Tek Çekirdek Performansı Nedir?

18 Ağustos 2021

Tek Çekirdek Performansı Nedir?

İşlemciler için yapılan testlerde genellikle tek çekirdek ve çoklu çekirdek sonuçları olarak farklı veriler raporda yer almaktadır. “Tek çekirdek performansı nedir?” ve “Çoklu çekirdek performansı nedir?” gibi farklı sorulara neden olan durum, işlemcilerin çalışma esasına dayanıyor. Daha iyi bir işlemci tercihi yapmak isteyenler, kullanım amaçlarına göre tek çekirdek ya da çoklu çekirdek avantajlarını tercih ederek daha iyi performans ve verim alabilir.

İşlemcilerde Çekirdek Ne İşe Yarar?

İşlemciler, genellikle sahip olduğu çekirdek sayısına göre isimlendirilmektedir. İşlemci tarafından yapılması gereken görevlerde, tüm işlemler çekirdekler tarafından yerine getirilir. Bu nedenle işlemcideki çekirdek sayısı ve performansı, iyi bir işlemci için öncelikli kriterler arasındadır. Bir işlemci, bilgisayarın ana merkezi olarak kabul edilirken, çekirdekler de işlemcinin merkezidir.

Tek Çekirdek Performansı Nedir, Ne İfade Eder?

İşlemciler için yapılan testlerde, tek çekirdek performansı belirlenmesi için özel olarak işlem yapılır. Test yapılan işlemcide çekirdek sayısı ne kadar fazla olursa olsun işlemcinin tüm çekirdekleri iptal edilir ve sadece tek çekirdek ile test gerçekleştirilir. Böylece mevcut çekirdeğin sunmuş olduğu performans, tek çekirdek performansı olarak tanımlanmaktadır. İşlemcilerde her zaman tüm çekirdekler kullanılmaz. Bu nedenle de tek çekirdek performansı da işlemciler için önemli farklar arasındadır.

Programların ve oyunların daha hızlı bir performans sunulabilmesi adına çok çekirdeğe ihtiyaç duymaktadır. Ancak oyun ve performans gerektiren işlemler söz konusu olmadığında bilgisayardaki tek çekirdek performansı ön plana çıkmaktadır. Bilgisayarda video izlemek, müzik dinlemek ya da dosya yöneticisi üzerinden işlemler yapmak tek çekirdek tarafından yerine getirilebilir. Ayrıca tek çekirdek ve çoklu çekirdek kullanımında karar işlemcinin değildir. Programlar ve oyunlardaki yazılımlar, kullanımda belirleyici olmaktadır.

En İyi Tek Çekirdek Performansı Nasıl Elde Edilir?

Tek çekirdek performansında yüksek verimlilik isteyen kullanıcılar, işlemcideki çekirdek sayısı yerine saat hızına odaklanmalıdır. 12 çekirdekli 2.66GHz sistem, 3.46GHz 6 çekirdekli bir sisteme göre tek çekirdekte daha kötü bir performans sunacaktır. Bu nedenle öncelik tek çekirdek performansı önemliyse, işlemci seçimlerinde belirtilen kriterlere göre seçim yapılmalıdır.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.