Anti Glare ve Glare Ekran Arasında Fayda Sağlayan Noktalar Neler?

15 Eylül 2020

Anti Glare ve Glare Ekran Arasında Fayda Sağlayan Noktalar Neler?

Anti Glare ve Glare Ekran Arasındaki Fark Nedir?

Aydınlık bir ortamda ekranı göremiyorsanız ya da masaüstü bilgisayarınızın ekranındaki renklerin donuk ve cansız olduğunu düşünüyorsanız ekran değişimi düşünmeye başlamalı ve ekran seçimi konusunda anti glare teknolojisini gözden geçirmelisiniz.  Dizüstü bir bilgisayarda ya da monitör satın aldığınızda parlak ve mat ekran olarak seçim yapmanız gerekecektir. Çoğu kişi tarafından dikkat edilmeyen bu durum, kullanımlarda problemleri de beraberinde getirebilir. Anti glare ve glare ya da Türkiye’deki yaygın kullanımıyla parlak ve mat ekran teknolojileri birbirine benzer. Aynı LCD panelleri kullanır. Bu iki ekran türü arasındaki tek gerçek fark, ekrana uygulanan kaplamadır. Üretimde en iyi kaplama hangisi olduğuna yönelik firmaların farklı tercihleri olduğu gibi farklı kaplamalara sahip ekranlar arasında inceleme yaparak seçim yapılabilir.

Glare Ekran Özellikleri Nelerdir?

Parlak ekranlar, daha canlı renklere ve kontrasta sahiptir. Renkler daha yoğun ve doygun görünürken, siyahlar daha derin görünür. Bununla birlikte, ekrandaki ışık parlaması son derece belirgin yansımalara neden olabilir. Güneş ışığı en kötü senaryolardan biri ve  bazı durumlarda ekran kullanımında yaşanılan zorlukları bilirsiniz.

Anti Glare Ekran Özellikleri Nelerdir?

Mat ekranlara yansıma önleyici kaplama uygulanmıştır. Bu nedenle yansımaları önlemede çok daha başarılıdır. Güneş ışığı ya da diğer ışık kaynaklarından gelen yoğun ışık, ekranda bir farklılık yaratmaz. Anti glare özelliğine sahip ekranda görme sorunu yaşanması söz konusu olmayacağı gibi tek olumsuz yan renklerin biraz daha donuk görünmesi.
“Casper Nirvana X400 ürün yerleşimi”

Anti Glare ve Glare Ekran Arasında Fayda Sağlayan Özellikler Nelerdir?

Yeni bir satın alma öncesinde, bilgisayarın kullanım alanlarını göz önünde bulundurmalısınız. Odada, ışığın yoğun olmadığı bir alanda kullanım planlıyorsanız daha canlı renkler için parlak bir ekran tercih edilmesi uygun olacaktır. Çoğu zaman monitörlerde bu özellik tercih edilir. Bir dizüstü bilgisayar söz konusu olduğunda anti glare özelliği konusunda daha seçici olunmalıdır. Zira sürekli taşınabilir durumda olacak dizüstü bilgisayar, güneşin olduğu alanlarda ya da yoğun ışık altında kullanılması gerektirebilir. Bu özellik temel olarak parlaklık ve ışık altındaki görünüme yönelik doğru bir seçim sunar. Glare ve anti glare arasındaki seçim kişisel tercihlere bağlıdır. Parlama önleyici koruması olmayan parlak bir ekran, daha yoğun ve gerçeğe yakın renklere olanak tanır. Yine de çok yansıtıcıdır, bu da ekranın doğrudan güneş ışığında kullanılmasını neredeyse imkansız hale getirir. Mat, yansıma önleyici kaplamaya sahip bir ekran, tüm yansıtıcı ve dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırır. Bununla birlikte görüntü üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. İdeal olarak, sadece parlamayı ortadan kaldırmakla kalmayıp aynı zamanda görüntü kalitesini de koruyan hafif mat bir yüzeye sahip bir ekran parlamayı kaldırırken nispeten iyi bir görüntü deneyimini yaşatmaz.
 

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.