FPS Ekran Teknolojisi Kullanıcıya Nasıl Bir Fayda Sağlıyor?

15 Eylül 2020

FPS Ekran Teknolojisi Kullanıcıya Nasıl Bir Fayda Sağlıyor?

Frames-per-second (FPS) olarak adlandırılan ekran teknolojisi saniye başına ekranda gösterilen kare sayısını ifade eder. 

Tam Olarak FPS Nedir?

FPS; saniye başına gösterilen kare sayısı, bilgisayarlardaki ekran kartı performansına göre belirlenir. Monitör ya da televizyon gibi diğer teknolojilerde de yine FPS mevcut teknolojik cihazın saniyede kaç kare göstereceğini ifade eder. Özellikle oyunlarda ya da futbol maçı gibi hareketli durumlarda ön plana çıkan bu teknoloji, daha net ve akıcı görüntüler elde edilmesini sağlar. Bu oran ne kadar düşerse elde edilecek görüntü kalitesi de o kadar düşük olacaktır. Bu nedenle kullanıcıların daha iyi bir deneyim elde edebilmesi adına yüksek FPS oranlarına ulaşması gerekir.

Çoğu normal kullanıcının fark etmediği bu özellik, cihazlardaki en büyük memnuniyetsizliklerden birisine sebep olur. Bir maç izlerken, televizyonda netlik elde edilmemiş ise bu duru kuşkusuz maç keyfinin yaşanmamasına neden olur. Bilgisayar söz konusu olduğunda ise özellikle ekran teknolojisinin yükselmesiyle birlikte oyun performansının da arttığı net olarak söylenebilir.

FPS Ekran Teknolojisi Nasıl Bir Fayda Sağlıyor?

Yüksek ve stabil bir FPS değeri, kuşkusuz görüntü performansını ve tepki süresini artırmış olur. Bu bakımdan daha net görüntüler ister oyun ister normal ekranlar için kullanıcıyı daha fazla odaklayacak ve daha hızlı kullanıcı tepkilerini sağlayacaktır. Özellikle bazı donanımlarda FPS değerlerinin düşmesi söz konusu olabilmektedir. Unutulmaması gereken en önemli detay bunun en önemli sebebinin donanım olduğudur. 
Ekran kartı ve kartın yanı sıra işlemci ve RAM gibi diğer donanımların uyumlu bir şekilde çalışması ve iyi bir kalitede olması FPS konusunda sorun yaşanmasını önler. Özellikle bu tip sorunlarda oynanan oyunun grafik ayarlarının düşürülmesi, önemli bir avantaj sağlayabilir. Mevcut teknolojinin oyunculara sağladığı en önemli bir diğer avantaj ise hareket eden nesnelerin daha net bir şekilde görülmesinin sağlanmasıdır. 

Birinci şahıs nişancı oyunları ya da çeşitli e spor oyunlarında FPS kritik önem taşır. Sürekli hareketli olan bu oyunlarda, tepkime süresi ne kadar çabuk olursa oyuncunun başarısı o kadar fazla olacaktır. Bu değerler tam tersi olarak düşük olursa, kullanıcı geç tepki vereceğinden dolayı diğer oyunculara karşı avantajlı üstünlüğünü kaybeder. Oyunlardaki en önemli detaylar grafiklerde saklı olduğu gibi ne kadar yüksek FPS sunacak donanım mevcut ise o kadar iyi bir performans elde edebilirsiniz. FPS konusunda unutulmaması gereken son bir detay ise ekran ve donanım uyumluluğudur. Harici bir monitör kullanıyorsanız, bu monitörün FPS değerleri mutlaka ekran kartınız ile uyumlu olmalıdır. Aksi halde alınacak olan maksimum FPS değeri, monitörün desteklediği maksimum değer ile sınırlı kalacaktır.

FPS Nasıl Ölçülür?

Tüm bu bilgiler dışında kullandığınız ekrandaki bu kaliteyi ölçmek ve bilgi almak adına FPS değerlerinizi ölçebilirsiniz. FPS değerlerini ölçmek için pek çok ücretsiz araç kullanılmaktadır. Bu araçları tercih etmeniz halinde ise bilgisayarınızdaki mevcut değerleri görebilir ve buna yönelik iyileştirmeler yapabilirsiniz. Kullanabileceğiniz bazı ücretsiz araçlar ise şöyle

  1. NVIDIA GeForce Experience
  2. Steam
  3. Fraps
  4. PlayClaw
  5. Overwolf
     

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.