Dizüstü Bilgisayarlarda Pil Ömrü Nasıl Korunmalıdır?

22 Aralık 2022

Dizüstü Bilgisayarlarda Pil Ömrü Nasıl Korunmalıdır?

Dizüstü bilgisayarlarda pil ömrünün korunabilmesi adına bilgisayarın ilk günden itibaren doğru bir şekilde kullanılması gerekir. Bu sayede kısa süre içerisinde pil değişimi gerekmeyeceği gibi pilden maksimum performans alınabilmesi de mümkün olabilecektir.

Şarj Aralıklarına Dikkat Edin

Her bir bataryanın belirli bir şarj döngüsü bulunmaktadır. Bu nedenle ofis ve ev gibi sabit alanlarda bilgisayarı kullanmak istediğimizde, batarya yerine direk prizi kullanabilirsiniz. Özellikle çıkarılabilir batarya sahip olan modeller için bu yöntem pil ömrünün korunmasında oldukça etkin olacaktır. Bataryanın çıkarılamadığı durumlarda ya da yeni model cihazlarda pil ömrünün korunabilmesi adına özel yazılımlar bulunmaktadır. Her bilgisayar üreticisinin farklı programlar ile desteklediği batarya performansında, bu uygulamaların kullanılması da yine bataryanın ideal aralıklarda şarj olmasını ve kullanılmasını sağlar.

Bataryayı Dolu Ya Da Boş Bırakmayın

Çıkarılabilir bataryaya sahip olan modellerde tamamen boş ya da tamamen dolu olacak şekilde bataryanın bırakılması uygun değildir. Cihazın çok uzun süreli kullanılmayacağı durumlarda ya da bataryanın kullanılmak istenmediği hallerde mutlaka yüzde 50 seviyelerinde bir doluluk oranı ile bataryanın bırakılması gerekir.

Güç Planlarına Dikkat Edin

Bilgisayarlarda özel güç planları bulunmaktadır. Kullanıcıların bu güç planlarında kendi kullanımlarına göre seçim yapması, batarya kullanımı da ideal hale getirmektedir. Çok güç gerektirmeyen uygulamalar kullanmıyorsanız, bilgisayarınızda oyun oynamıyorsanız daha ekonomik olacak tasarruf modlarını kullanabilirsiniz. Bu sayede bir bataryanın daha uzun bir süre boyunca dayanmasını ve uzun yıllar kullanılmasını sağlayabilirsiniz.

Bu önerilerin yanı sıra laptopa bağlı cihazları çalıştırmamak, farklı cihazları laptop üzerinden şarj etmemek, ekran parlaklığını ideal seviyede tutmak, virüs taraması yapmak, bilgisayarda kullanılmayan uygulama ve özellikleri kapatmak pil ömrünün korunmasına yardımcı olacaktır.

 

 

Problemli Bataryaları Kullanmayın

Tüm bunların yanı sıra problem yaşanan ve artık kullanılamaz hale gelen bataryaların bilgisayarda takılı bırakılmaması gerekmektedir. Batarya yaşanacak olası sorunlar, bilgisayardaki diğer donanımların arızalanmasına neden olabilir. 

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.