Amoled ve LCD'nin Farkları Nelerdir?

23 Haziran 2021

Amoled ve LCD'nin Farkları Nelerdir?

Ekran teknolojilerinde amoled ve LCD olarak iki farklı tip bulunur. Çoğu telefon kullanıcısı farkında olmasa da ekran özelliği, ekran görüntüsündeki kaliteye doğrudan bir etki yapar. Telefon üreticileri mevcut teknolojileri ve planlamaları doğrultusunda kullanılacak olan ekrandaki kriterleri belirler ve bu konudaki alışkanlıklarını da kolay kolay değiştirmez.

Amoled Ekran Teknolojisi

Amoled, Active Matrix Organic Light Emitting Diode"nin kısaltmasıdır. Arka ışık gereksinimi duymaz. Bu sayede telefonlarda daha ince ekranlar kullanılabilir. Arka plan ışığının kullanılmayacak olması, enerji verimliliğinde amoled ekranları daha fazla öne çıkarır. Zira arka aydınlatma ihtiyacı olduğu durumlarda telefonlar daha fazla güç çekecek, daha fazla enerji harcayacak ve şarj konusunda da daha fazla tüketim yapacaktır. Ancak amoled ekrana sahip telefonlar için bu konuda avantaj elde edilir. 

LCD Ekran Teknolojisi

LCD, Liquid Crystal Display’in kısaltmasıdır. Bu ekran teknolojisi televizyonlardan dizüstü bilgisayarlarına kadar pek çok farklı alanda yaygın olarak kullanılır. Sıvı kristallerden üretilen bu ekranlarda, iki cam panel bulunurken arka plan aydınlatması da vardır. Ekran ve panelin çok katmanlı olması, ekranlarda amoled kadar ince tasarımlar yapılmasını engeller. Arka aydınlatma ile birlikte fazladan enerji harcanır.

Amoled ve LCD'nin Farkları Nelerdir?

Amoled ve LCD ekran çalışma prensipleri belirtildiği gibidir. Farkların en önemli etkisi, görüntülerdeki canlılık ve parlaklıktır. LCD’de siyah pikseller dahi arka aydınlatma sistemi nedeniyle aydınlatılır ve renklerin canlı olması engellenir. Amoled ekranlarda ise aydınlatma olmadığından dolayı siyah noktalar gerçek siyah renginde gösterilir. Amoled ekranlardaki bu avantaj, görüntülerin daha gerçekçi ve canlı renklerin ekrana yansımasını sağlar.

2 ekran teknolojisinin birbirine karşı avantaj ve dezavantajları vardır. Amoled ekranlar gerçek görüntüleri sunmadığı gibi LCD ekranlar gerçek hayata ve göz görünümüne daha yakın renkler ve görüntüler sunar. Kontrast amoled ekranlarda LCD ekranlara göre daha sönüktür. Görüntülerin daha gerçekçi bir şekilde görülmesi istendiği takdirde LCD kullanılabilir. Ancak daha canlı ve parlak bir görünüm elde edilmek istendiğinde Amoled ekranlar ön planda olmalıdır. İki ekran arasındaki seçimlerde bu görünüm farklılığı ile birlikte enerji verimliliği de üzerinde düşünülmesi gereken bir detaydır. 

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.