Hz ve MS Nedir? Tepki Süresi ve Tazeleme Hızı Neden Önemli?

11 Haziran 2021

Hz ve MS Nedir? Tepki Süresi ve Tazeleme Hızı Neden Önemli?

Monitörlerdeki özellikler farklı değerler üzerinden ölçülürken bu özellikler arasında tepki süresi ve tazeleme hızı, en çok önemli ve ön plana çıkan özelliklerdir. Mevcut özellikler monitörden alınacak performansı doğrudan etkiler. Kaliteli bir monitöre sahip olmak ve etkileyici görseller dahilinde bilgisayar kullanmak isteyenlerin, tepki süresi ve tazeleme hızı değerleri yüksek olan monitörlerden yana tercih yapması gerekir.

Tazeleme Hızı (Hz) Nedir, Neden Önemlidir?

Bir ekranda görüntüler sürekli güncellenir. Bu güncellemelerde arka arkaya gelen karelerin saniyede kaç tane olacağı tazeleme hızı ya da diğer adı ile yenileme hızı ile ifade edilir. Bir ekranın yenileme hızı, bir saniyede kaç karenin ekrana geldiği ifade eder. Bu değer, hertz (Hz) cinsinden ölçülür.  1 Hz’lik bir ekran, ekrana saniyede bir kare getirir. 75 Hz değere sahip bir monitör ise saniyede 75 farklı kareyi ekrana getirir. Kullanıcılar bir ekrana bakarken 75 farklı kare geçişini fark edemez ancak etkileyici grafikler, daha akıcı videolar elde etmek isteyenlerin yenileme hızı yüksek bir ekrana sahip olması gerekir.

Tazeleme hızı yüksek olan ekranlarda daha pürüzsüz, daha gerçekçi görüntüler ekrana gelir. Hareket bulanıklığı büyük oranda ortadan kalkarken, yüksek değerlere ulaşıldıkça tüm bu özellikler çok daha etkileyici hale gelir. Özellikle oyun oynayan kişilerin çok daha yakından takip ettiği tazeleme hızları çok küçük farklarda dahi çok ciddi değişimler yaratır. 60 Hz ile 75 Hz gibi küçük bir fark bile zaman içerisinde kullanıcılar için daha iyi bir deneyim sunar. Üstelik ekranın tazeleme hızı ne kadar düşük ise kullanıcılar için sağlık açısından o derece risk yaratır. Düşük yenileme hızları, çeşitli görme sorunlarına ve zorluklarına yol açar.

Tepki Süresi (MS) Nedir, Neden Önemlidir?

Monitörler için diğer önemli kavram tepki süresi ise ekranlardaki renk değişim hızını ifade eder. Üreticilerin bu konuda farklı görüşleri olsa da LCD paneldeki bir pikseldeki siyahtan beyaza ya da griden griye geçişin ne kadar sürdüğü tepki süresi ile ölçülür. Milisaniye cinsinden yapılan bu ölçümler genellikle 10 milisaniyenin altındadır. Bu süre ne kadar düşükse, elde edilecek performans o kadar yüksek olacaktır.

Standart bir iş bilgisayarı kullanıcısında ya da web sitelerinde dolaşan bir kullanıcı için tepki süresi çok bir anlam ifade etmez ve çoğu zaman kullanıcılar tarafından da fark edilmez. Ancak oyunlar söz konusu olduğunda, her bir milisaniye önemlidir. Özellikle küçük detayların önemli olduğu oyunlarda gecikmeler ciddi sorunlara yol açar. Avantaj elde etmek isteyen ve oyunda başarısını arttırmak için iyi bir monitör arayan oyuncuların tepki süresi konusunda iyi değerlere sahip modeller arasından tercih yapması önemlidir.

Tepki süresi ve tazeleme hızı birbirinden farklı kavramları ifade eder. Bu iki kavramın tek ortak paydası monitör ya da ekranlardır. Yeni bir monitör alırken, mevcut özelliklerin neyi ifade ettiğinin öğrenilmesi, daha iyi bir monitör alınmasında yardımcı olur.

 

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.