APU İşlemciler Oyun için Yeterli mi?

11 Ağustos 2021

APU İşlemciler Oyun için Yeterli mi?

APU işlemciler, özellikle yeni nesil işlemcilerde yer bulan yeni teknoloji ürünleridir.  Accelerated Processing Unit olarak adlandırılan ve kısaca APU olarak bilinen işlemciler Türkiye’de ise hızlandırılmış işlem birimi olarak tanınmaktadır. Standart bilgisayarlarda ayrı ayrı yer alan GPU ve CPU’yu tek bir donanımda bir arada sunan işlemciler APU olarak adlandırılmaktadır. Böylece GPU ve CPU uyumu daha iyi bir şekilde sağlanırken, ekonomik anlamda da avantaj yaratılmaktadır. APU sistemlerde ek bir ekran kartı gerekmez.

APU İşlemciler Oyun için Yeterli mi?

APU işlemcilerin uygun fiyatlarla piyasada yer alması, “APU işlemciler oyun için yeterli mi?” ya da “APU işlemcilerle oyun oynanır mı?” gibi soruları da beraberinde getirmektedir. Üst seviye oyunlar için oyun bilgisayarlarında elde edilen performans ve verimliliğin APU’lar ile elde edilmesi oldukça zordur.  Ancak APU işlemciler, oyun oynanması konusunda yeterli desteği sunabilmektedir. Bu konuda bilgisayardaki diğer donanım özelliklerine göre özellikle oynanmak istenen bir oyuna göre değerlendirme yapılması önerilmektedir. Düşük bütçeli bilgisayarlar oluşturmak adına yönelimin olduğu APU’lar bu bağlamda tercih edilebilir. Ayrıca ayrı CPU ve GPU ödemesi yapmak yerine kişiler için APU tercihi, ek bir güç için kaynak yaratacaktır. APU’lar ile oyun oynamak isteyenlerin APU'ların  oyuncular için çok fazla ideal olmayacağını unutmaması gerekir. Bununla birlikte, APU işlemciler, oyunlara giriş seviyesinde ekonomik bir seçenek sunarak tasarruf imkanı sağlamaktadır.

APU İşlemcilerde Isınma Sorunu Yaşanır mı?

Oyun ile birlikte APU işlemciler için en çok merak edilen detaylardan birisi de yüksek ısınmadır. Oyun gibi sistemi yoran işlemlerde, her bilgisayarda ısınma yaşanacaktır. Ancak APU işlemciler için ısınmaya bağlı bir sorun yaşanması pek mümkün değildir. Zira sistemlerde ısınma değil, soğutma sisteminin ideal bir şekilde çalışmaması sorun yaratmaktadır. Eğer APU işlemcilerin kullanıldığı sistemlerde soğutma sistemi yeterli seviyedeyse, ısınma yaşansa dahi ısınmaya bağlı bir problem yaşanmaz. Ayrıca APU işlemcilerde genel olarak termal tasarımda 100 dereceye kadar dayanıklı malzemeler kullanılır.  Satın alınacak marka ve modele göre APU işlemcilerin ısınma ve verimlilik konusundaki durumun incelenmesi önerilir. Stok soğutma gibi teknolojiler APU işlemcilerde ısınmaya karşı en etkili çözüm olarak bilinmektedir.

 

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.