Oyun Oynamak İçin İşlemci Önemli Mi?

13 Eylül 2023

Oyun Oynamak İçin İşlemci Önemli Mi?

Son zamanlarda bilgisayar oyunları ve bilgisayar oyunlarının bir sektör haline dönüşmesi ile birlikte oyun bilgisayarı ya da oyun klavyesi gibi özellik olarak güçlendirilmiş bilgisayarlar ve bilgisayar donanımları piyasada yer almaktadır. Peki, oyun bilgisayarı olarak nitelendirilen ve güçlendirilmiş performans vaat eden bu bilgisayarlarda işlemci hızı nasıldır? Oyun bilgisayarları için işlemcinin önemi nedir? En iyi oyun bilgisayarlarında işlemci hızı kaç olmalıdır? İşte oyun oynamak için işlemcinin önemi hakkında her şey…

İşlemci Nedir?

Oyun bilgisayarlarında işlemcinin öneminden bahsetmeden önce işlemci nedir sorusundan kısaca bahsetmek gerekir diye düşünüyoruz. İşlemci, bilgisayarın kalbi niteliğindedir ve bilgisayar sisteminin hızını belirleyen en önemli ve ana unsurlardan birisidir. Bilgisayarın kalbi ve hızını belirleyen en önemli unsurlardan birisi olarak gösterilen işlemci; elbet ki oyun bilgisayarı olarak nitelendirilen ve güçlendirilmiş bir performans sunarak hızı ile ön plana çıkan bilgisayarlarda çok daha önemli hale gelmektedir. İşlemcinin içeriği ve hızı oyun bilgisayarlarında sistemin performans kalitesini belirleyen en önemli kriterlerden birisidir.

Bilgisayarın en önemli performans araçlarından birisi olarak gösterilen işlemci; saniyeler içerisinde birden fazla bilgiyi alarak çok hızlı bir şekilde işleyebilir. Bu işlenen görüntüler yine çok hızlı bir şekilde görüntüye çevrilir. İşlemciler en basit anlatım ile makine dili olarak bilinen 0 ve 1 mantığında çalışmaktadır.

Peki, bir işlemcinin performansını belirleyen ve o işlemcinin güçlü olduğunu gösteren en önemli detay nedir? İşlemcinin içerisinde yer alan transistörler; o işlemcinin performans kalitesini belirleyen temel unsurlardır. Günümüzde kullandığımız bilgisayarlar içerisinde yer alan işlemcilerin sayamayacağımız kadar transistöre sahip olduğu bir gerçektir. Elbet ki kaliteli ve güçlü işlemciler demek bilgisayarların fiyatının da yükselmesi demektir. Bu sebeple mevcut piyasada her türlü amaca hizmet etmek için tasarlanmış işlemciler bulunmaktadır. Fakat sadece oyun için üretilmiş olan ve profesyoneller tarafından tercih edilen oyuncu bilgisayarlarında oyun işlemcileri bulunmaktadır. Bu oyun işlemcileri oyuncu bilgisayarlarının performansını belirleyen ve oyun bilgisayarlarının ihtiyacı olan hıza göre tasarlanmıştır. Oyuncu bilgisayarları arasında güçlü işlemcisi ile en çok dikkat çeken modellerden birisi ise hiç şüphesiz Casper Excalibur modelidir.

Oyun Bilgisayarlarında İşlemci Önemli Midir?

İşlemcilerin bir bilgisayarın en önemli unsurlarından birisi olduğundan ve gücünü belirleyen kriterler arasında yer aldığından bahsettik. Dolayısı ile işlemcinin oyun oynarken önemli olup olmadığı sorusunun yanıtı da kendi kendine belirlenmiş oldu. İşlemcinin performansı elbet ki direkt olarak hızla ilgili bir unsur olduğundan sistemin hızını belirleyen ana unsurlardan birisi olduğu da düşünüldüğünde güçlü bir oyun bilgisayarı için güçlü bir işlemcinin gerekli olduğu bir gerçektir.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.