaklığını kolayca kontrol altında tutabilir ve denetim yapabilirsiniz. 

Bilgisayarlarda işlemci sıcaklığının artması, donanım problemlerinin yaşanmasına ve performansın düşmesine yol açar. Isınan bir işlemcinin yeteri kadar soğutulmaması halinde, performans sorunları sürekli yaşanmaya başlanacağı gibi bilgisayarlarda özellikle yeni nesil sistemler kullanılıyorsa sistem kapatılacaktır. İşlemci sıcaklığının kontrol altına alınması ise bu tip sorunların önüne geçilmesini sağlar.

Termal macunlar, özel soğutma fanları ile işlemcilerde fabrika çıkışlı olarak soğutma sistemlerine yer verilir. Ancak zaman içerisinde kuruyan macunlar ya da toza bağlı olarak soğutma sistemlerinde yaşanan sorunlar işlemcinin yeteri kadar soğutulamamasına neden olur. Bu da işlemci sıcaklığının her geçen gün artması ile sonuçlanır. İşlemci sıcaklığının ölçülmesi ile birlikte değerlerin üzerinde olduğu görülen bilgisayarda yapılacak bakım ile durum kolayca sorun olmadan önlenebilir.

En Popüler İşlemci Sıcaklığı Ölçme Programları

İşlemci sıcaklığının kontrol edilmesinde en yaygın yöntemlerden birisi uygulamalardan yardım almaktır. HWMonitor, Speccy adlı uygulamalar doğru değerleri ile tüm dünya genelinde en çok tercih edilen işlemci sıcaklığı ölçme programları arasında yer alır. Windows işletim sistemi gibi yaygın kullanılan işletim sistemlerinde desteklenen bu programların kurulması ve ardından program tarafından işlemci sıcaklığının kontrol edilmesi yeterli olmaktadır. Ölçüm sırasında kullanıcıların yapması gereken herhangi bir işlem bulunmaz. Uygulamalar çalıştırıldıktan sonra otomatik bir şekilde tüm kontrolleri sağlayarak işlemcinin o andaki güncel sıcaklık verileri gösterilir.

İşlemci Sıcaklığı Ne Kadar Olmalı? İdeal İşlemci Sıcaklık Aralığı Nedir?

Kullanıcılar yapacakları kontroller sonucunda işlemcinin sıcak olup olmadığını kolayca anlayabilecektir. Ancak bu aşamada ideal işlemci sıcaklık aralıklarının bilinmesi gerekir. Genel olarak işlemci sıcaklığı normal kullanımlarda 40 ile 55 derece aralarında seyreder. 65 derecenin üzerine çıkılan sıcaklıklar, donanımlar için kritik sorunlara yol açabilir. Bu nedenle kontrollerde 65 ya da yakın sıcaklıklarda bir ölçüm yapılıyorsa mutlaka bilgisayar için önlem alınmalı ve kontroller sağlanmalıdır. İşlemci sıcaklığı ne kadar olmalı

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.