Dolby Digital Nedir?

17 Mayıs 2021

Dolby Digital Nedir?

Ses sistemi gibi kapsamlı ses kurulumlarında, arka planda farklı teknolojiler kullanılır. Dolby tarafından geliştirilen veri ve ses sıkıştırma teknolojilerinden birisi olan Dolby Digital, 5+1 sistemleri ile birlikte kullanılmaya başlandı.

Dolby Digital Nedir, Özellikleri Nelerdir?

AC-3 olarak da bilinen Dolby Digital, yüksek kaliteli ses üretmek için gereken veri miktarını azaltan bir dijital ses kodlama tekniğidir. Bu nedenle sıkıştırma yapıldığından dolayı seste kalite kaybı yaşanabilir. Dolby Digital, DVD, Blu-ray, Ultra HD Blu-ray Diskler, HDTV, dijital kablo ve uydu yayınlarında yaygın olarak kullanılır ve özellikle dijital televizyonlar için standart ses olarak belirlenmiştir.

Dolby Digital, gerçek surround ses kalitesi için ön sol, ön sağ, orta, çevre sol ve sağ çevre olmak üzere beş tam bant genişliğine sahip kanalı destekler. Filmlerdeki özel efektler ve aksiyon sekansları için kullanılan düşük frekans efekti (LFE) kanalı da Dolby Digital tarafından desteklenir.  Kullanıcıların bu konuda bazı detaylara dikkat etmesi gerekir. Uydu yayınlarında Dolby Digital 5.1 kanal sesten yararlanmak için Dolby Digital çıkış sağlayan bir uydu alıcısı olmalıdır. Aksi halde istenen kalitede ses elde edilemez. Dolby Digital’de farklı kanal seçenekleri vardır. Tek sesli, 2 kanal, 4 kanal ve 5.1 kanal olmak üzere kişilerin mevcut altyapısına göre Dolby Digital kalitesinde ses alabilmesi mümkündür.

Dolby Digital Desteği Sunan İlk Film Hangisidir?

Dolby Digital, geliştirildiği yıllarda filmlerde de en çok tercih edilen teknolojilerden birisi olmayı başardı. 1995 yılında vizyona giren Clear and Present Danger adlı filmin Laserdisc Dolby Digital’in ilk örneğidir.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.