İşlemcilerde Nm Teknolojisi Nedir?

06 Ağustos 2021

İşlemcilerde Nm Teknolojisi Nedir?

İşlemcilerde nm olarak adlandırılan özellik, aslında bir matematiksel ölçü birimidir. Nanometre’nin kısaltması olarak kullanılan nm, çok küçük alanlardaki hassas ölçümlerde kullanılmaktadır. 1 milimetre, 1 milyon nanometreye eşit olduğundan dolayı, milimetrik hesaplamalardan dahi, daha hassas ve mikro ölçümlerde nanometre kullanılmaktadır.

İşlemcilerde Nm Teknolojisi Nedir?

İşlemcilerde nm teknolojisinin kullanılmasının nedeni ise transistörler arasındaki mesafelerin ifade edilmesidir. Standart bir işlemci içerisinde milyonlarca transistör bulunmaktadır. Belirli bir sıraya göre dizilen transistörler, performansı doğrudan etkilediğinden dolayı daha teknik bir incelemede, bu parçaların ne kadar aralıklarla işlemcide yer aldığı belirtilmelidir. Bu nedenle de işlemcilerde nm değerleri ile bu mesafelerin ne kadar olduğu detaylı olarak aktarılmaktadır. Bir işlemci için 10 nm olarak belirtilen değer, transistörler arasındaki mesafenin 10 nanometre olduğunu ifade etmektedir.

İşlemcilerdeki İdeal Nm Değeri Nedir?

İşlemcilerde düşük nm değerleri her zaman için daha idealdir. Bu tür işlemcilerde transistörler arasındaki mesafeler daha azdır. Bu işlemcilerin tipik özellikleri ise az güç tüketmesidir. Daha az güç tüketimi, daha az ısı yaratacağı gibi performansta da daha fazla ön plana çıkar. Ayrıca işlemcilerde düşük nm değerleri, işlemci içerisine daha fazla transistör sığdırılmasını sağlar. Tüm bunlar işlemciler için nm değerinin ne kadar önemli olduğunu net olarak göstermektedir. Sektörde genellikle 7nm ile 14 nm arasındaki işlemciler yoğunluktadır. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte işlemcilerde daha düşük nanometre değerlerine ulaşılması beklenmektedir. Yeni bir işlemci alırken daha iyi bir performans isteyen kullanıcıların aynı özelliklere sahip iki işlemci arasında her zaman için düşük nm değerine sahip işlemciyi tercih etmesi önerilir. İşlemcilerin üretim tarihlerinde 90 nm değerlerinden 14 nm’ye kadar ciddi bir gelişim olduğu net olarak görülmektedir. Teknoloji alanında işlemci üretimi yapan tüm markalar, nm değerleri üzerinden de rekabet içerisindedir. Intel'in 10nm “Sunny Cove” yongaları, sektörde en gözde işlemciler arasında yer almaktadır.

İşlemcilerin fazla alanda kullanılması, cep telefonları, tabletler, tıbbi cihazlar gibi çok geniş bir alanda nm’nin kullanılmasını sağlamaktadır. Ancak İşlemcilerde nm teknolojisi, tek başına performans ve verimlilikte yeterli bir veri sunmamaktadır. Nm, işlemci değerlendirmelerinde dikkat edilmesi gereken detaylardan birisidir.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.