Kapalı Devre Sıvı Soğutma Bilgisayar Performansını Nasıl Etkiler? 

15 Eylül 2020

Kapalı Devre Sıvı Soğutma Bilgisayar Performansını Nasıl Etkiler? 

Sıvı soğutma sistemleri son dönemlerde daha fazla tercih ediliyor. Kapalı devre sıvı soğutma sistemi alternatif olarak ön plana çıkarken, bu sistemlerin tercih edilmesinde işlevsellik ve performans doğrudan etkili oluyor. 

Kapalı Devre Sıvı Soğutma Sistemi Nedir?

Kapalı devre sistemler, bir araya getirmek zorunda kalmayacağınız hazır sistemlerdir. Temel olarak kapalı devre şeklinde su soğutma döngüsüne sahiptir. RGB serisi en çok tutulanlar arasındadır. Montajı kolay olduğu gibi ek bir şey yapmanıza, parçaları bir araya getirmenize gerek kalmaz. Sisteminize entegre edeceğiniz bu sıvı soğutma sistemi ile birlikte performansınızı arttırabilirsiniz. 

Açık Devre Sıvı Soğutma Sistemi Nedir?

Açık devre sistemleri ise kapalı sistemin tam tersi olarak sıfırdan kurulum gerektirir. Özel olarak monte edilmesi gereken; radyatör, pompa, su blokları, rezervuar, bağlantı parçaları, boru ve soğutma sıvısı bir araya getirilerek sistem kurulabilir. Bu konuda en önemli detay ise kapalı sistemde bulunmayan seçim şansıdır. Farklı boyutlardaki radyatörler, bağlantı noktası düzenleri, pompa ve rezervuar isteğe göre tercih edilebilir. 

Sıvı Soğutma Sistemi Bilgisayar Performansını Nasıl Etkiler?

Yapılan testlerde soğutucudaki seçim, sistemin fiziksel performansını etkilemeyecek kadar farklar içerir. Oyun performansı açısından ise oyunların daha hızlı çalışmasını beklemek çok doğru olmayacaktır. Bu sistemlerin temel hedefi, sıcaklığı kontrol altında almaktır.  Sistemlerin kullanılması ile birlikte sıcaklıklar maksimum seviyelere ulaşamaz. Kapalı ve açık arasında yapılan tercihlerde açık sistemler (Doğru bir şekilde kurulduğu takdirde) daha ön planda ve daha iyi performans sağlar. Ancak atlanmaması gereken en önemli detay hem açık sistemler hem de kapalı sistemlerde sıvı soğutma olarak bilgisayar performansı istenilen seviyelere çıkarılabilir.  Bu aşamada hangi sistemin iyi olduğu, tercih edilmesi gerektiği konusunda karar verilmelidir. 

Suyun yüksek ısı iletkenliği nedeniyle, sistemi serin tutmak söz konusu olduğunda hava soğutma sistemi hiçbir şekilde su kadar verimli değildir. Oyun oynuyor, video ve görüntüler oluşturuyorsanız, donanımınızın sınırlarını zorluyor olmanız muhtemel. Sıvı soğutma sistemleri ile birlikte bu durumun önüne geçebileceğiniz gibi uzun süreli kullanımlarda da performans düşüşlerini önleyebilirsiniz. Ayrıca performansı üst düzeye çıkarmak adına yapılacak overclock işlemlerinde işlemci ya da grafik kartı daha fazla hızda çalışmaya başlar. Daha fazla hız, daha fazla ısı oluşturacak daha fazla güç gerektirir. Başka bir deyişle overclock, sistemin daha iyi performans göstermesini sağlar, ancak sistemi aynı zamanda daha sıcak hale getirir. Sıvı temelli soğutucular ise bu sorunu ortadan kaldırarak daha yüksek performansı sorunsuz bir şekilde sunar.

Neden Kapalı Devre Sıvı Soğutma Sistemi?

Yeterli bir performans sunacak kapalı devre sıvı soğutma sisteminin performans dışında size sunacağı bazı avantajları şöyledir; 

  • Bütçe kontrolü yapılmasına imkan tanır. Böylece daha fazla ödenmesine gerek kalmadan ihtiyaç duyulan performansı sunar.
  • Sıvı soğutma sistemleri konusunda acemi olanlar için uygundur. Takması kolay olması sayesinde kolayca entegre edilebilir. 
  • Yeniden doldurulamayacakları için bakım gerektirmez. Ancak su borulardan buharlaşabildiğinden, uzun süreli kullanımlarda yeniden doldurulabilecek şekilde üretilir.

Yorumlar

Yorumlar
Parzival M.

ancak biraz ses yapıyor onun sorunu nedir?

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için öncelikle üye girişi yapmanız gerekmektedir.