İşlemcide Çekirdek Sayısı mı GHz mi Önemli?

23 Şubat 2021

İşlemcide Çekirdek Sayısı mı GHz mi Önemli?

Bir işlemci ya da genel adıyla CPU, bilgisayarlardaki uygulama ve programlarla etkileşime giren bir donanımdır. Programlardan gelen bilgileri yorumlayarak ekranda somut hale getiren işlemciler, bu işi ne kadar hızlı bir şekilde yaparlarsa, o derece performans elde edilebilmektedirler. İşlemcinin iki önemli birimi olan çekirdek sayısı ve GHz ise bu performansın belirlenmesinde etkili olmaktadır.

İşlemcide Çekirdek Sayısı Ne İfade Eder?

İşlemcide uygulama verileri işlenirken bu işlem, çekirdekler üzerinden yapılır. İşlemcilerde ne kadar çok çekirdek varsa, işlem yükü paylaştırılır. Böylece daha hızlı bir performans sergilenebilir. Yapılacak bir iş, çoklu çekirdekler tarafından paylaşılarak daha kısa süre içerisinde tamamlanmaktadır. Bir işlemcide çekirdek sayısı performans açısından önemlidir.

İşlemcide GHz Ne İfade Eder?

GHz, saat hızı olarak tanımlanmaktadır. Çekirdek kadar işlemciler için önemli olan GHz, performans için önemlidir. Saat hızı, bir saniye içerisinde gerçekleştirilebilecek maksimum işlemi ifade etmektedir. Bir işlemcin yapılacak işlemi GHz ile sınırlandırılmıştır. 3.0 gibi değerlerle ifade edilen GHz için bu değerlere bakılarak yapılacak işlem sayısı öğrenilebilmektedir. İşlemcide yapılan her bir işlem 1 Hertz değerine sahip olurken, 3.0 değere sahip işlemci 3 milyar işlemi bir saniyede yapabilmektedir. Bu konuda en önemli detaylardan birisi de her bir çekirdek için 3 milyar işlemin yapılabileceğidir. 4 çekirdekli 3.0 işlemci, saniyede 12 milyar işlemi yapabilmektedir. 

İşlemcide Çekirdek Sayısı mı GHz mi Önemli?

Görüldüğü üzere işlemcide çekirdek sayısı mı GHz mi önemli konusu, işlemciden işlemciye fark gösterecektir. En iyi performansı sunacak işlemcinin belirlenebilmesi adına çekirdek hızı ve GHz değerlerine göre bir kıyaslama yapılmalıdır. Örneklerle açıklamak gerekirse;

A marka: 2.0 GHz çift çekirdekli işlemci: 4 milyar işlem

B marka: 3.0 GHz tek çekirdekli işlemci: 3 milyar işlem

Görüldüğü üzere sadece GHz üzerinden yapılacak değerlendirmede A marka işlemci 2.0 GHz ile B marka işlemcinin gerisinde kalacaktır. Sadece GHz’i önemseyen bir kullanıcı B marka işlemciyi satın alacak ancak daha düşük bir performans elde edecektir.  Bu tür yanılgılar içerisine düşülmemesi adına ise GHz ve çekirdek sayısı doğrultusunda işlemci performansına bakılmalıdır. Böylece en iyi performansı sunacak işlemci kolay bir şekilde belirlenebilir.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.