FreeSync Teknolojisi Nedir, Ne İşe Yarar?

15 Eylül 2021

FreeSync Teknolojisi Nedir, Ne İşe Yarar?

Ekran kartı üreticileri tarafından ekrandaki FPS ve yırtılma gibi sorunları önlemek adına özel teknolojiler geliştirilmektedir. FreeSync de bu özel teknolojilerden birisidir. Ekran kartlarındaki performansın arttırılmasını ve sorunların giderilmesini sağlayan özel teknolojiler, kullanıcılar için çok daha iyi bir deneyim sunmaktadır.

FreeSync Nedir?

FreeSync, AMD tarafından geliştirilen özel bir teknolojidir. FreeSync öncesinde VSync olarak adlandırılan teknoloji kullanılırken uygulamanın yetersiz kalması, FreeSync gibi daha yeni çözümlerin getirilmesini sağlamıştır. Temel olarak ekranda meydana gelen yırtılmaları önleyerek sorunsuz bir grafik kalitesi sunmayı amaçlamaktadır. AMD ekran kartlarında desteklenen teknoloji, ekran kartının desteklediği kare hızının monitör tarafından desteklenememesi halinde ortaya çıkan soruna odaklanmaktadır. Mevcut sorunda, kareleri tek tek ekrana getirmeyi başaramadığı gibi aynı anda iki kareyi ekranda göstermeye çalışmaktadır. Bu durumda meydana gelen grafik sorunları ise FreeSync ile çözülmektedir.

FreeSync Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

FreeSync kullanımı aktif olduğunda monitörün hızı değişken hale getirilir. Ekran kartı ile monitör arasında köprü görevi gören FreeSync, ekran kartının monitörün maksimum tazeleme hızına göre kare gönderimini sağlar. Böylece mevcut ekranda desteklenen maksimum kare hızı aşılmadığı için ekrandaki grafiklerde herhangi bir bozulma meydana gelmez. FreeSync ile sağlanan bu avantaj, özellikle oyunlarda oyuncuların daha iyi bir performans almasını sağlamaktadır.

FreeSync Nasıl Kullanılır?

FreeSync özelliğinden yararlanmak isteyenlerin FreeSync destekli monitör ve ekran kartlarını kullanması gerekmektedir.  Gerekli donanımlara sahip olan kullanıcılar, bilgisayarlarındaki AMD Radeon ayarlarından kolayca FreeSync özelliğini aktif edebilmektedir. Özelliğin aktif edilmesi sırasında Oyun sekmesindeki AMD FreeSync isimli özellik üzerinden gerekli işlemler kolayca yapılabilir. Özellik aktif edildikten sonra kullanıcıların yapması gereken farklı bir işlem ya da ek ayar bulunmamaktadır. AMD ekran ve ekran kartı ile kolay bir şekilde FreeSync kullanılmaya başlanabilir. Ek bir sürücü ihtiyacı olmadığı gibi AMD’nin sürücüsünün kullanılması ile birlikte FreeSync de bu paket içerisinde yer almaktadır.

Half-Life gibi daha basit oyunlarda çoğu zaman FreeSync’e ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak yeni nesil Assassin's Creed: Odyssey gibi oyunlarda mevcut özelliğin farkı etkin olarak görülebilmektedir.  

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.