Monitörlerde 1ms ile 5ms Arasındaki Tepkime Hızı Fark Edilir mi? 

15 Eylül 2020

Monitörlerde 1ms ile 5ms Arasındaki Tepkime Hızı Fark Edilir mi? 

Monitör satın alırken çoğu zaman göz ardı edilen fakat özellikle oyun gibi etkinliklerde önemi ortaya çıkan özelliklerden birisi de monitör tepkime süresidir.

Monitör Tepkime Süresi Nedir?

Monitör tepkime süresi, paneldeki görüntülerin ne kadar kısa sürede ekrana getirildiği süredir. Yani beyazdan siyaha ve tekrar beyaz duruma geçişteki süre, ne kadar hızlı gerçekleşirse monitör tepkime süresi de o kadar yüksek olacaktır. Bir monitör için tepkime süresi ne kadar düşük olursa, istenilen işlemlerin gerçekleşme süresi ne kadar kısa sürede gerçekleşirse ekranda daha az gölgelenme, daha az karanlık oluşacak ve daha net görüntüler elde edilecektir. 

Çoğu zaman ekran tepkime süresi görüntü yenileme süresi ile karıştırılır. Monitör tepkime süresi milisaniye olarak ölçülür. Bu açıdan bakıldığında çoğu kişinin göz ile fark edemeyeceği kadar kısa süre içerisinde monitördeki görüntüler peş peşe sıralanır. 5 milisaniyelik bir tepki süresine sahip olan monitörde tüm bu geçiş, saniyenin 1/200’ünde gerçekleşecektir. Bu açıdan bakıldığında fark edilemeyecek kadar küçük olan bu detay, ekrandaki görüntü kalitesini ise doğrudan etkiler. 

En düşük tepkime süresine sahip bir monitör satın alındığında ise bu konuda hiçbir problem yaşanmayacak, ekranda her zaman net ve kaliteli görüntüler elde edilecektir. Özellikle oyun oynayacak kişiler için bu yanıt süresi çok kritiktir. E-spor gibi rekabetin üst düzeyde olduğu oyunları oynayan kişiler, deneyimini daha üst seviyelere çekebilmek adına 1 milisaniye yanıt süresi olan monitörlerden yana tercih yapmaktadır. Kuşkusuz bu özellikteki monitörler donanımlarla da desteklenerek sorunsuz bir performans sağlanmalıdır. Bu konuda unutulmaması gereken en önemli detaylardan birisi ise ekran yanıt süresinin sadece satın almadaki kriterlerden birisi olduğudur. Yenileme hızı, giriş gecikmesi gibi pek çok farklı özelliğin de göz önünde bulundurularak en uygun monitörün satın alınması her zaman için önerilen yöntemdir.

Monitörlerde 1ms ile 5ms Arasındaki Tepkime Hızı Fark Edilir mi? 

Normal bir kullanıcı için tepki hızı fark edilemez ancak monitörlerdeki bu özellik çok daha iyi bir performans elde etmek isteyen çoğu kullanıcı için tercih sebebi olmaktadır. Normal bir insan gözüyle fark edilemeyecek kadar küçük bir detay olan 1 milisaniye ile 5 milisaniye arasındaki tepkime hızı, tanımından da anlaşılabileceği üzere milisaniye olduğundan dolayı bir saniyeden çok daha küçük zaman birimleri ifade edilmektedir. Özellikle uyum performanslarına yönelik seçim yapılmak istendiğinde FPS gibi diğer kritik özelliklerin de göz önünde bulundurulması gerekecektir.
 

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.