Bilgisayar Özelliklerine Nasıl Bakılır?

27 Ağustos 2021

Bilgisayar Özelliklerine Nasıl Bakılır?

Bilgisayarlarda yer alan donanım ve sistem özellikleri, bilgisayar üzerinden erişilebilir. “Bilgisayar özelliklerine nasıl bakılır?” konusunda 5 farklı yöntemden birisini tercih ederek istediğiniz bilgilere hemen ulaşabilirsiniz. 

Bilgisayar Özelliklerine Nasıl Bakılır?

Bilgisayar özelliklerine bakmak isteyenler için standart yöntemlerin yanı sıra komut istemi ve powershelll gibi özel yollarla da verilere ulaşılabilir.

Bilgisayar Üzerinden Bilgisayar Özelliklerine Erişmek

Bilgisayar özelliklerine ulaşmak isteyen kişiler masaüstünde ya da dosya yöneticisinde yer alan Bu bilgisayarım (ya da bilgisayar) ikonuna sağ tıklayarak özellikler seçeneğini seçmelidir. Açılacak yeni pencerede işlemci, sistem, yüklü bellek, donanım ve bilgisayar adı gibi pek çok farklı veriye erişim sağlanacaktır. Üstelik Windows'un orijinal olup olmadığı ya da etkinleştirilip etkinleştirilmediği de bu ekrandan kontrol edilmektedir.

Ayarlar Üzerinden Bilgisayar Özelliklerine Erişmek

Windows 10 işletim sistemi ile birlikte kişilerin bilgisayar özelliklerine ulaşması adına yeni bir seçenek sunulmuştur. Başlat > Ayarlar > Sistem > Hakkında bölümlerinin takip edilmesi ile birlikte sağ tarafta yer alacak panelde, cihaz özellikleri altında bilgisayar verileri yayınlanacaktır. 

Sistem Bilgisi Üzerinden Bilgisayar Özelliklerine Erişmek

Bilgisayar özelliklerine erişmek için tercih edilecek bir diğer yol sistem bilgisidir. Windows 10 işletim sisteminde yer alan arama bölümüne sistem bilgisi yazarak erişebileceğiniz ekranda, kapsamlı bir şekilde raporlara ulaşabilirsiniz. İlk açılış ekranında sistem bilgileri ile ilgili bir özet yayınlanır. Ardından bileşenler, donanım kaynakları gibi farklı sekmeler altındaki seçenekler ile daha detaylı bir şekilde bilgi alınabilir. Üstelik ilgili ekranda dışa aktarma seçeneği ile bilgisayar özelliklerinin kaydedilmesi de sağlanmaktadır.

Powershell Ayarlar Üzerinden Bilgisayar Özelliklerine Erişmek

Çok kullanıcının bilmediği powershell ile bilgisayar özelliklerini öğrenme seçeneği, powershell üzerinden yazılan kodlar ile sağlanmaktadır. Başlat menüsü üzerinden powershell uygulamasını yönetici olarak açacak kullanıcılar, ardından terminal penceresine Get-ComputerInfo komutunu yazarak Enter tuşuna basmalıdır. Böylece mevcut terminal penceresinde kullanıcıların sistem bilgilerini öğrenmesi mümkün olmaktadır.

Komut İstemi Üzerinden Bilgisayar Özelliklerine Erişmek

Bilgisayar özelliklerine nasıl bakılır konusunda son seçenek ise komut istemi uygulaması. Arama çubuğuna CMD yazarak erişim sağlanabilecek olan komut istemi penceresinde, bilgisayar özelliklerinin öğrenilmesi için systeminfo komutunun kullanılması gerekmektedir. Böylece sistem bilgileri detaylı olarak ekranda yayınlanır. 

İlgili seçeneklerde grafik birimi olan ekran kartı için bilgiye ulaşamayanlar sistem bilgisi uygulaması üzerinden ekran kartı için bileşenler bölümünde yer alan görüntü adımını takip etmelidir. Bu bölümde tüm harici ve dahili ekran kartları ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.