Üstün Performans Sağlayan RTX ve GTX Ekran Kartları Arasındaki Performans Farkları?

15 Eylül 2020

Üstün Performans Sağlayan RTX ve GTX Ekran Kartları Arasındaki Performans Farkları?

Nvidia tarafından oyun performansı sunacak ekran kartlarına yönelik bugüne kadar sayısız model ve seri çıkarılırken mevcut kartların temeli 2018'de piyasaya sürülen GeForce 20 serisi ve 2019'da piyasaya sürülen GeForce 16 serisine dayanıyor. Bu iki farklı seri arasındaki en büyük fark GeForce 20 serisinin RTX GPU ile GeForce 16 serisinin ise GTX GPU ile piyasaya sürülmesi. Bu iki farklı ekran kartı grubu ise kuşkusuz herkes için RTX (Ray Tracing Texel eXtreme) ve GTX (Giga Texel Shader eXtreme) ekran kartları arasındaki performans konusunda soru işareti yaratıyor.

RTX ve GTX Ekran Kartları Arasındaki Performans Farkları Neler?

En yeni RTX ve GTX GPU'lar, Nvidia'nın 2018'de orijinal olarak tanıttığı Turing GPU mikro mimarisi üzerine inşa edildi. Bu konuda öncü seri 2018 yılında piyasaya sunulan RTX serisi olurken daha gelişmiş özellikleriyle dönem içerisinde büyük ilgi gören bu kartlar, orta ve üst segmentte sınıflandırıldı. Bir yıl sonra gelen GTX serisi ise daha ekonomik bir model arayanlar için piyasadaki yerii aldı. Tüm bu gelişim süresi sonrasında ise iki seri arasındaki performans farkları ve fiyatlar tercih konusunda belirleyici oluyor. Fiyatlandırmadaki farklılık tek fark değil muhakkak, şimdi detayları sizinle paylaşacağız.

RTX ile Gerçek Zamanlı Işın İzleme Teknolojisi

Gerçek zamanlı ışın izleme, şu anda yalnızca 20 seride bulunan ve 16 serisinde bulunmayan bir özellik olarak dikkat çekiyor. Bu anlamda iki seri arasındaki performansa yönelik en önemli fark bu teknoloji. Üstelik bunun da ötesinde, AI hızlandırma sağlayan Tensor Çekirdekleri de yine performans anlamında RTX modellerini destekliyor. Bahsettiğimiz 2 temel özelliğin dışında 16 serisi GTX GPU'lar ve 20 serisi RTX GPU'lar arasında ciddi bir fark bulunmuyor. 2 temel özelik ise oyun grafiklerinde çok daha gerçekçi aydınlatma ve yansıma desteği veriyor. Gerçek zamanlı ışın izleme, bu özellikleriyle RTX GPU'larla büyük bir performans artışı sağlıyor. Dikkat edilmesi gereken önemli detay; Nisan 2020 itibariyle bu teknolojiyi destekleyen 20 oyunun bulunması. 

Önümüzdeki yıllarda daha fazla önemli olacak bu özellik, geleceğe yönelik satın almalarda ve görsel performans bazlı tercih yapılmak istenildiğinde RTX modellerini ön plana çıkarıyor. Ancak ham performans söz konusu olduğunda, RTX modeller GTX modellerin çok ilerisinde değil. Görselleri çok önemsenmediği durumlarda GTX kartını tercih etmek daha makul görünüyor. 

Satın alma konusunda GTX serisini tercih edecekler için ön plana çıkan modeller; GTX 1650, GTX 1660, GTX 1660Ti. RTX serisini tercih edecekler için ise RTX 2060, RTX 2070, RTX 2080, RTX 2080Ti ve 2060 ve 2070 değerlendirilebilir.
 

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.