Telefonda Megapiksel Ve Diyafram Neyi Gösterir?

30 Mayıs 2023

Telefonda Megapiksel Ve Diyafram Neyi Gösterir?

Megapiksel; bir fotoğraf karesindeki görüntüyü oluşturan piksellerin yani taneciklerin sayısıdır. Aynı zamanda fotoğraftaki her bir görüntü taneciği de piksel olarak adlandırılır.

Son dönemlerde yaygınlaşan 48 ve 64 megapiksel çözünürlüklerden sonra 108 megapiksel çözünürlük kapasitesine sahip telefonlar piyasaya sürülmüştür.

Bu gelişme ile beraber akıllara, megapiksel arttıkça telefonlardaki kamera kalitesi de artıyor mu sorusu gelir ve bu doğrultuda birçok kişinin zihnine yerleşmiş doğru bilinen yanlışlar vardır. Telefon kamerasının kalitesi söz konusu olunca sadece megapiksel rol oynamaz yani megapiksel arttıkça kameranın en iyi düzeye geliyor düşüncesi yanlıştır. Evet megapiksel arttıkça çözünürlük kalitesi de doğal olarak olarak yükselecektir. Bunun yanında göz önünde bulundurmamız gereken bir durum vardır. Örneğin 108 megapiksel bir kamera ile çektiğimiz fotoğraf 50 megapiksel kamera ile çektiğimiz fotoğraftan daha kalitesiz olabilir. Yani daha çok megapiksel daha iyi fotoğraf demek değildir. Ancak bu fotoğrafları bastırmak istediğimizde elbette 108 megapiksel kamerayla çekilmiş fotoğraflar daha kaliteli olacaktır.

Megapiksel Nedir?

Megapiksel haricinde telefondaki fotoğraf kalitesini belirleyen en önemli özelliklerden biri de odaklanma hızıdır. Telefonlardaki veya fotoğraf makinalarındaki odaklanma hızı ne kadar iyiyse fotoğrafta o kadar iyi ve kaliteli olacaktır.

Diyafram Nedir?

Diyafram; optik yolda lensten geçen ışık miktarını kontrol edebilmek için kullanılabilecek, değişken boyutlu bir açıklık sağlayan mekanik yapıdır.

Diyafram veya diyafram açıklığı yüksek olan bir telefon, kullanıcılar tarafından sık sık tercih edilmektedir. Bu özelliğe sahip telefonlar kaliteli fotoğraf çekiminde son derecede iyidir.

Akıllı telefonlarda en sık dile getirilen konulardan biri olan kamera kalitesi, diyafram açıklığı ile ölçülür. Diyafram açıklığı geniş olan akıllı telefon modelleri kaliteli bir çekim performansı sergiler. Bu doğrultuda diyafram ayarı kısıldıkça, çekilen görüntünün derinliği artar ve kullanıcılar diyafram açıklığı yüksek olan telefonları seçer.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.