Bilgisayar Performans Artırma Yöntemleri

15 Şubat 2021

Bilgisayar Performans Artırma Yöntemleri

Hiçbir teknolojik ürün ve özellikle bilgisayar, ilk günkü performansını sunmaz. Kullanım ile birlikte performansı düşmeye başlar. Dizüstü ya da masaüstü bilgisayarlar için bazı işlemler yapılarak performans arttırılabilir.

İşletim Sistemi Güncel Tutma

Bilgisayarlarda işletim sistemi için sürekli güncellemeler sunulur. Bu güncellemeler, bazı açıkları kapatır ve bazı hataları giderir. Aynı zamanda direk performans iyileştirmeleri içeren güncellemeler de yapılabilmektedir. Bu nedenle güncel bir bilgisayar, güncellemeleri olmayan aynı özelliklerdeki bilgisayara göre daha iyi bir performans sunabilmektedir. Bilgisayar güncellemelerini kontrol ederek düzenli bir şekilde güncelleme yapmak önemlidir.

Gereksiz Uygulamalardan Arınmak

Her bir uygulama, farklı şekilde çalışacağı gibi arka planda iş yükü oluşturabilir. Kullanıcılar programlarda genellikle depolama alanına bakarak karar verse de kullanılmadığında dahi arka planda performansı düşürecek programlar olabilmektedir. Bu nedenle gereksiz uygulama ve programları bilgisayarlardan silmek performans açısından işleri kolaylaştıracaktır. Uygulamaların ardından gereksiz dosyalar da silinerek sistem temiz tutulmaya çalışılmalıdır.

Başlangıç Programlarını Sınırlama

Bilgisayar açılışında pek çok program otomatik olarak çalışmaya başlar. Eğer bu programlar sınırlanmazsa, kısa süre içerisinde daha ağır bir bilgisayara sahip olmak mümkün olacaktır. Üstelik uzun açılış süreleri de kullanıcılar için sorun yaratacaktır. Bu nedenle başlangıçta hangi programların çalışması gerektiği mutlaka seçilmelidir.

Performans Kalite Seçimini Yapın

Hem ekran kartlarında hem de bilgisayar performans seçenekleri içerisinde, kullanıcılar görsellik ve performans arasında seçim yapabileceği seçeneklere sahiptir. Özellikle düşük özelliklerde bir bilgisayarınız varsa bu iki bölümde de performans odaklı ayarlamalar yapılmalıdır. Bu sayede bilgisayarı yoracak gereksiz grafik özellikleri ve efektleri yerine daha sade ancak daha hızlı bir bilgisayar oluşturulabilir.

Uyutmayın, Kapatın!

Bilgisayarları kapatmak yerine uyku moduna olmak RAM’i gereksiz yere yoracaktır. Bu nedenle gerekmediği durumlarda bilgisayarınızı kapatın. Yeni bir çalışma sırasında sıfırdan başlangıç yaparak performansı daha iyi hale getirebilirsiniz.

Bilgisayarı Temiz Tutun

Bilgisayardaki zararlı yazılımlar arka planda çalışarak performansa büyük bir zarar veriri. Aynı zamanda risk de beraberinde gelmektedir. Bu nedenle uygun bir virüs programı ile bilgisayarınızın temiz olduğundan emin olun.

Donanım Yükseltme Seçeneğini Değerlendirin

Bilgisayar performansının arttırılabilmesi adına tercih edilecek en etkin ve uzun vadeli çözüm donanım yükseltmedir. Donanımlarda zamanla meydana gelen aşınmalar, performansa olumsuz bir etki yapabileceği gibi donanımlar kullanım ömrünü tamamlayabilir. Bu tür durumlarda ise yazılımsal olarak ne yapılırsa yapılsın, performans istenen seviyeye gelemeyecektir.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.