Bilgisayar Bataryası Ömrü Nasıl Uzatılır?

23 Mart 2022

Bilgisayar Bataryası Ömrü Nasıl Uzatılır?

Laptop ya da tablet gibi cihazlarda bataryanın doğru bir şekilde kullanılması, bataryanın ömrünün uzatılmasını sağlar. Bilgisayar bataryasının ömrü nasıl uzatılır gibi soru işaretlerini gidermek için ipuçları ve önerileri değerlendirebilirsiniz.

  • Az Şarj Döngüsü

Her bir bataryanın belirli bir şarj döngüsü olduğundan dolayı bilgisayarın ne kadar süre şarj edildiği ve tüketilerek yeniden doldurulması önemlidir. Sürekli pili tüketerek ve yeniden şarj ederek pilde kullanıyorsanız batarya ömrünün kısa süre içerisinde tükeneceğini fark edebilirsiniz. Bu nedenle elektrik erişimi olduğu yerlerde batarya kullanımı yerine doğrudan enerjinin kullanılması batarya sağlığı için çok daha uygun. 

  • Pilin Tamamen Boş ya da Dolu Bırakılmaması

Cihazın uzun süre kullanılamayacak durumda olması halinde bataryanın tam dolu ya da tam boş halde bırakılmaması gerekir. Her iki durumda da batarya ömrünün azaldığı ortaya çıkarıldığından dolayı bu tür durumlarda orta seviyelerde bir şarj durumunun tercih edilmesi öneriliyor. 

  • Pil Kalibrasyonu

Pil performans sorunlarının ortadan kaldırılması adına zaman zaman kalibrasyon yapılması gerekebilir. Bu tür kalibrasyon ayarlarında farklı uygulamalardan yardım alınabilir ve piyasada pek çok popüler program bulunabilir. Bununla birlikte pilin şarj edilmesi ve ardından soğumasının beklenmesi ile birlikte batarya kalibrasyon ayarları yapılabilir. Bu tür durumlarda pil seçeneklerinden kritik pil uyarısı düzeyinin yüzde 5’e çekilmesi ve yüzde 5 pil düzeyinde uygulanacak eyleminin uyku olarak belirlenmesi gerekiyor. Ardından pilin bitmesini ve kapanana kadar çalışmasını sağladıktan sonra bilgisayarı 2 saat boyunca dinlendirmek ve yeniden şarj ederek kullanmaya hazırlamak pil kalibrasyonu için önerilen yöntemler arasında. 

  • Doğru Güç Modlarını Kullanmak 

Bilgisayarlarda çeşitli güç tasarruf modları bulunmaktadır. Dengeli, güç tasarrufu ya da yüksek performans olarak sunulan bu modlardan kullanım alışkanlığınıza göre en uygun olanı seçebilirsiniz. Tüm laptop modellerinden özel ayarlar yapılabildiğinden dolayı kişisel kullanımlara en uygun ayarlar ile yapılandırılmalıdır. 

  • Ekran Parlaklığını Ayarlama

Bir bilgisayarda batarya tüketimini en çok artıran detay ekran parlaklığıdır. Ekran parlaklığının bir seviye dahi düşürülmesi, pil tüketiminde gözle görülür iyileşme yaşanmasını sağlar.

dizüstü bilgisayar pil kalibrasyonu

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.