Bilgisayar Hakkında Az Bilinenler

31 Mayıs 2023

Bilgisayar Hakkında Az Bilinenler

Bilgisayarın güç düğmesine bastığınızda bilgisayarın nasıl çalışmaya başladığını hiç düşündünüz mü? Bilgisayarlar uzun zamandır hayatımızda olan, başlangıçta dev makinalar içerisinde hesaplamalar yaparken günümüzde küçük bir çantaya sığabilecek küçüklüğe ulaştı. Bilgisayar uzun süre önce icat edilip, hakkında birçok bilgiye sahip olsak da bilmediğimiz birçok konu çıkabiliyor. İşte bilgisayar hakkında az bildiklerimiz;

  • Her bilgisayar 0 ve 1 sayılarını kullanarak eylemlerini gerçekleştirirler, bu basit görünen ama mühendislik harikası olan bu işlem göründüğü kadar basit değildir. Bu basit olmayan kodlara makina kodu denir, 0 ve 1 ise toplama işlemini temsil eder.
  • Tarayıcınızda izlediğiniz her video bilgisayarınızda depolanıyor. Örnek vermek gerekirse chrome tarayıcınızla izlediğiniz her video C:\Documents and Settings\kullanıcı adı\Local Settings\Application Data\Google\Chrome\User Data\Default\Cache dosyasına kaydedilir.
  • Flash belleklerinizin çalışma prensibini hiç düşündünüz mü? Flash bellekler kapalı devredir ve döngüsel görevlerin uygulanması şeklinde çalışır.
  • Bilgisayarınızın güç düğmesini her bastığınızda öncellikle yaptığı işlem msdos.sys, io.sys ve command.com dosyalarını yüklenme ve bellek testinin yapmasıyla başlar. Bu sayede ilk giriş ekranı olan masaüstüne ulaşılmış olur.

Bilgisayarlar teknolojinin gelişimi ile birlikte hızla gelişiyor ve bu gelişimin oluşturduğu büyüklüğü bir buz dağına benzetecek olursak, buzdağının sadece üstünü görebiliyoruz. Gelişmeleri takip eden mühendislerin bilgisayarın çalışma prensipleri konusunda yayınladıkları makaleler sayesinde bildiklerimizin çoğaldığı bir noktaya evriliyoruz.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.