Wi-Fi 6 Nedir?

21 Ekim 2021

Wi-Fi 6 Nedir?

Kablosuz ağ protokolü olarak tanıtılan ve yaygın bir şekilde kullanılan Wi-Fi, son sürümü Wi-Fi 6 ile birlikte daha fazla hız ve kapsama alanı sunuyor.

Wi-Fi 6 Nedir?

Wi-Fi 6, Wi-Fi teknolojisinin tanıtılan son sürümü olmakla birlikte önceki sürümlere göre daha fazla iyileştirme ve gelişme içermektedir. Teknik altyapısı uygun olan cihazlarda kullanılabilen yeni sürüm, veri kaybını minimuma indirerek internetten maksimum fayda alınmasını hedeflemektedir.

Wi-Fi 6’nın Önceki Sürümlere Göre Farkı Ne?

Wi-Fi 6, Wi-Fi 5 başta olmak üzere önceki sürümlere göre farklar içermektedir.

  • Daha Yüksek Hız

Wi-Fi 6 ile birlikte bant genişliği artmaktadır. Artan bant genişliği sayesinde upload ve download hızlı artmaktadır. Bu sayede daha yüksek kaliteli video içerikleri ya da online oyun gibi etkinliklerde Wi-Fi 6 ile stabil bir bağlantı sunulmaktadır. Wi-Fi 6’da maksimum ulaşılacak hız 9,6 GB/sn’dir. Wi-Fi 5’te mevcut oran 3,5 GB/sn’dir. Bu doğrultuda Wi-Fi 6 ile birlikte 3 kata varan bir artış sağlanmıştır. Bu artış, özellikle aynı ağın birden fazla cihaz tarafından kullanılmasında net olarak fark edilebilmektedir.

  • Daha Az Gecikme

Wi-Fi 6 ile birlikte gecikme konusunda da iyileştirmeler yapılmıştır. Bir önceki sürüme göre %75 oranında artan performans, yeni bağlantıda gecikme sorunlarının minimize etmektedir. Canlı yayınlar, online oyunlar gibi etkinliklerde Wi-Fi 6 ile çok daha iyi bir deneyim elde edilmektedir.

  • Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklu Erişim (OFDMA)

Wi-Fi 6, özellikle akıllı cihazların yaygın kullanılmasıyla birlikte bu gereksinimleri karşılayacak şekilde geliştirilmiştir. Bu gelişmenin sağlanması OFDMA teknolojisiyle mümkün olmuştur. Wi-Fi 6, aynı sistem üzerinden cihazlara farklı ve ayrı sinyaller göndermektedir. Böylece cihazlar önceki teknolojilerde olduğu gibi sıraya girmek yerine eşzamanlı olarak hizmet alabilmektedir. Birden fazla cihazın veri kaybı olmaksızın desteklenmesinde yeni teknolojinin rolü oldukça yüksektir.

  • Örtüşen Temel Hizmet Kümeleri (OBSS)

Wi-Fi 6 ile birlikte OBSS sistemi de devreye alınmıştır. Bu ağların daha hızlı bağlanmasını sağlarken, ağların benzersiz renk kullanımını esas alır. OBSS ile kanallardaki gürültü gibi seçenekler ortadan kaldırılmaktadır. Bu sayede daha güvenli bir kullanım sağlandığı gibi ilk bağlantı aşamalarındaki tüm sorunlar da ortadan kaldırılmaktadır.

Wi-Fi 6’nın tek odak noktası hız değildir. Hızın yanı sıra ağda yaratılan pek çok farklı avantaj da bulunmaktadır. WPA3 ile geliştirilmiş güvenlik şifre sistemi gibi özellikler Wi-Fi 6 ile birlikte çok daha iyi bir deneyim sunar. Ancak kişilerin Wi-Fi 6 teknolojisini kullanması adına öncelikle Wi-Fi 6 desteği bulunan yönlendirici ve bilgisayarlara sahip olması gerekmektedir.

   

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.